En Sıcak Konular

Bomba bulunsun diye oradaydı, çünkü...

12 Eylül 2007 09:26 tsi
Bomba bulunsun diye oradaydı, çünkü... 500 kg bomba yüklenmiş bir aracın neden direkt eylem yerine gitmediği ve otoparka bırakıldığı şüphe konusu. Uzmanlar bunu farklı biçimde yorumladı..

Uzmanlara göre bomba bulunması için oradaydı

Eski MİT mensubu emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Mahir Kaynak, bombaların, yakalanması için otoparka yerleştirilmiş olabileceğini dile getirdi. Eylemde kullanılacak bir arabanın otopark gibi bir yerde park edip beklemeyeceği görüşünü savunan Kaynak, "Bomba yüklü bir araç doğrudan eylem yerine gider. Orada bekletilmesinin bir anlamı yok. Bana göre bu, yakalanması istenen bir teşebbüs." ifadelerini kullandı.

Aktifhaber'den alınan bilgiye göre, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi terör uzmanı Prof. Dr. Ali Çağlar ise patlayıcıları olağanüstü karşılamadığını ifade etti. Türkiye'ye yönelik terör tehdidinin her zaman olduğuna işaret eden Çağlar, terörün uluslararası bir pazarlık aracı olduğunu kaydetti. Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İdris Bal da, "Bu olayın iç politikaya bakan yönü olabileceği gibi dış politikaya bakan yönü de olabilir." dedi.

YORUM:


İdris Bal/ Ankara Global Araştırmalar Merkezi Başkanı ve Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr.

Tam 'dengeler yerine oturdu' derken...

Ankara'da bulunan patlayıcıların iç ve dış politikaya bakan yönü olabilir. Öncelikle Türkiye stresli bir ortamdan geçti. Dikkatimizi hep içeriye yoğunlaştırdık ve sonunda biz bu badireyi sıkıntısız bir şekilde ciddi bir yara almadan atlattık. Dengeler yerine oturdu. Cumhurbaşkanını herkes belli bir dereceden sonra kabul etmek zorunda kaldı. Partilerarası diyalog da iyi gidiyor. Güzel bir uyum var. Bunu baltalamak isteyenler olabilir. İkinci olarak dış politika bağlamında; biz her ne kadar Amerika Birleşik Devletleri'ni ve İsrail'i eleştirsek de onlarla NATO'da olduğu gibi bazı durumlarda aynı çizgideyiz. Dışarıdan bakıldığında böyle görünüyor. Bu nedenle, kimileri belki ABD'de veya İsrail'de yapamadıkları bir şeyi Türkiye'de yapmak istemiş olabilirler. Bunu özellikle El Kaide bağlamında söylüyorum. 11 Eylül meselesi onu çağrıştırıyor. Tabii, El Kaide iddia edildiği gibi tek bir merkezden kontrol edilmiyor. Farklı yerlerde, sembol olarak El Kaide'yi kullanan, bir bağlamda birbirinden bağımsız fakat metodolojik anlamda ortaklıkları olan örgütler var. Ama kesin olarak 'bu' denemez. PKK veya başka bir örgüt de olabilir. Ama şurası var ki, bu olayın hedefi, içeride huzursuzluk oluşturmak olacağı gibi, global dünya politikası bağlamında Türkiye'nin pozisyonunu eleştirenler veya pozisyonunun ABD ve İsrail'e yakın olduğunu düşünenler tarafından bir mesaj da olabilir. Her ne kadar 1 Mart tezkeresi ve sonrasında sıkıntılarımız olsa da dışarıdan bakıldığında Türkiye, ABD'nin yanında görünüyor. Uluslararası ilişkilerde çıkarlarımız örtüştüğü sürece dostuzdur. Ama bir gün çatışırsak o zaman yollarımız ayrılır.

Belki de polisin başarılı çalışmaları neticesinde bu patlayıcılar bulunmuştur. Eğer bulunmasaydı sansasyon oluşturacak, kriz hedefleyen bombalamalar olacaktı. Bu, elçiliklere veya devlet dairelerine yönelik olabilirdi. Muhtemelen bir plan, bir senaryo var. Bu senaryoyu gerçekleştirmeye yönelik kaynak yani patlayıcılar yakalandı. Bunları önlemek için aktif savunma yapılmalı. Savunma, önlemin bir kısmıdır; ama biz her yere polis koyamayız. Biz bir yeri koruruz onlar başka yere saldırabilirler. Aktif savunma ile istihbarat toplayarak olaylar daha ortaya çıkmadan engellenmelidir. Sağlıkta 'önleyici hekimlik' olduğu gibi bu konuda da 'önleyici güvenlik' ön plana çıkmalı. İstihbarat açısından da bu çok önemlidir. Dikkatimizi içte ve dışta ulusal güvenliğimize kanalize edersek bu tür olayların önüne geçebiliriz. Aksi takdirde tepkisel bir politikayla, dış politika ve güvenlik bağlamında bir yere varmamız mümkün değildir. Bir yer, bombalandıktan, yakılıp yıkıldıktan sonra bunu takip etmenin anlamı yok. Onlar bu işi yapmadan ciddi bir istihbarat ve işbirliği ile önüne geçilmeli.



Bu haber 747 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,216 µs