En Sıcak Konular

Ayran petrolden pahalı

18 Kasım 2014 09:18 tsi
Petrol üreticisi İran, fiyatlardaki düşüşten yakındı.

İran’ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli, “Bir varil petrol 79 dolar. Bir varil şalgam suyu 182, bir varil ayran 190 dolar” diyerek, petrol fiyatlarının gıdanın altına gerilediğini ima etti. Bikdeli, İran’a gidecek TIR depolarının da mühürleneceğini söyledi.

İran’ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli petrol fiyatlarındaki gerilemenin yer aldığı fiyatlardaki oynaklığın uluslararası ekonomiyi olumsuz etkilediğini söyledi. Bikdeli, OPEC’in 27 Kasım'daki Viyana toplantısında ana gündemin fiyatlardaki dalgalanmalar olduğunu kaydeden Bikdeli, “Petrol varil fiyatlarında 79 dolar makul bir seviye değil” dedi. Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleri ile bir araya gelen Büyükelçi Bikdeli, Türkiye İran ilişkilerini değerlendirdi. Bikdeli, iki ülkenin sıkı işbirliği ile geniş coğrafyaları etkileyebileceğini söyledi.
 
DOĞRU FİYATI BULAMIYORUZ

Bikdeli, İran’ın düşen fiyatlardan etkilenmemesi için girişimde bulunduklarını söyledi. Petrol fiyatlarında ne kadarlık bir tutarın makul olduğu yönündeki bir soruya Bikdeli, “Şayet petrol bizim elimizde değil de belirli güçlerin elinde olsaydı o zaman petrolün bugünkü fiyatını görürdünüz. Biliyorsunuz ki 159 litrelik bir varil petrol 79 dolar. Bir varil Coca Cola 140 dolar, bir varil şalgam suyu 182 dolar, bir varil ayran 190 dolar, zeytinyağı 2 bin 370 dolar, ağız gargarasının varili 700 dolar, erkek ve kadın parfümünün varil fiyatı bir milyon 500 bin dolar. Yani herkes kendi ürettiği ürünün fiyatını belirlerken, biz nedense ürettiğimiz ürüne doğru fiyatı bulamıyormuşuz” dedi.
 
DAVA SONUCUNA UYULACAK
 

Türkiye’nin doğalgaz fiyatının düşürülmesi için tahkime başvurduğunu ve sonuç ne olursa olsun her iki tarafın da buna uyacağını söyleyen Bikdeli, "Her iki taraf için de mutabık kalınabilecek bir fiyat için müzakereler devam etmeli” dedi. İran gazının batıya ulaştırılmasında Türkiye'nin tek değil ama iyi bir güzergah olduğunu söyleyen Bikdeli, İran ve Türkiye arasındaki Tercihli Ticaret Anlaşması’nın 1 Ocak 2015'de uygulamaya konulacağını bildirdi.

TIR depolarına mühür

İran’ın topraklarına giren yabancı TIR ve kamyonlardan litre başına 90 centlik ücret uygulamasına Türkiye’nin İran TIR ve kamyonlarına yönelik koyduğu vergi uygulamasında sona erdirecek adım atıldı. Buna göre, Türkiye’den İran’a gidecek TIR’ların İran’ın uyguladığı litre başına 10 cent ve fiyat farkı olarak 80 cent olmak üzere toplam 90 centlik fiyat farkı uygulaması kaldırılırken, artık Türk TIR ve kamyonlarının depoları mühürlenerek İran’a geçecek. Büyükelçi Bikdeli, mühürleme işlemleri için makinelerin ayarlanması ve mühürlenecek kamyonların çıkacakları rampaların oluşturulmasının 10 günü bulabileceğine işaret ederek 10 güne kadar bu işlemlere başlanabileceğini söyledi.

Aramızda kriz çıksın İstiyorlar

IŞİD ile mücadelede Türkiye ile İran’ın ortak adım atıp atamayacağı yönündeki bir soruya da Bikdeli, “İran, terörle mücadelede her zaman Türkiye’nin yanında yer almıştır, bundan sonra da böyle olacaktır. Bize göre IŞİD terörü ile mücadele, bölgede işbirliğini güçlendirmek adına fırsat olacaktır” yanıtını verdi. Büyükelçi Bikdeli, şöyle devam etti: “Başkalarından kaynaklanan siyasi çatışmalardan uzak durmamız gerekiyor. Bölgemizdeki bu krizleri yönetenler, aynı anda Türkiye ve İran ilişkilerinde de kriz olsun istiyorlar."

Yeni Şafak
 

Bu haber 372 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,926 µs