En Sıcak Konular

IŞİD'den şoke eden hamle!

4 Aralık 2014 08:35 tsi
IŞİD’in Selahaddin vilayetinin Beyci bölgesinde bir rafineriyi sökerek, Ninova vilayetinin merkezi Musul’a taşıdığı ortaya çıktı.

Rûdaw’ın Irak güçlerinden edindiği bilgiye göre, örgüt mensupları, bugün Selahaddin iline bağı Beyci bölgesinde bulunan Siniye Rafinerisi’ni söktü.
 
Başkent Bağdat’ın 200 kilometre kuzeyinde bulunan Beyci’nin batısındaki Siniye bölgesinde yer alan rafinerinin parçaları, tırlarla toprak bir yoldan Musul’a götürüldü.
 
Günlük 10 bin varil petrol çıkartan rafineri, Kuzey Petrol Şirketi’nin işlettiği 5 rafinerinden biri.
 
Örgütün, Irak’ın en büyük petrol yataklarının yanısıra en büyük rafinerisi Beyci’nin kurtarılmasından sonra, Musul’daki yataklardan daha fazla yararlanmak için rafineriyi çaldığı tahmin ediliyor.
 
Babagurgur, Zambur ve Kerkük petrol yataklarını da işleten Kuzey Petrol Ajansı, boru hatlarının IŞİD tarafından tahrip edilmesi dolayısıyla Şubat’tan beri, şehrin günlük ihtiyacını karışılmak için günlük 30 bin varil dışında petrol çıkaramıyor.
 
IŞİD’in saldırıları nedeniyle Kuzey Petrol Şirketi’nin Kerkük – Ceyhan Boru Hattı’nı kapatması üzerine, aralarındaki sorunlarına rağmen Bağdat, Avana yataklarının Hurmala’ya bağlanmasına izin verdi.
 
Söz konusu yataktan günlük 300 bin varillik gelirden olan Irak Hükümeti, yeniden petrol ihracatına başlamak için elini çabuk tuttu.
 
Beyci Rafinerisi, 19 Kasım günü IŞİD’in elinden alınmıştı.
 
Irak’ta, 17 Ekim günü ABD savaş uçaklarının hava desteğiyle Tikrit ve Beyci bölgelerinde IŞİD mevzilerine geniş bir operasyon başlatılmıştı.
 
Bağdat’ın 170 kilometre batısındaki Selahaddin iline bağlı olan Beyci ilçesinde, Irak’ın en büyük petrol rafinerisi bulunuyor.
 
IŞİD, düşük seviyede ürettiği petrolü Musul, Tikrit ve Enbar'da kendi yandaşlarına dağıtırken, Kürdistan Bölgesi’ne enerji sağlayan 7 dizel santralde üretim sıkıntıları baş göstermiş ve elektrik kesintileri yaşanmıştı.
 
Beyci Rafinerisi, günde 402 bin varil petrol rafine etme kapasitesine sahip. Ancak normal şartlarda sadece Musul, Kerkük ve Kürdistan Bölgesi’nden tedarik edilen 310 bin varil petrolü işleyebiliyor. Bu da, ülkede rafine edilen petrolün neredeyse üçte birine tekabül ediyor.

Vatan


Bu haber 411 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,780 µs