En Sıcak Konular

'Rusya ile farklı ve yeni bir dönem başladı'

3 Aralık 2014 09:55 tsi
'Rusya ile farklı ve yeni bir dönem başladı' "Bu ikisi biraraya geldiği zaman çok farklı şeyler ortaya çıkar. Gerek Avrasya'da, Asya'nın genelinde birlikte hareket ederek, gerekse Ortadoğu'da, Körfez'de, Kuzey Afrika'da, Balkanlar'da, bir çok yerde birlikte çok güzel şeyler yapabilir."

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye-Rusya ilişkilerini, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ankara ziyaretinde alınan kararlar üzerinden RS FM'e değerlendirdi.

İki ülke arasında farklı ve yeni bir dönem başladığını vurgulayan Zeybekci, Rusya ile ekonomi alanında, 'serbest ticaret', 'milli paraların kullanımı', 'ortak fon kurulması', 'taşıma kotaları' ve 'akreditasyon sertifikaları' konularında anlaşmaların gündemde olduğunu söyledi.

"Yeni bir dönem fırsatı var"

Rusya Devlet Başkanı Putin'in 10 bakanı ile birlikte Ankara'ya gelmesini başta enerji ve ticaret olmak üzere iki ülke arasında yapılan anlaşmaları 'Rusya ile yeni dönem' olarak niteleyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye ile Rusya ilişkilerinde farklı, yeni bir dönem yaşıyoruz. Dünyada ülkeler arasında eğer karşılıklı menfaatlerin maksimum düzeyde buluştuğu bir ekonomik ortaklık zemini varsa ve bu ekonomik ortaklık zemininin üzerine oturabiliyorsa bu ilişkiler, o zaman güvenilir ve sürdürülebilir oluyor. Şu anda Rusya ile Türkiye arasındaki bu dönemde de, karşılıklı olarak ekonomik ilişkilerin maksimum düzeyde maksimize edileceği, yeni bir dönem fırsatı var. O da geçici, anlık çözümlerle değil, kalıcı bir ekonomik ortaklık temeline oturmalı ki, onun üzerine diğer şeyleri inşaa edebilesiniz. Onun için ben bunu fırsat olarak görüyorum."

"İşbirliği farklı şeyleri ortaya çıkarır"

Rusya'nın sahip olmadığı hemen her şeye Türkiye'nin; Türkiye'nin sahip olmadığı hemen hemen her şeye de Rusya'nın sahip olduğunu vurgulayan Bakan Zeybekci, "Bu ikisi biraraya geldiği zaman çok farklı şeyler ortaya çıkar. Gerek Avrasya'da, Asya'nın genelinde birlikte hareket ederek, gerekse Ortadoğu'da, Körfez'de, Kuzey Afrika'da, Balkanlar'da, bir çok yerde birlikte çok güzel şeyler yapabilir. Rusya ve Türkiye'nin kendi içlerindeki potansiyelleri de önemli..." diye konuştu.

İşte iki ülke arasındaki anlaşma konuları

İlk defa iki ülke arasında serbest ticaret anlaşmasının telaffuz edildiğini belirten Bakan Zeybekci, yapılan anlaşmalarla ilgili de şu bilgileri verdi:

SERBEST TİCARET ANLAŞMASI: Bu ilk defa telaffuz edilen bir söz. Hizmetlerde ve yatırımlarda serbest ticaret anlaşması, artı Avrasya Gümrük Birliği kapsamı içinde olan tarım, kamu alımları ve metal grupları yani demir, çelik, bakır, alüminyum gibi alanlarda da serbest ticaret anlaşması söz konusu. Bu iki ayrı başlık altında, bir Rusya ile, iki Avrasya Gümrük Birliği ile görüşmeler şeklinde devam edecek bir şey. Bu bize çok şey sağlayacak. İki ülke arasında ticari bütün engelleri kaldırmak anlamına geliyor bu. Serbest ticaret anlaşmasına konu olan ürünlerde serbest bir şekilde ticaret yapmak, gümrüklerin sıfırlanması, önündeki tüm kotaların, engellerin kaldırılması yine sağlanacak olan bir şey.

ORTAK FON KURULMASI: Bunun yanında ilk defa dokümanlara giren bir şey, Rusya ile Türkiye arasında ortak bir fon kurulması. Bu fonla iki ülkede, artı üçüncü ülkelerde Rusya-Türk şirketlerinin birlikte yapacakları işler için kullanılmak üzere bir finansman kaynağı kurulacak.

Rusya'nın Sesi



Bu haber 738 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,173 µs