En Sıcak Konular

Şehzade Orhan'ın kabrinin tahrip edildiği doğrulandı

10 Aralık 2014 19:18 tsi
Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid Han'ın torunu Şehzade Mehmed Orhan Efendi'nin Fransa'da bulunan kabrinin tahrip edildiği iddiaları doğrulandı.

Konuya ilişkin AA muhabirine bilgi veren Türkiye Cumhuriyeti Marsilya Başkonsolosu Deniz Barım, "aile üyelerine zamanında ulaşılamadığından mutad prosedürün uygulandığının öğrenildiğini" bildirdi.
 
Başkonsolos Barım, Fransa'nın Nice kentinde 1994 yılında hayatını kaybeden II. Abdülhamid'in torunu Mehmed Orhan Efendi'nin kabrinin tahrip edilmesi ve kemiklerinin bulunduğu yerden çıkarılarak başka yere götürülmesi iddialarıyla ilgili dönemin yazışmalarının tek tek incelendiğini ve ilgili yerel yöneticilerle temas kurulduğunu kaydetti.
 
"Dönemin yazışmalarından, Şehzade Mehmed Orhan Efendi’nin kanuni varislerinin, şehzadenin Türkiye’ye gömülmesi konusunda ülkemize başvurusu bulunmadığını, müteveffanın ölümünden yalnızca Nice Belediyesi'nden alınan ölüm ilanından haberdar olunduğunu anlıyoruz" diyen Barım, Şehzade Mehmed Orhan Efendi'nin ölümünün ardından, 17 Mart 1994’te yapılan cenaze töreni için, ailesiyle ve cenaze merasimini düzenleyen kişilerle de temas edilmeye çalışıldığının, ancak varislerin konsoloslukla temas kurmadıklarının anlaşıldığını ifade etti.
 
Şehzade Mehmed Orhan Efendi'nin sade bir vatandaş olarak gömüldüğünü bildiren Barım, "Nice'de bulunan Doğu Mezarlığı sorumlusu ve mezarlığın bağlı bulunduğu Nice Belediyesi yetkilileriyle temaslarımızdan, uygulama gereği, ölen bir kişinin kabrinin yakın ailesinin talebi olmadığı takdirde ölümünden belli bir süre sonra, mezarlığın yerleştirme çalışmaları kapsamında yeniden düzenlendiği, zamanında aile üyelerine ulaşılamadığından mutad prosedürün uygulandığı öğrenilmiştir" ifadelerini kullandı.
 
Şehzade Mehmed Orhan Efendi'nin mezarı hakkındaki iddialar
 

Bazı medya organlarında Şehzade Mehmed Orhan Efendi'nin mezarının aidat parası ödenmediği için tahrip edildiği ve kemiklerinin kimsesizler mezarlığına konulduğu iddia edilmişti. Ayrıca, iddialarda şehzadenin Türkiye'ye gömülmek istediği ancak bunun da yerine yerine getirilmediğine yer verilmişti.
 
15 yaşında gitti, 68 yıl sonra döndü
 
II. Abdülhamid Han'ın oğullarından Şehzade Mehmed Abdülkadir Efendi'nin büyük oğlu Şehzade Mehmed Orhan Efendi, sürgüne henüz 15 yaşındayken gönderilmişti.
 
Sürgün yıllarını Fransa'da çeşitli mesleklerle uğraşarak geçiren Şehzade Orhan, 1992'de, yani ülkeden ayrılışından tam 68 yıl sonra yeniden ve son kez Türkiye'ye gelme fırsatı bulmuştu.
 
Türkiye'ye gelmeden bir yıl önce de Türk vatandaşlığını alan Orhan Efendi, İstanbul'da 20 gün kalmış ardından Fransa'ya dönmüştü. Yıllarca vatansız kalan Orhan Efendi, 68 yıl sonra kavuştuğu vatanını bir daha görmek istemiş ancak bu arzusunu yerine getiremeden Nice'de 12 Mart 1994'de, 85 yaşında vefat etmişti.
 
Torunu Osmanoğlu: Büyük üzüntü duyduk
 
Sultan 2. Abdülhamit'in 4. kuşak torunu Abdülhamit Kayıhan Osmanoğlu, şehzade Mehmed Orhan Osmanoğlu'nun Fransa'nın Nice kentindeki mezarının tahrip edilmesinden büyük üzüntü duyduklarını belirterek, "Burada saygısızlık yapıldığını düşünüyorum. Sonuçta o bir Osmanlı şehzadesi. Biz, dünyaya hep kucak açtık, aynı saygıyı beklerdik" dedi.
 
Osmanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şehzade Orhan Efendi'nin kemiklerinin mezarından çıkarılıp kimsesizler mezarlığına atılmasının kendilerini çok üzdüğünü söyledi.
 
 Abdülhamit Kayıhan Osmanoğlu, "Burada saygısızlık yapıldığını düşünüyorum. Sonuçta o bir Osmanlı şehzadesi. Biz, dünyaya hep kucak açtık, aynı saygıyı beklerdik. Çünkü biz Türk milleti olarak herkese saygı gösterdik. Bu durum için gerekli makamlarda girişimlerde bulunacağız. Çünkü onların yeri burası. Türkiye, onların anavatanları" ifadelerini kullandı.
 
Şehzadenin kemiklerinin mezarından çıkarılmasında herkesin ihmali olduğunu dile getiren Osmanoğlu, ailenin imkanlarının bu tür durumları telafi edecek seviyede olmadığını söyledi.
 
Osmanoğlu, bu tür olayların tekrarının önüne geçilmesi için yurt dışında bulunan Osmanlı hanedan üyelerine ait mezarların Türkiye'ye getirilmesini talep ederek, Sultan Vahdettin Han'ın mezarının Suriye'de olduğunu anımsattı.
 
Ailenin itibarının iade edilmesi gerektiğine vurgu yapan Osmanoğlu, "Biz bir aileyiz ve birbirimizden uzak olunca üzülüyoruz.  En kısa zamanda ailenin bir arada olmasını istiyoruz" dedi.
 
Şehzade Orhan
 
Mehmed Orhan Osmanoğlu, 1909'da İstanbul'da doğdu. 2. Adülhamit'in torunu olan Osmanoğlu, 15 yaşındayken ailesiyle Türkiye'yi terk etmek zorunda kaldı. 2. Dünya Savaşı yıllarında Arnavutluk Kralı Ahmed Zogu'nun yaverliğini yapan Osmanoğlu, İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, İspanyolca, Macarca, Arapça, Portekizce ve Türkçe olmak üzere 9 dil biliyordu.
 
Osmanoğlu, 1991'de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını almış, 85 yaşında Nice'deki kiralık odasında vefat etmişti.

aa


Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,404 µs