En Sıcak Konular

ABD Genelkurmay Başkanı Kuzey Irak'ta

15 Kasım 2014 23:38 tsi
ABD Genelkurmay Başkanı Kuzey Irak'ta "Koalisyon güçleri, Kürdistan bölgesinin bütün değerlendirmelerini ve Peşmerge'nin ihtiyaçlarını ciddiyetle takip ediyor. Terörist güçlere gerektiği zaman ve zeminde öldürücü darbe vurulacak"

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, başkent Bağdat'taki temaslarının ardından Erbil'e geçerek Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile bir araya geldi.

IKBY Başkanlığının resmi sitesinde yayımlanan açıklamaya göre; Barzani ve Dempsey, Peşmerge ile Irak ordusunun, terör örgütü IŞİD'e karşı nasıl uyumlu bir çalışma yürüteceklerini de ele aldı. İki taraf da Bağdat hükümetinin, Peşmerge güçlerine yardım etmede ciddi olması gerektiğini vurguladı. Irak hükümetinin bu noktadaki sorumluluğunu yerine getirmesinin zaruri olduğuna işaret edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Dempsey, savaş sahasındaki durumu yakından takip etmek ve IŞİD'in yok edilmesi noktasında Başkan Barzani'nin görüş, öneri ve tavsiyelerini almak için Erbil'e geldiğini dile getirdi.

Dempsey, ABD ve koalisyon güçlerinin, Peşmerge'ye yönelik askeri eğitim ve silah yardımlarının devam edeceğini belirterek, "Koalisyon güçleri, Kürdistan bölgesinin bütün değerlendirmelerini ve Peşmerge'nin ihtiyaçlarını ciddiyetle takip ediyor. Terörist güçlere gerektiği zaman ve zeminde öldürücü darbe vurulacak" ifadesini kullandı.

 Peşmerge'nin son dönemlerde elde ettiği başarıların çok değerli olduğuna işaret eden Dempsey, ABD yönetiminin, Kürt silahlı güçlerinin, terörizme karşı verdiği mücadeleyi yakından takip ettiğini aktardı.

Dempsey, ABD ve koalisyon güçlerinin, IŞİD'e karşı kapsayıcı bir strateji izlediklerini, mücadelenin bütün tarafların katılımıyla devam edeceğini kaydetti.

 Mesut Barzani de terör örgütü IŞİD'e karşı verdikleri mücadelede, ABD ve koalisyon güçlerinin, silah yardımı ve hava operasyonlarının etkili olduğunu vurguladı.

Savaş cephelerindeki durumu ve son gelişmeleri, Dempsey'e detaylarıyla anlatan Barzani, "IŞİD teröristlerinin, Peşmerge eliyle bozguna uğratıldığını" belirtti.  

Barzani, Irak hükümetinin uyguladığı silah ambargosuna rağmen Peşmerge'nin, kısıtlı imkanlarla terör örgütünü durdurmayı başardığını ifade etti.

IŞİD'in elinde, iki devlete (Irak, Suriye) ait silahların olduğuna dikkati çeken Barzani, şöyle konuştu:

"Peşmerge güçleri, hızlı bir şekilde saldırıları durdurmayı başardı ve karşı atağa geçti. Birçok yerde IŞİD'i hezimete uğrattık. Teröristleri vatanımızdan çıkarmak için her türlü bedeli vermeye hazırız. Kürdistan topraklarını karış karış teröristlerin elinden kurtaracağız. Ancak terörizme karşı savaşın, sadece askeri boyutu yoktur. Terörle ekonomik, fikri ve siyasi olarak da mücadele edilmelidir. Suriye ve Irak'ta, teröristlerin sığınabileceği güvenli bir liman kalmamalıdır."

Barzani, ayrıca Peşmerge ve koalisyon güçlerini, şu ana kadar hiçbir sivil hedefi vurmadıkları ve savaşı uyum içinde sürdürdükleri için tebrik etti.

 Kobani'nin savunulması gerektiğinin de altını çizen ​Barzani ve Dempsey, Kobani'de savaşan Peşmerge güçlerinin desteklenmesi ve gerekli yardımların yapılması noktasında hemfikir olduklarını dile getirdiler.

 IKBY İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Mesrur Barzani, Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, İçişleri Bakanı Kerim Sincari, Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver ile ABD askeri yetkililer de Barzani ve Dempsey görüşmesinde hazır bulundu.

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, temasları kapsamında başkent Bağdat'ta Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile bir araya gelmişti.  

AA



Bu haber 682 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,014 µs