En Sıcak Konular

Suriye’den kaçarken Türkiye’ye girmişler

12 Eylül 2007 09:22 tsi
Suriye’den kaçarken Türkiye’ye girmişler Suriye’ye giren İsrail jetlerinin yakıt tankları Türkiye’de bulununca Türk hava sahasını da işgal ettikleri anlaşılmıştı. İyibilgi uzmanlarla İsrail jetlerinin Suriye’de ne aradıklarını ve Türk hava savunma sistemini masaya yatırdı.

Geçtiğimiz hafta İsrail jetlerinin Suriye hava sahasını işgal etmesi ve boş toprakları bombaladığı iddiası BM’ye taşınıyor. Suriye İsrail’i BM’ye şikayet ediyor.

Konu ile ilgili gelişmeler detaylanırken Türkiye, İsrail jetlerinin Türk hava sahasını da işgal etmesine yönelik sessizliğini koruyor. Dışişleri Bakanı Babacan Suriyeli meslektaşı Muallim ile yaptığı basın toplantısında “bu kabul edilemez” dedi ancak ötesine gidilmedi.

Türkiye’nin bölgenin istikrarını riske sokabilecek bu gelişmeye şu an dengeli bir yaklaşım içinde olduğu söylenebilir. İsrail basını Türkiye’nin tepkisine kızsa da şu açık: İsrail basınının da sık sık vurguladığı gibi İsrail’in bu operasyonu İran’a da yönelik bir amaç taşıyabilir. İsrail basını Türkiye’nin buna inandığını vurguluyor.

Geçtiğimiz haftadan bugüne kalan İsrail’in Suriye’yi bombaladığı ve İsrail jetlerinin Türk hava sahasını işgal ettiği. İsrail’in neden Suriye üzerinden uçtuğu neredeyse açıklık kazandı: İsrail Suriye’nin Rus kaynaklı hava savunma sistemini test etti. Peki, İsrail jetleri Türk hava sahasında ne arıyordu? Hava sahamıza nasıl girmişlerdi? Hava savunma sistemimiz çalışmadı mı? Bu soruların yanıtını merak ettik ve Türk hava savunma sistemi üzerine uzun yıllar emek vermiş bir uzmanla konuyu değerlendirdik. İsmini değil ama iyibilgi’ye aktardığı düşüncelerini yayınlıyoruz.

İsrail savunma sistemini test etti!

Suriye Rusya tarafından üretilen hava savunma sistemi Pantsyr-S1’e sahip. Bu çok yeni bir ürün ve diğer ülkelere de Rusya tarafından satılıyor. NATO’nun Aster-15 savunma sisteminin geliştirilmiş hali. 15 ila 18 mil civarında menzili var. Ürün yeni olduğu için İsrail sistemin zaaflarını bilmiyordu. Sistemin zaaflarını öğrenmek için simülasyona da başvurulur ancak bu size sistemi tam olarak tanıtmaz. Yüzde seksen yardımcı olur. Sistemi tam olarak tanımak istiyorsanız uçaklar kalkar ve sistemle ilgili bilgilere ulaşmaya çalışır. Pilotlar sistemi test ederler. Amaç hava savunma sisteminin zaaflarını öğrenmektir. Elbette hazırlıklı gelirler. Elektronik hattı karıştıracak sistem var uçak üzerinde.

Sistem uçağı kilitledi

Yaptıkları tüm manevraları kaydederler, hafızaya alınır. Böylece zaaflar tespit edilir ve saldırı halinde hangi yöntemin uygulanacağı netleşir. Sistem kendisini gördüğü ve tanıdığı zaman uçağa kilitlenir. Pilotun vurulmaktan kaçmak için son çaresi ağırlıklarını atarak olabildiğince alçak irtifaya inmesidir. Pilot buna karar vermiş olmalı. Yani minimum irtifaya inip kaçmak gerektiğine…

Suriye’den kaçmak için Türkiye’ye girdiler

Bana göre Türk hava sahasına Suriye hava savunma sisteminden kaçmak için girdiler. Atıştan korunacaklardı çünkü kuzeye gittiğinizde hava savunma sisteminin menzilinden çıkmış oluyorsunuz. Suriye hava savunma sistemini Türkiye’ye karşı kurmadığı için en güvenli bölge İsrail pilotları için kuzeydi. Bu yüzden kuzeye geldiler.

Hava savunma sistemimizde zaaflar var

Türk hava savunma sistemi İsrail uçaklarını algılamadı mı? Maalesef hava savunma sistemi bu irtifada zafiyet gösteriyor. Yani uçaklar normal irtifada girdiklerinde hava savunma sistemimiz bunu algılıyor. Önce dost mu düşman mı olduğuna bakıyor. Eğer dostsa bu anlaşılıyor, ancak düşmansa Malatya, Konya ve Bandırma’dan alarm jetleri havalanıyor. Uçakların alçak irtifadan girme ihtimaline karşı da önlemler alınıyor artık. Yeni hava savunma sistemi için hazırlıklar devam ediyor. 2008 yılı içinde kontratlar imzalanacak ve Türkiye alçak ve yüksek tüm irtifaları, hava sahasını kontrol eden hava savunma sistemine kavuşacak.

Sonuç: Üç ihtimal

İsrail uçakları Türk hava sahasına nasıl girdi? Bunun yanıtı şu olabilir. Ya biliyorduk, yani uçakları radarda gördük ama dost ülke olduğu için izin verdik. Ya İsrail uçakları Türkiye’ye girmedi, sınır boyunca uçtu. Bu yüzden sıkıntı doğmadı. Ya da kaçarken alçak irtifada girdiler ve radarlar görmedi.

www.iyibilgi.com



Bu haber 19,026 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,737 µs