En Sıcak Konular

Bu bir 'şeytan çorbası'

13 Aralık 2014 08:52 tsi
Bu bir 'şeytan çorbası' İçinde her entrika var...

Ukrayna-ekonomik yaptırımlar-petrol fiyatlarındaki dramatik düşüş, ABD’nin Rusya’ya ‘saldırısının” açık delilleri. Moskova bunlar içinde en çok Ukrayna ve NATO’nun arka bahçesindeki ilerleyişine karşı reaksiyon gösteriyor. Bunu, nükleer silah söylemleri, tatbikatları, Baltık’ta ve Amerika’nın güney sınırlarına kadar yaklaşan stratejik bombardıman uçakları ile de gösteriyor. Ekonomik yaptırımları da Avrupa platformlarında yeriyor. Ancak petrol fiyatlarındaki düşüşün üzerine ABD’yi hedef alarak gitmiyor. Hayli sakin, işbirliğine açık ve esnek karşılıyor.
Aynı durum İran için de geçerli. Tahran, Suudi Arabistan’ı hedef alıyor ama ABD’yi sıklıkla pas geçiyor. Ruhani, Riyad’la ilişkiler konusunda oldukça istekli, bunu göstermiş, denemiş bir Cumhurbaşkanı. Nükleer müzakereleri uzatma kararına giden süreçte iki ülke arasında yüksek düzeyli temaslar da oldu. Buna rağmen o da hanedanın İran’ı hedef aldığını düşünüyor.
Peki Rusya Suudi Arabistan’a bir şey diyor mu? Hayır. Çünkü Moskova ve Riyad arasında petrol fiyatları konusunda yürütülen gizli görüşmeler var. Bu bir ‘şeytan çorbası’ ve içinde her entrika var; İran, ABD’yi ağzına bile almadan Suudileri suçluyor. Rusya da Riyad’ın daha çok İran’ı hedef aldığını düşündüğü için Suudi Arabistan’a susuyor. Hatta petrol oyunu kurulurken, ABD ile Arabistan arasında ‘tam uyum’ olmadığını, birbirlerine karşı da bu adımları attıklarını bu köşeyi izleyenler fark etmişti. (Bir; Suud yönetimi içinde etkin bir kesim, İran iç dengelerinin ekonomisiyle bağlantılı olduğuna inanıyor. İki; Krallığın korkusunun ana nedeni, küresel enerji üretim biçimlerindeki değişikliğin geleneksel üreticileri tehdit etmesi.)

Düşünün ki, İran yönetimi Afganistan’daki ABD destekli hükümeti, kendi tabiriyle ‘Büyük Şeytan’ın hükümetini destekliyor. Üstelik-hadi biraz daha içeri başımızı uzatalım-Riyad ile Moskova arasındaki temaslara benzer biçimde yine petrol fiyatlarını temel alan İran-ABD gizli temasları için zemin mevcut! 

Nedret Ersanel / Yeni Şafak (İlgili kısım)



Bu haber 1,978 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,864 µs