En Sıcak Konular

'Ankara'daki eylemin iki amacı olabilir'

12 Eylül 2007 09:40 tsi
Başka bir adres çeteler üzerinden Silahlı Kuvvetler olabilir. Siyasetle bürokrasi arasında eritilmek istenen buzlar, yaratılacak güvensizlikle tekrar oluşturulabilir. - Mahir Kaynak'ın yazısı...

'ANKARA'DAKİ EYLEMİN İKİ FARKLI AMACI OLABİLİR'

Mahir Kaynak - Star

Bomba

Ankara’da bomba yüklü bir aracın bulunması önemli bir işarettir. Henüz ayrıntılarını öğrenemeden bu yazı yazıldığı için genel bir değerlendirme olarak kabul edilmelidir.

Yoğun olarak Irak’ta kullanılan bu metodun özelliklerini şöyle özetleyebiliriz: Eylemler siyasi bir sonuç elde etmek amacıyla yapılmakta ve bu amaç sıradan bir terör örgütünün amaçlarının ötesinde anlamlar içermektedir. Bu nedenle eylemleri planlayan ve icra edenlerin bir büyük gücün kontrolünde olduğunu kabul etmek gerekir. Irak’ın bölünme stratejisinin bir parçası olarak Şii-Sünni çatışmasını büyütmek ve bunun kalıcı hale gelmesini sağlamak amacıyla kullanılmıştır. Neredeyse tüm eylemlerin başarıyla sonuçlanması, eyleme katılanların hiçbirinin pişmanlık ya da başka bir çıkar elde etmek için ihbarda bulunmaması istatistik olarak mümkün değildir. Büyük bir ihtimalle eylemi gerçekleştirenler kullandıkları araçla bir yük taşıdığını zannetmekte, ancak gidecekleri yerin uygun bir noktasında, sürücünün bile bilmediği patlayıcılar, uzaktan kumanda ile infilak ettirilmektedir. Sürücü hayatını kaybettiği için olayın arka planı karanlıkta kalmakta ve benzer eylemleri polisiye metotlarla çözmek mümkün olamamaktadır.

Ankara’daki eylemin iki farklı amacı olabilir: Türkiye’de benzer eylemler yapılacağını öğrenen bir gizli servis, ikaz amacıyla, başarısız bir eylem düzenlemiş olabilir. Araç ele geçirildiği için bazı bilgilerin elde edilmesi mümkündür ve muhtemelen bu bilgilerin gösterdiği adres eylemleri yapması beklenen ya da töhmet altında bırakılmak istenen odağı işaret etmektedir. Bu adreslerden birisi PKK olabilir. Barışçı çözüm arayışlarını sekteye uğratmak ya da böyle bir ihtimali ortaya çıkarmak için planlanmış olabilir.

Başka bir adres çeteler üzerinden Silahlı Kuvvetler olabilir. Siyasetle bürokrasi arasında eritilmek istenen buzlar, yaratılacak güvensizlikle tekrar oluşturulabilir.

Benzer olaylarda sergilediğimiz genel yaklaşımımız sonuç vermez. Yani olaydan faile, failden sebeplere gitmeye çalışmak çıkmaz bir sokaktır. Önce eylemlerin gerçek amacı doğru teşhis edilmelidir ve bu amaç çoğunlukla kamuoyuna yansıtılanlardan farklıdır. Mesela PKK’yı suçlu gösteren eylemler bizi bu kesime yönelik şiddet kullanmaya ve çatışmayı derinleştirmeye yönelik olabilir. Daha açık bir ifade ile eğer eylemlerin arkasında bir örgüt bulduysanız yanılmışsınız demektir. Mutlaka büyük bir güç ve onun makro planlarının bir parçası olduğunu tespit etmeniz gerekir.

Eğer eyleminin altıncı yılında Usame Bin Ladin’in kasetlerini seyrediyor ve söylenenlerin gerçek olduğuna inanıyorsanız bu problemleri çözemezsiniz.

Araçla yapılan intihar saldırıları terörü kullanan güçlerin icat ettiği en gelişmiş silahtır ve bunu ilkel bir araç saymak yanlıştır. Mücadele eylemde yer alan zavallı kurbanların peşine takılmakla değil sağlam bir siyasi analiz ve uygun mukabelelerle mümkündür.

Böyle bir eylemi başarmak değil başaramamak ve yakalanmak zordur. Bunun devam etmeyeceğini düşünüyor ve umuyorum.

 



Bu haber 369 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,963 µs