En Sıcak Konular

KCK davasının dosyası Anayasa Mahkemesi'ne gönderildi

3 Aralık 2014 11:12 tsi
Terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya ilişkin 205 sanığın yargılandığı davanın dosyası Anayasa Mahkemesi'ne gönderildi.

Terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya ilişkin 205 sanığın yargılandığı ana dava dosyasının, 6526 sayılı yasanın 1. maddesi ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'na (TMK) eklenen geçici 14/4. maddesinin anayasaya aykırı olduğu iddiasına yönelik talepler üzerine Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verildi.

Özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen davanın üçüncü duruşmasına 19 tutuksuz sanık katıldı. Akademisyen Prof. Dr. Büşra Ersanlı, yazar Ragıp Zarakolu ve avukat Gönül Erdem'in de aralarında bulunduğu diğer sanıklar ise duruşmaya gelmedi.

Duruşmada söz alan sanık avukatları, geçen duruşmadaki taleplerini yineleyerek, dosyanın, 6526 sayılı yasanın 1. maddesi ile 3713 sayılı TMK'ya eklenen geçici 14/4. maddesinin anayasaya aykırı olduğu iddiasıyla incelenmek üzere Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini istedi. Sanıklar da avukatlarının beyanlarına katıldıklarını ifade etti.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, 6526 sayılı yasanın 1. maddesi ile TMK'ya eklenen geçici 14/4. maddesinin 1. cümlesinde geçen, "bulundukları aşamadan itibaren kovuşturmaya devam edilmek üzere" ibaresinin anayasaya aykırılık iddialarının mahkemece ciddi bulunduğunu bildirdi.

Anayasanın 152/1. maddesi gereğince dava dosyasının, anayasaya aykırılık iddialarının incelenmesi için Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na gönderilmesine hükmeden heyet, mahkemenin bu konuda karar vermesine dek davanın geri bırakılmasını kararlaştırdı.

Gazetecilerin de aralarında yer aldığı 46 sanıklı diğer KCK davasına da bakan mahkeme, 5 Kasım'da verdiği kararla, söz konusu dava dosyasının da aynı şekilde Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmetmişti.

AA



Bu haber 478 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,820 µs