En Sıcak Konular

AB treni hızlanıyor

10 Aralık 2014 09:43 tsi
AB treni hızlanıyor Gazetelerin Ankara Temsilcileri ile bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) Bakanı Bozkır, Türkiye AB ilişkileri konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin AB sürecinde her zaman karşı tarafı şaşırtacak ilerleme sağladığını ifade eden AB Bakanı Volkan Bozkır, 3 komiserin birden Türkiye’ye gelmesinin ilk olduğunu söyledi. AB’nin Türkiye’nin ciddiyetini anladığını ve ciddi karşılık vermeye başladığını vurgulayan Bozkır, “Sadece el sıkışıp gitmediler” dedi.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı Volkan Bozkır, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Brüksel ve Salzburg’a yapacağı seyahatlerin önemine dikkat çekerek, “Avrupa Birliği aile fotoğraflarına liderlerimizin girmesi önemli” dedi. Gazetelerin Ankara Temsilcileri ile bir araya gelen Bozkır, Türkiye AB ilişkileri konusunda değerlendirmelerde bulundu. “Türkiye, AB sürecinde hep karşı tarafı şaşırtarak ilerleme sağladı” diyen Bozkır, Türkiye-AB ilişkilerine dair süreci anlattı.
 
CİDDİYETİMİZİ ANLADILAR
 
Yeni hükümetin yakında seçim olmasına rağmen seçim yokmuş gibi AB konusunu ele aldığını belirten Bozkır, Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesinden sonra, 2023 hedefine AB’nin çok güçlü biçimde tekrar konulmasının AB’yi bir kez daha şaşırttığını söyledi. “AB’nin bu şaşkınlığı, ‘şimdi biz buna karşı ne yapabiliriz’ yaklaşımıyla semerelerini artık vermeye başladı” diyen Bozkır, “3 komiserin aynı anda gelmesi daha önce olmamıştı. Bu bir anlamda bizim attığımız adımın ciddi olduğunun karşı tarafça da tescili anlamına geliyor. Bizim ciddiyetimizi anladılar ve ciddi karşılık veriyorlar. Sadece el-sıkışıp gitmediler” şeklinde konuştu.
 
SADECE FASIL AÇMAK DEĞİL
 
Son AB söylemlerinde değişikliklerin olduğuna işaret eden Bozkır, “Sadece fasıl açmak değildir amaç. Önemli olan fasıl açılırken bu süreçlerin Türkiye’ye kazanç sağlaması ve üyeliği getirmesi. Sürecin iyi işlemesi ve özünün geliştirilmesi konusunda tamamen mutabıkız” dedi.
 
Başbakan Davutoğlu Ocak ayında ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Nisan’da yapacağı seyahatlere vurgu yapan Bozkır, “Cumhurbaşkanımız Brüksel ve Strazburg’u ziyaret edecek. Avrupa Parlamentosu’nda konuşma yapacak. Uzun yıllar Türkiye’yi çağırmadılar, bu yüzden aile fotoğrafı mümkün olmadı. Avrupa Birliği aile fotoğraflarına liderlerimizin girmesi önemli” dedi.
 
HANGİ FASLI ÇEKSEK AÇARIZ
 
Türkiye’nin açmak istemediği “Rekabet” faslı dışında bütün fasılların açılabilir olduğunu belirten Bozkır, “Kalan 18 faslı bir torbaya koyup herhangi birini çeksek, biz o konuda müzakereye hazır haldeyiz. 23-24. fasılları açmayı düşünüyorlar. Zirve bildirisine bu konuda güçlü bir atıf konulabilir. Bu iki fasılda açılış kriterlerini yerine getirdik” dedi.

Putin’in doğalgaz ile ilgili kararını sordular

AB heyetinin Rusya konusunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabulü sırasında dile getirdiğini belirten Bozkır, Erdoğan’ın Putin’le görüşmelerinde özellikle Bulgaristan hattının iptali ve bunun Türkiye üzerinden Yunanistan-İtalya’ya gidecek yeni bir hat konusuna ilişkin görüşlerini aktardığını söyledi. “Bize, ‘ambargoyu deliyorsunuz, uygulamıyorsunuz’ falan demediler” diyen Bozkır, AB’nin doğalgaza bağımlı olduğunu ve kendi planlamalarından başka yöne doğru giden bir değişiklik olduğunda bunun Avrupa ülkeleri için alarm zillerinin çalması anlamına geldiğini vurguladı. Bozkır, heyetin endişesine karşılık, “Türkiye olarak kendi ihtiyacımız var. Bunu Türkiye’de kullanmak için yararlı bir teklif olarak görüyoruz. Ama kullanamadığımız bölümler Yunanistan üzerinden Arnavutluk’a, İtalya’ya, Balkanlar’a sevk edilebilir. Bizim bakımımızdan bir değişiklik yok. Sizin bakımınızdan da olmaması lazım” dediklerini belirtti.

AB’nin mülteciler konusunda 70 milyon euroluk bir yeni bir katkı sağlayacağını ifade eden Bozkır, “Tabi bizim harcadıklarımızın yanında küçük bir meblağ olarak gözükse dahi birçok şeye yarayabilir” dedi.

AB-Türkiye zirvesi yapılabilir

AB’nin üçüncü ülkelerle yaptığına benzer toplantılar önerdiklerini ifade eden Bozkır, “AB-Türkiye Zirvesi yapılabilir. Müzakere eden bir ülkeyle bu ziyaretler artmalı” şeklinde konuştu. Önümüzdeki dönemde başka komiserlerin de geleceğini söyleyen Bozkır, 4’lü toplantıların daha sık yapılacağının ve Türkiye’nin G-20 dönem başkanlığı kapsamında daha sık bir araya gelineceğinin altını çizdi. AB ile ABD arasında serbest ticareti öngören Transatlantik Ticaret Anlaşması konusunu da ele aldıklarını söyleyen AB Bakanı Bozkır, iki taraf Türkiye’nin istediği bir maddeyi anlaşmaya koymazsa Gümrük Birliği Anlaşmasında değişiklik isteyeceklerini belirtti.

Abdülkadir Selvi - Yeni Şafak


Bu haber 648 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,531 µs