En Sıcak Konular

O doktora ömür boyu Gazze yasağı geldi!

16 Kasım 2014 09:35 tsi
O doktora ömür boyu Gazze yasağı geldi! İsrail yönetimi, Fillistin'de son 30 yılda binlerce kişiyi gönüllü tedavi eden, haber kanallarına gerçekte neler yaşandığını anlatan Norveçli doktor Mads Gilbert'in Gazze'ye girişine ömür boyu yasak getirdi.

67 yaşındaki Mads Gilbert, 1981 yılında ilk kez Mısır'ın Sina bölgesinden Filistin'e geldi. Aktivist, sol görüşlü bir doktordu. Filistinlilerin dramını gördükten sonra hayatını bu davaya adadı. 30 yılı aşkın süredir son yılları Gazze'deki Şifa Hastanesi’nde olmak üzere Filistinlilerin umudu oldu. Ne zaman İsrail Gazze'ye bombalar yağdırsa Norveçli doktor hemen imdatlarına koştu. İsrail'in son Gazze operasyonunda 50 günde 11 bin kişiyi tedavi etti. Bununla da kalmadı CNN, BBC, El Cezire gibi dünyaca ünlü haber kanallarına, gazetelere röportajlar vererek Gazze'de yaşanan insanlık dramını birinci ağızdan anlattı. İsrail'i 'devlet terörizmi' yapmakla suçladı. Kadın ve çocukların kasten hedef alındığını söyledi. Tüm dünyada manşetlere çıkan açıklamaları İsrail Başbakanı Netanyahu'yu kızdırdı.
 
Kapıdan çevirdiler
 
Gilbert, Gazze operasyonundan sonra ülkesine döndü. Hayatını adadığı Filistin'den daha fazla uzak kalamadı ve yeniden dönmeye karar verdi. Şifa Hastanesi'nde başında bulunması gereken hastaları ve projeleri vardı. Her zaman olduğu gibi Erez sınır kapısına geldi. Fakat İsrail askerleri kendisine, 'Yasaklı listesinde bulunduğunu, Gazze'ye girişinin Temmuz ayı itibarıyla ömür boyu yasaklandığını' söyledi. Gilbert, 'Ben bir doktorum. Yasadışı hiçbir faaliyette bulunmadım. İsrail yasalarına aykırı hareket etmedim. İsrail'in bana verdiği 11 Kasım'a kadar geçerli vizem var' dese de askerlerin tavrı değişmedi.
 
'Kurşun sıkın bari'
 
Çaresiz bir şekilde ülkesinde görev yaptığı Tromsö kentine Gilbert önce İsrail elçiliğine ardından da vatandaşı olduğu Norveç'in Dışişleri Bakanlığı'na başvurdu. Devreye girmelerini istedi. Gazze'nin yeniden yapılandırılmasında da büyük rol oynaması beklenen Norveç hükümeti, İsrail ile temasa geçerek tüm dünyada 'kahraman doktor' olarak tanınan Gilbert için alınan kararın iptal edilmesini istedi. Ancak İsrail'in kararı değişmedi. Gilbert Norveç gazetesi VG'ye verdiği röportajda, 'Siyasi görüşlerimden dolayı beni değil aslında masum Filistinlileri cezalandırıyorlar. Bundan sonra ne yapacaklar, kafama bir de kurşun mu sıkacaklar?' ifadelerini kullandı.
 
Kitabı çıkıyor
 
Gilbert, 'Ne zaman ki kalem, kamera ve steteskop güvenlik tehdidi haline gelirse o zaman bilin ki gerçekleri saklamaya çalışıyorlardır' dedi. Son İsrail operasyonu sırasında Gazze'de yaşadıklarını bu hafta piyasaya çıkacak olan, 'Gazze'de bir gece' isimli kitabında bütün çıplaklığıyla anlatacağını söyledi.
 
Obama'ya 'Senin kalbin var mı?' diye sormuştu
 

Gilbert İsrail'in Gazze operasyonu devam ederken bir açık mektup yayınlamış ve ABD Başkanı Obama'yı kendisiyle birlikte Şifa Hastanesi’nde bir gün geçirmeye davet etmişti. İşte o mektuptan satırbaşları: "Bay Obama... Senin bir kalbin var mı? Seni bizimle beraber Şifa'da bir gece geçirmeye davet ediyorum. Sadece bir gece! Belki bir temizlikçi kılığına bürünebilirsin. Yüzde yüz inanıyorum ki, Şifa'da geçireceğin bir gece tarihin akışını değiştirirdi. Dün gece korkunçtu. Gazze'deki 'kara harekâtı' arabalar dolusu sakat, lime lime edilmiş, kan kaybeden, titreyen, ölen - her tipten, her yaştan Filistinli masum insan olarak sonuçlandı. Hepsi sivildi, hepsi masumdu. Bay Obama... Senin kalbin var mı? Kalbi olan hiç kimse Şifa'da bir gece geçirdikten sonra Filistin Halkı'nın yaşadığı kıyıma son vermeye gönül vermeden yürüyüp uzaklaşamaz buradan. Fakat kalpsiz ve merhametsiz olanlar Gazze'deki bir başka kıyımının hesaplamalarını ve planlarını yaptılar bile.
 
Lütfen. Elinizden ne geliyorsa yapın. Bu, bu devam edemez."
 
KİMDİR?
 
Devlet nişanlı aktivist doktor
 
- 1947'de Oslo'da doğdu.
 
- ABD'de Iowa Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı.
 
- Kuzey Norveç Üniversite Hastanesi'nde anestezi departmanının başında bulunuyor.
 
- 30 yıldır Gazze başta olmak üzere savaş bölgelerinde görev yaptı.
 
- Defalarca sivil toplum kuruluşları tarafından ödüllendirildi.
 
- Norveç devletinin en yüksek nişanlarından birine sahip.

Vatan
 



Bu haber 723 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,029 µs