En Sıcak Konular

Bakan Işık'tan torpil iddialarına yanıt

9 Aralık 2014 10:13 tsi
CHP'nin torpil iddialarına yanıt veren Sanayi Bakanı Fikri Işık, bir yakınının TÜBİTAK Genel Sekreterliği’ne getirilmek için memur yapıldığı iddiasına yanıt verdi.

CHP'nin torpil iddialarına yanıt veren Sanayi Bakanı Fikri Işık, bir yakınının TÜBİTAK Genel Sekreterliği’ne getirilmek için memur yapıldığı iddiasına ilişkin “Genel sekreter olmak için memur olma şartı yok. Arkadaşımız o kurumda 25 yıl çalışmış pek çok hizmeti olmuş. Siyasal Bilimler mezunu bir arkadaşımızı genel sekreter olarak atamışız, ne tuhaf anlayabilmiş değilim” dedi.

Sanayi Bakanı Fikri Işık, NTV Ekonomi Müdürü Gökay Otyam’ın sorularını yanıtladı.

Bakan Fikri Işık'a yöneltilen sorular ve kendisinin bu sorulara verdiği yanıtlar şöyle;

Cumhuriyet Halk Partisi’nden Ali Koç, ‘KPSS’ye girmeden torpil yapılıyor’ dedi. Sizin de bir tanıdığınızın ismi geçtiği için bir şey söylemek ister misiniz?

Benimle ilgili dünkü yazıyı gördüm. Yakın arkadaşı Arif Koyuncu, TÜBİTAK’a Genel Sekreter yapılmak için memur yapılmış. Tabii, bu arkadaşların ellerine tutuşturulan bir kağıdı incelemek gibi bir zahmete katlanmadıklarını biliyoruz. Genel sekreter olmak için memur olma şartı yok. Arkadaşımız o kurumda 25 yıl çalışmış pek çok hizmeti olmuş. Biz göreve gelince Ankara Siyasal Bilimler mezunu bir arkadaşımızı genel sekreter olarak atamışız, ne tuhaf anlayabilmiş değilim. Cumhuriyet Halk Partisi’nde bu çok fazla oluyor paralelcilerin ellerine tutuşturdukları kağıtları hemen okuyorlar. Ondan sonra böyle komik durumlara düşüyorlar. İstisnai kadro, AK Parti döneminden önce verilmiş bir haktır. Dolayısıyla hiç kimse kendisine verilen hakkın kullanımından dolayı bunu niye kullandınız gibi bir şey söylenmez. Dolayısıyla bugün Kemal Kılıçdaroğlu’nun SSK başkanlığı döneminde kendi bizzat yakın akrabası kaç kişiyi SSK’ya aldığı ile ilgili haberler var. Sayın Haluk Koç onlarla da ilgilense iyi olur.

Son sanayi verisi geldi. Siz Sanayi Bakanı olarak gidişatı nasıl değerlendiriyorsunuz ve yarın gelecek büyüme rakamlarına ilişkin en beklentiniz var?

Bir tek veri çok belirleyici olmuyor gidişata bakmak lazım. Şu anda sanayi üretimi artıyor, azalma yok. Hatta şu anda biliyorsunuz Avrupa’da ciddi bir resesyon riski var. Avrupa’ya Türkiye ciddi ihracat yapan bir ülke. İhracatın yüzde 94’ü imalat sanayisinden bu defa imalat sanayinizi etkiliyor bu da. Bu, Ekim ayı verilerini bu bağlamda değerlendirmek lazım. Suriye’de Irak’ta Rusya’da ciddi karışıklıklar var. Türkiye bu konjonktüre rağmen sürdürülebilir bir büyümeyi başarıyor. Bu kadar olayın bir araya geldiği başka bir dönem bulmak zordur. Böyle bir ortamda Türkiye'nin üretimini devam ettiriyor olması önemli bir şeydir. Biz bu dönemde bir de cari açık ülkenin ekonomisi üzerine bir yük oluşturmasın diye, iç tüketimi frenlemeye yönelik hükümet kendi iradesiyle aldı bu kararı. Her şeye rağmen Türkiye'de sanayi üretiminin artıyor olması önemli. Tabii büyüme rakamlarını bu konjonktürde yüzde 7-8’lerde beklemek çok kolay değil.

Ne olur büyüme?

Benim beklentim 3 civarında olur, sene sonunda yine 3.3 civarında kapatırız diye düşünüyorum.

