En Sıcak Konular

Obama'ya 'Bush çağrısı': İşkenceden sorgulansın

10 Aralık 2014 13:27 tsi
BM İnsan Hakları İzleme Örgütü, Obama yönetimine, ABD eski Başkanı Bush ve yönetimini işkenceden dolayı soruşturma çağrısında bulundu

ABD Başkanı Barack Obama yönetimine, CIA'in işkence raporunun açıklanmasının ardından sorumlular için soruşturma açması çağrısı yapıldı. BM İnsan Hakları İzleme Örgütü Obama yönetiminin, raporlarda açıklanan işkencelerin sorumlusu olan ABD eski Başkanı George W. Bush ve Bush yönetiminin üst düzey yöneticilerine işkence suçundan soruşturmasını istedi.

BM’nin İnsan Hakları ve Terörle Mücadele birimi özel yetkilisi Ben Emmerson, ABD eski başkanı George W. Bush yönetiminde işkenceleri planlayan ve uygulanmasına onay veren üst düzey yetkililerin yargılanması gerektiğini söyledi. Emmerson, “Uluslararası yasalar uyarınca ABD’nin sorumluları yargıya taşıma yükümlülüğü vardır” dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü üst düzey yöneticisi Kenneth Roth da CIA’in faaliyetlerinin suç olduğunu ifade etti ve ‘hiç bir zaman haklı gösterilemeyeceğini’ belirtti.

Ancak Obama yönetiminin Bush yönetimi yetkililerine ve Bush'a yönelik bir ceza soruşturması yapamayacağı ve bu tür bir girişimin başarısız olacağı belirtiliyor. İşkence raporunun açıklanması sonrasında ABD Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "CIA sorgulama programı hakkında herhangi bir suç soruşturması başlatma planımız yok" denmişti.

CIA'in işkence raporu tüm dünyadan tepki çekmeye devam ediyor. Uzun süredir yayınlanması geciktirilen rapor, CIA'in tartışmalı Guantanamo Hapishanesi'nde ve Avrupa ile Asya kıtalarındaki gizli sorgu odalarında yaptığı yüzlerce işkenceyi anlatan ilk resmi belge olma özelliği taşıyor.


BUSH YAPTIRDIĞI İŞKENCELERİ SAVUNDU

Bush, ABD Senato'sunun İstihbarat Komitesi tarafından hazırlanan CIA işkence raporunu eleştirdi. Bush, 11 Eylül saldırıları sonrası CIA'in tartışmalı tutuklama ve sorgulama programı kapsamında yapılan işkenceleri savundu.

Raporun yayınlanmasından önce CNN'e konuşan Bush, "Bizim için CIA'de çalışan kadın ve erkekler bir şanstır. Bunlar vatansever insanlardır. Rapor ne derse desin bu insanların ülkeye katkısını azaltacak bir şeyse doğruluktan uzaktır." dedi.

Dönemin ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney de, CIA tarafından yapılan sorgulama işlemlerini savunarak, "Bütün bunlar saçmalık. Program için yetki verilmişti. Ajanlar, yetkisiz bir şey yapmak istemedi. Adalet Bakanlığı, programı gözden geçirerek yasal olduğunu belirtmişti." ifadelerini kullandı.


MAHKUMA İŞKENCE KÖTÜ İSTİHBARAT GETİRİR

İşkence raporunun yayınlamasından sonra konuşan Cumhuriyetçi Senatör John McCain ise 'ABD'nin ulusal onurunu zedeleyen ve büyük zararlar veren' işkencenin, pratikte çok az fayda sağladığını söyledi. Amerikalıların kendi adlarına yapılanları öğrenmeye hakkı olduğunu belirten McCain, "Kendi tecrübelerimden biliyorum. Mahkumlara kötü davranmak, kötü istihbarat elde etmeye neden olur." şeklinde konuştu.

BM İnsan Hakları ve Terörizmle Mücadele Özel Raportörü Ben Emmerson ise yaptığı yazılı açıklamada, bugün yayınlanan işkence raporuna göre harekete geçilmesi gerektiğini söyledi. Emmerson, suç işleyenlerin adalet önüne çıkarılması gerektiğini söyledi.


ABD'NİN KULLANDIĞI BAZI İŞKENCE TEKNİKLERİ

◾CIA ajanları bir esiri düzmece bir idam sehpasına koydu, boğazına ip geçirip esiri konuşturmak için uzun süre infazla tehdit etti.

◾2000 yılında USS Cole gemisine bombalı saldırı düzenlemekle itham edilen Abdurrahman el Nasiri'ye matkapla işkenye yapıldı.

◾Bir esire süpürge sapıyla tecavüz tehdidinde bulunuldu.

◾Birçok vakada hemen saldırgan sorgu tekniklerine başvuruldu. Esirlerden bazıları 180 saat uykudan mahrum bırakıldı.

◾Bazı esirler saatlerce elleri başlarının üzerinden zincirlenmiş şekilde acı verici pozisyonlarda bekletildi.

◾Betona zincirlenen bir esir hipotermiden (vücut ısısını kaybetme) öldü

◾Kafalarına kukuleta geçirilen bazı mahkumlar çıplak halde koridorlarda sürüklendi, kırbaçlanıp dövüldü.

◾Birkaç esir gördükleri işkencelerden halüsinasyon, paranoya ve uykusuzluğa maruz kalarak kendilerine zarar vermeye kalkıştı.

◾El Kaide zanlısı Ebu Zübeyde, suda boğulma hissi veren sorgu yöntemine uzun süre maruz kalınca tamamen tepkisizleşti. Ağzından köpükler çıkmaya başladı.

◾11 Eylü saldırılarını organize ettiğini söyleyen Halid Şeyh Muhammed birçok defa boğulmanın eşiğinden döndü.



Bu haber 411 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,430 µs