En Sıcak Konular

Çocuk müdahale birimleri masaya yatırılacak

17 Kasım 2014 12:05 tsi
Korunma ihtiyacı olan veya suça sürüklenen çocukların temel gereksinimlerinin karşılandığı ''Çocuk Koruma İlk Müdahale ve Değerlendirme Birimleri'' ile ilgili sorun yaşanmaması için mevzuat düzenlemesi yapılacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, korunma ihtiyacı olan veya suça sürüklenen çocukların temel gereksinimlerinin karşılandığı ''Çocuk Koruma İlk Müdahale ve Değerlendirme Birimleri'' ile ilgili sorun yaşanmaması için mevzuat düzenlemesi yapacak.
 
Bakanlık, oluşturulacak komisyondan, ''birimlerin nasıl işleyeceği, çocuk hakkında tedbir kararı alınma sürecinin kim tarafından takip edileceği,  çocuğun birimde kalabileceği maksimum sürenin ne kadar olacağına'' kadar kapsamlı önerileri de içeren bir rapor hazırlanmasını isteyecek.
 
Çocuk Koruma Kanunu'nun 2005 yılında yürürlüğe girmesiyle korunma ihtiyacı olan, suç mağduru ya da suça sürüklenen çocuklar hakkında mahkemeler tarafından verilen danışmanlık, barınma ve bakım tedbirlerini uygulama yükümlülüğü Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlüklerine verilmişti.
 
Bakanlıkça, bu hükümler doğrultusunda kuruluşa yerleştirilmeden çocuğun işlemlerinin tamamlanabilmesi için Çocuk Koruma ve İlk Müdahale birimleri oluşturulmaya başlandı.
 
Bakanlık bünyesinde Sosyal Rehabilitasyon Hizmetleri Daire Başkanlığına bağlı 8, Bakım Hizmetleri Daire Başkanlığına bağlı ise 42 ilde 50 Çocuk Koruma İlk Müdahale ve Değerlendirme Birimi açıldı.
 
Kanuna göre kurum, bakım ve gözetim altına alındıktan sonra acil korunma kararının alınması için çocuğun kuruma geldiği tarihten itibaren en geç 5 gün içinde çocuk hakimine müracaat ediyor. Çocuk, hakkında mahkeme kararı alınıncaya kadar en fazla 8 gün bu birimlerde kalıyor. Mahkeme kararı doğrultusunda çocuğun durumuna en uygun hizmet uygulanıyor.
 
''8 günden fazla birimlerde kalabiliyorlar''
 
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre Bakanlık, bu birimlerdeki işleyiş ile ilgili bir genelge hazırlayarak, il müdürlüklerine gönderdi.
 
Genelgede, il müdürlüklerince çocuklarla ilgili işlemlerin süresinde tamamlanamadığı ve mevzuatta öngörülen sürelerin dışına çıkılarak çocukların 8 günden fazla bu birimlerde kalabildiklerinin bildirildiği belirtildi.
 
İmkanların yetersizliği ve İlk Müdahale Birimlerinin olmadığı yerlerde kuruluşlar bünyesinde diğer çocuklarla birlikte kalmaya devam etme durumunun da söz konusu olduğu, açılan birimlerde personel görevlendirilmesi ile bütçe yönünden sorunlar yaşandığının da bildirildiği kaydedildi.
 
Raporda yer alacak hususlar
 
Konuyla ilgili mevzuat düzenlemesinin yapılacağının belirtildiği genelgeyle, konu ile ilgili il müdürlerinin başkanlığında oluşturulacak birimin bağlı olduğu kuruluş müdürü, birim sorumlusu ve meslek elemanlarından oluşturulacak komisyonun görüşlerini içeren raporların hazırlanarak, bakanlığa gönderilmesi istendi.
 
Çocuk Koruma İlk Müdahale ve Değerlendirme Birimi için hazırlanacak raporlarda, illerde bu birimlerin olup olmadığı, açılması için planlama yapılıp yapılmadığı, birimlerin olmadığı yerlerde hizmetin nasıl yürütüldüğüne ilişkin bilgiler yer alacak.
 
Yıllara göre birime kabul edilen çocuk sayısının da yer alacağı raporda, çocukların birime geliş nedenleri, yararlandıkları hizmetler işlenecek. Birimde en uzun kalış süresi, nedenleri ve bu sürede kalan çocuk sayısına ilişkin de bilginin verileceği raporda, suç ve mağduriyet ayrıştırmasının yapılıp yapılmadığı, çocukların hangi tür ihtiyaçlarının ve nasıl karşılandığına yönelik de cevaplandırılacak sorular yer alıyor.
 
Raporda birimlerle ilgili öneriler de isteniyor. Birimin fiziki özelliklerinden personel planlamasına, bir çocuğun birimde kalabileceği maksimum süreden güvenli ortamın nasıl sağlanacağına kadar kadar çeşitli konularda görüşler sorulacak.
 
Raporda, ''Çocukların birimlerden ayrılış ve uygun hizmet modelinden yararlandırılma sürecinde her bir hizmet modeli için izlenecek yol nasıl olmalı, çocuk hakkında tedbir kararı alınma sürecini il müdürlüğü mü, sosyal hizmet merkezi mi yoksa birimler mi takip etmelidir, birimlerde kayıtlar nasıl yapılmalıdır'' şeklindeki sorulara cevap aranacak.

aa

 

Bu haber 528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,239 µs