Bu koşullarda 5 büyüme kolay değil, çok söz konusu da değil anladığım kadarıyla… Biz ekonomi yayınlarında sanayiye çok önem vermiyoruz, gayrimenkulle büyüyoruz gibi… Elinizdeki veriler ne gösterir?

Son 12 yılda Türkiye ortalama 2008 krizi de dahil, yüzde 5 büyümüş. İmalat sanayinin son 12 yıldaki büyümesi 5.8. İmalat sanayi bizim normal büyümemizin üzerinde büyümüş. Sanayi üretim rakamları sabit fiyatlarla azalmıyor aslında. Fakat cari fiyatlarda bir miktar düşüş var, onun sebebi de kentleşmenin getirdiği tarım sektöründen hizmet sektörüne olan yoğun talep. Sanayi ürünlerinin rekabeti küresel hizmet sektörü yerelde üretilen ve yerelde tüketilen bir sektör. Hizmet sektörü fiyatları sanayi sektörünün iki katı kadar artmış, 2012-14 arasında. Dolayısıyla cari fiyatlarla sanayi üretiminin gayrisafi yurt içerisinde bir miktar düşme göstermesi bundan kaynaklanıyor. Gayrimenkul elbette olacak. Ama gayrimenkul sektörünün vergilendirilmesinde biraz daha dikkatli olunmalı ki şu anda yoğun bir hazırlık yapılıyor. 1980 ile 2012 arasında sanayi üretimini gayri safi yurtiçi hasıladaki payının düşmediği bizim ölçeğimizde iki ülke var; Almanya ve Güney Kore. Onun dışındaki tüm ülkelerde hizmet sektörünün ağırlığı artmış. Dolayısıyla bir alarm verici durum yok. Biz bunu Türkiye'de üretimi artırmak açısından bir fırsat olarak görmeliyiz ve görüyoruz. Sayın Başbakanımız bizzat açıkladı, 9 tane dönüşüm programını, şimdi 16 tane daha dönüşüm programını açıklayacak. Bu temel dönüşüm programının en önemli hedeflerinden birisi Türkiye'de üretimi artırmak. Yerli üretimi artırmak. Üretimde temel önceliğimiz üç Y. Yerli üretim, yenilikçi üretim ve yeşil üretim.

Peki, bu yeni dönüşüm eylem planında ilgili bakanlıklarda sizin de sorumlu olduğunuz başlıklar var. İşliyor mu gerçekten? Türkiye'de kanun çıkıyor, çıktığı ile kalıyor denetimi olmuyor gibi bir algı var.

AK Parti ilk iktidara geldiğinde bir acil eylem planı yapmıştı. Ondan sonra en kapsamlı ve üzerinde çalışılan plan olarak bunu söyleyebilirim. Burada her program için hedef nedir, bu hedefler için hangi politikaları uygulayacağız, bu politikaların hayata geçmesi için hangi eylemleri kim yapacak? Sorumlu kim? Ne zaman yapacak? Son tarih nedir ve kim izleyecek? Bunlar artık çok net olarak ortada. Kamu yönetiminde siz memurlara şu işi şu açıklıkta ve şu sürede yap derseniz, yapılıyor. Ama biz gelin yerli üretimi artıralım dediğinizde bu nasılsın demeye benziyor. Görev yetki ve sorumluluk net olup buna bir de süre konulunca devlette net olarak işliyor. Bu dönüşüm programının temel felsefesi o. Yapıldığı zaman teşekkür edeceğimiz, yapılmadığı zaman hesap soracağımız makam merci belli.

Peki sizin bakanlık olarak ilk yoğunlaştığınız yer neresi?

Bu ilk 9 alanda bizim iki program sorumluluğumuz var. Birisi teknolojinin ticarileştirilmesi programı, bir fikrin ticarileşmesi süreci. Bununla ilgili pek çok eylem var. İkincisi kamu alımları yoluyla teknoloji transferini ve yerli üretimi artırmak. Her bir bürokratımız hangi eylemden sorumlu olduğunu biliyor, hangi tarihe kadar bunu hayata geçireceğini biliyor, kimin tarafından izlemenin ve değerlendirmenin yapılacağını biliyor. Ben inanıyorum, bu program çok daha hızlı ve etkili sonuç alacak.

ntvmsnbc

Bu haber 465 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,382 µs