En Sıcak Konular

Rusya’da tek bir elektronik ansiklopedi kuruluyor

6 Aralık 2014 19:48 tsi
Rusya’da tek bir elektronik ansiklopedi kuruluyor
Adı ‘Vsya Rossiya’ (Bütün Rusya) olacak olan yeni elektronik ansiklopedi, ülkenin tarihi, kültürel mirası ve hayatına ilişkin tam ve doğru bilgileri içerecek. St. Petersburg’taki Devlet Başkanlığının ve Rusya’nın Milli Kütüphanelerinin uzmanları onun üzer



Çeşitli İnternet kaynaklarının ayrıntılı bir analizi, onşarın çoğunun Rusya'nın hayatı ve tarihine ilişkin ayrıntılı ve en önemlisi doğru bilgileri kullanıcılara veremediğini tespit etti. Bilgiler birbirinden ayrıdır, onlar arasında birçok yanlışlık ve olgusal hata var. Bazen kabul edelemez hatalar görünüyor. Şu veya bu adamın özel hayatına ilişkin bozuk bilgiler, yanlış biyografik bilgiler, tarihsel bilgilerde yanlışlıklar söz konusudur. Kullanıcıların var olan sorulara ayrıntılı ve daha önemlisi gerçek cevapları alabilmelerini sağlamak için bütün bu bilgileri yeni kontrol etmek, düzeltmek, bir araya getirmek gerekiyor.

Günlerimizde elektronik yayınların çoğunda rastlanan hataları önlemek amacıyla yazarlar ansiklopedi üzerinde çalışmalar için ünlü bilim adamlarını davet ettiler. Onlar, tüm Rusya'nın uzmanlarınatelif malzemelerini ve arşiv belgelerini gönderme ricasıyla başvuruyorlar. Çünkü ülkenin çeşitli yerlerinde hevesli insanlar, bölgelerini çok iyi bilen insanlar var. Fakat onlardan alınan bilgiler bile bir kez daha uzmanlar tarafından kontrol ediliyor ve sadece bundan sonra ortak kataloga ekleniyor.

St. Petersburg'daki Devlet Başkanlığının Kütüphanesi, tek Rus elektronik fonu 5 yıl önce oluşturmaya başladı. Kütüphanede çalışanlar, Rus devletinin tarihiyle ilgili 350 bin kitabı sayısallaştırdılar. Bugün kütüphanenin internet sitesinde bulunan bu bilgiler, ikide bir yenileniyor ve dünyanın bütün internet kullanıcıları onlara ulaşabilirler.

İnternet ansiklopedisinin sayfalarında sanal bir müze oluşturulacak. En sevilen tarihsel yerlerde sanal gezi yaparak ünlü mimari eserleri ayrıntılı olarak incelemek mümkün olacak.

Tek Rus elektronik kütüphanenin kurulmasına ilişkin fikir ülkenin bütün bölgelerinde coşkuyla kabul edildi. Tarihçiler aktif bir şekilde çalışmaya başladılar. Birçok Rus şehrinde ve bölgesinde bölgesel kılavuzlar yayınlandı. Dünyanın en büyük arşivinin oluşması için St. Petersburg'un kütüphanecilerinin bu kılavuzları birleştirmeleri gerekiyor.


Bu haber 927 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,787 µs