En Sıcak Konular

IŞİD ve Kobani'de son durum

12 Aralık 2014 16:37 tsi
Irak'ta Peşmerge, Irak ordusu, Şii milisler ve hava saldırılarına rağmen bir türlü durdurulamayan IŞİD'in son olarak Anbar'da 15 köyü yeniden işgal ettiği öğrenildi. Samarra da ise 120 IŞİD mensubunun öldürüldüğü ileri sürülüyor. Kobani'de ise çatışmalar

IŞİD örgütü mensuplarının, Enbar vilayetinde 15 köyü işgal ettiği bildirildi. Enbar aşiret liderlerinden Neim Geiud, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, daha önce IŞİD’in elinden alınarak kurtarılan 15 köyün yeniden işgal edildiğini belirtti.

Neim Geiud, o köylerin bölgedeki aşiret milislerinin gerçekleştirdiği operasyon kapsamında daha önce kurtarıldığını ifade etti. IŞİD’liler bölgede bazı aşiret milislerini öldürdü.

Resmi kaynaklar, IŞİD’in bölgedeki ilerleyişi hakkında açıklama yapmadı. Irak’ın bazı illerinde hükümetin desteklediği aşiret milisleri, IŞİD’e karşı savaşarak işgal edilen bölgeleri kurtarıyor. Bazı bölgelerde güvenlik de aşiret milisleri tarafından sağlanıyor.

IŞİD örgütü mensupları 10 Haziran’dan beri Ninova’nın merkezi Musul’un yanısıra, Selahaddin, Diyala, Enbar ve Kerkük’ün bazı il, ilçe ve köylerini işgal altında tutuyor.

SAMARRA'DA 120 IŞİD'Lİ ÖLDÜRÜLDÜ İDDİASI

Diğer taraftan Irak'ın Samarra ve El-Mutasım bölgelerinde IŞİD mensubu 120 militanın öldürüldüğü iddia edildi.

Irak Savunma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Salahaddin iline bağlı El-Mutasım kasabasının, hava destekli ordu birlikleri tarafından düzenlenen operasyonla geri alındığı belirtilirken, 60 IŞİD militanının öldürüldüğü ileri sürüldü.

Irak emniyet güçlerinden alınan bilgiye göre, Salahaddin vilayetine bağlı Samarra bölgesinde El-Haşdu’ş-Şabi Şii milisleri ile IŞİD öncülüğündeki silahlı gruplar arasında çıkan çatışmalar sonucu 60 IŞİD militanının hayatını kaybettiği kaydedildi.

KOBANİ'DE SON DURUM : IŞİD SÜREKLİ TAKVİYE YAPIYOR

Suriye'nin Halep iline bağlı Kobani'de (Ayn el-Arap) ise IŞİD ile Kürt grupları arasındaki çatışmalar devam ediyor.

Alınan bilgiye göre Kürt gruplarına destek veren Peşmergeler, IŞİD hedeflerini ağır silahlarla bombalıyor. Kobani'deki Peşmerge komutanlarından Ferhat Abdullah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, IŞİD'le çatışmaların karşılıklı havan topların atılması ve zaman zaman sokak çatışmalarıyla sürdüğünü belirtti.

Peşmerge güçlerinin yanlarında getirdikleri ağır silahlarla IŞİD hedeflerini bombaladığını aktaran Abdullah, "IŞİD, dün gece Kobani'nin doğusunda ve batısında Halk Savunma Birlikleri'ne (YPG) saldırdı. Ancak çatışmalarda bozguna uğradılar ve çok sayıda kayıp verdiler. Koalisyon güçlerine ait savaş uçakları da IŞİD'in konuşlandığı bölgeye hava saldırısı düzenledi. Örgütün çok sayıda militanı öldü" dedi.

IŞİD'E DESTEK GELİYOR

Abdullah, IŞİD'in, Kobani'yi ele geçirmek için sürekli bölgeye yeni takviye birlikler gönderdiğini belirterek, "Ancak onlara bu fırsatı vermeyeceğiz. Ellerinde yeteri kadar silah ve mühimmat da kalmadı. YPG güçleriyle büyük bir saldırı hazırlığı içindeyiz. Özgür Suriye Ordusu grubu da bize destek veriyor. IŞİD'in, Kobani'den silinmesinin yakın olduğu müjdesini verebilirim" diye konuştu.

Abdullah, ikinci Peşmerge grubunda ölü ya da yaralı olmadığını sözlerine ekledi.

Öte yandan Kobani'den dönen ilk Peşmerge grubunun genel komutanı Albay Ahmet Gerdi, "Kobani'nin şu an yüzde 50'den fazlası Peşmerge ve YPG'nin elindedir. Peşmergeden önce Kobani'nin yüzde 70'i IŞİD'in elindeydi. Biz oraya gidince IŞİD'i püskürtmeyi başardık" dedi.

"SAVAŞ BİTSE DE BURALARDA KİMSE OTURAMAZ"

Sokak çatışmaları nedeniyle savaşın uzadığını, Kürt grupların da bu nedenle ağır ilerlediğini kaydeden Gerdi, IŞİD'in kontrolündeki bölgenin de tamamen viraneye dönüştüğünü vurgulayarak, "Bombardıman ve çatışmalar nedeniyle evlerin çoğu yerle bir olmuş durumda. Savaş bitse dahi bu bölgede kimse oturamaz. Bunun için uzun bir zamana ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.



Bu haber 584 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,815 µs