En Sıcak Konular

ABD askerlerine yönelik eyleme kınama

13 Kasım 2014 09:15 tsi
ABD askerlerine yönelik eyleme kınama İstanbul'da ABD askerlerine yönelik düzenlenen eylemi Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç kınadı.

ABD Büyükelçiliği tepki gösterdi ve ABD Savunma Bakanlığı Saldırıyı “çirkin ve rahatsız edici" olarak nitelendirdi.
 
Tanju Bilgiç, bazı ABD görevlilerine düzenlenen saldırı hakkındaki bir soruya verdiği cevapta, basında yer alan haberlerden, İstanbul'u ziyaret eden bazı ABD görevlilerine karşı, barışçıl protesto kisvesi altında, bir saldırı düzenlendiğinin anlaşıldığını belirtti.
 
Bilgiç, söz konusu olaya ilişkin, "Hoş görülmesi mümkün olmayan bu saygısız eylemi kınıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
 
ABD Büyükelçiliği'nden kınama
 
ABD'nin Ankara Büyükelçiliğinden, Eminönü'nde bir grubun Amerikan askeri olduğu ifade edilen üç kişinin başına çuval geçirmesiyle ilgili görüntülere ilişkin sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan  açıklama yapıldı.
 
Barışçıl protesto hakkına ve ifade özgürlüğüne saygı duyulduğu ifade edilen açıklamada, "Türkiye’yi ziyaret eden üç Amerikalı askere yapılan saldırıyı gösteren videoyu son derece çirkin bulduğumuzu ifade ediyoruz. Bugün, İstanbul’da gerçekleştirilen bu saldırıyı kınıyoruz" ifadelerine yer verildi.
 
Eylemin, "Türkiye’nin misafirperverliğine saygısızlık teşkil ettiği" kaydedilen açıklamada, "Türk halkının büyük çoğunluğunun da böyle bir eyleme karşı çıkmakta bizlere katılacağı konusunda hiçbir şüphe duymuyoruz" ifadeleri kullanıldı.
 
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi ekipleri, Eminönü'nde bir grubun Amerikan askeri olduğu ifade edilen üç kişinin başına çuval geçirmesiyle ilgili görüntülerin bazı internet sitelerinde yer alması üzerine çalışma başlatmış, olayla ilgili Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi olduğu belirtilen 12 kişi gözaltına alınmıştı.
 
"Çirkin ve rahatsız edici"
 
ABD, İstanbul’da ABD askerlerine yönelik eylemi kınayarak, eylemin “çirkin ve rahatsız edici” olarak nitelendirdi.
 
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Steve Warren, Pentagon’da basın mensuplarının Eminönü’nde bir grubun 3 Amerikan askerinin başına çuval geçirmesiyle ilgili soruları yanıtladı. Saldırıyı “çirkin ve rahatsız edici” olarak tanımayan Warren, saldırıyı düzenleyenlerle ilgili “görünen o ki sokak eşkıyaları” ifadesini kullandı. Warren, “Bu saldırganlar, Türklerin ve Türkiye’nin misafirperverliğine büyük bir gölge düşürüyor. NATO müttefiki Türkiye ile güçlü ilişkimizden memnunuz. Türklerin acil ve etkin bir şekilde (olayı) araştıracağından eminiz” ifadesini kullandı.
 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüzü Jen Psaki’ye de günlük basın brifinginde aynı soru yöneltildi. Psaki, "USS Ross adlı geminin askerlerine yönelik bugünkü saldırıdan derin rahatsızlık duyuyoruz. USS Ross, ABD ile Türkiye arasındaki uzun süreli işbirliği ve dostluğun bir göstergesi olarak İstanbul’u ziyaret ediyor. Barışçıl eylem hakkını desteklerken, bu olay barışçıl protesto çizgisini aşarak şiddete ve tehdide dönüşmüştür. ABD’li yetkililer Türk otoriteleriyle olayı araştırıyor” şeklinde konuştu.
 
Psaki, “eylemin Türkiye’deki Amerikan karşıtlığı trendinin bir parçası mı olarak görüyorsunuz” sorusuna şu anda sadece bu spesifik eylem üzerinde konuştukları yanıtını vererek, “Türkiye önemli bir NATO müttefiki olmayı sürdürüyor. Onlarla birçok konuda yakın çalışma içerisindeyiz” değerlendirmesinde bulundu.
 
Öte yandan ABD Donanması da İstanbul’da eyleme ilişkin yazılı açıklama yaparak, Türk yetkililer ve ABD Büyükelçiliği çalışanları ile olayı araştırdıklarını duyurdu. USS Ross’un İstanbul’a daha önceden planlanmış bir ziyarette bulunduğunu ifade edilen açıklamada, ABD askerlerinin herhangi bir yara almadan saldırganlardan kurtulmayı başardığı belirtildi.
 
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi ekipleri, Eminönü'nde sabah saatlerinde bir grubun Amerikan askeri olduğu ifade edilen 3 kişinin başına çuval geçirmesiyle ilgili görüntülerin bazı internet sitelerinde yer alması üzerine çalışma başlatmış, olayla ilgili Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi olduğu belirtilen 12 kişi gözaltına alınmıştı.

aa


Bu haber 621 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,910 µs