En Sıcak Konular

Rus analist: Rusya, Türkiye'yi AB'den kopardı

12 Aralık 2014 17:03 tsi
Güney Akım'ın durdurulması sonrası Rusya Türkiye yakınlaşmasını değerlendiren aanlistler, Türkiye’nin Avrupa’dan koparıldığını savunuyor

Rusya’nın Güney Akım’ı durdurması ve Türkiye üzerinden yapacağı yeni boru hattı, ülkede Türkiye’nin Avrupa’dan koparıldığı şeklinde yorumlandı.

REGNUM Enfarmasyon Ajansı Doğu ülkeleri birimi genel yayın yönetmeni siyasi uzman Stanislav Tarasov son yazısında Rusya Türkiye yakınlaşmasını değerlendirdi ve önemli bölgesel değişimin yaşandığına dikkat çekti.

Kremlin lideri Vladimir Putin, Ankara yönetimi ile görüşmesinde 5 milyar dolar yatırımın yapıldığı Güney Akımı doğalgaz projesinin durdurulduğunu açıklamıştı. Bu açıklama Rus kamuoyu açısından da beklenmedik bir gelişme olarak görüldü.

Son yıllarda Rusya’nın en fazla üzerinde durduğu proje olarak dikkat çeken Güney Akımı’nın bir bakıma Türkiye üzerinden devam edecek olması Türkiye’nin öneminin artırmasının yanı sıra Sırbistan ve Bulgaristan gibi ülkelerin de tepkisine neden oldu. Önceden boru hattının bu ülkelerden geçmesi ve AB ülkelerinin Rusya’ya olan enerji bağımlılığının artırılması düşünülüyordu. Ancak Rusya’nın yine beklenmedik bir şekilde Kırım’ı işgal etmesi ve bununla da yetinmeyerek Ukrayna’nın doğu eyaletlerini de işgale girişmesi planların doğal olarak değişmesine neden oldu.

Bölgeyi yakından bilen analistler Putin’in en son atacağı adımı en öne almasının Rusya’nın sonunu getirebileceği şeklinde yorumladı.

Tarasov, imparatorluklar “yeniden inşa edilmek üzere yıkılır” kaidesi gereğince Putin’in de eski SSCB’yi daha güçlü bir şekilde yeniden kurmaya çalıştığını savunuyor. Eski SSCB ülkeleri içerisinde Rusya’dan sonra en güçlü konumda olan ülke ise hiç kuşkusuz Ukrayna. Bunun yanı sıra Rusya’nın SSCB döneminden kalma Ukrayna askeri bağımlılığı da devam ediyor. Rusya’da üretilen askeri malzemelerin önemli bir kısmının üretimi Ukrayna’daki fabrikalarda gerçekleşiyor.

Stanislav Tarasov Putin’in Güney Akımı konusunda karar değiştirmesi ile AB açısından Ukrayna’nın önemini azaltmak, TANAP – Azerbaycan projesinin ertelenmesine çalışmak gibi hedeflerinin bulunduğuna ve AB’yi zor durumda bırakmasına dikkat çekti.

Bunun yanı sıra Tarasov, AB’nin Türkiye bağımlılığının da artacağına vurgu yaparak Brüksel yönetiminin zor duruma sokulmaya çalışıldığının altını çizdi.



Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,268 µs