En Sıcak Konular

Kudüs için BMGK ve uluslararası topluma çağrı

13 Kasım 2014 08:14 tsi
Kudüs için BMGK ve uluslararası topluma çağrı Fas'ın başkenti Rabat'ta düzenlenen Kudüs Temas Grubu toplantısında İİT Genel Sekreteri Medeni, BMGK'yı "İsrail'in Kudüs'teki saldırılarını durdurmasına" ilişkin karar almaya çağırdı.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri İyad Medeni, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK), "İsrail'in Kudüs'teki saldırılarını durdurmasına ilişkin" karar alma çağrısında bulundu.
 
Kudüs Temas Grubu, uluslurarası topluma da İsrail'in saldırıları karşısında sorumluluk taşıma çağrısı yaptı.
 
Medeni, İİT Kudüs Temas Grubu'nun Rabat'taki toplantısında yaptığı konuşmada, İsrail zulümlerine karşı mücadelede insani, hukuki ve siyasi sorumluluğun BMGK'nin daimi üyelerine ait olduğunu ifade ederek, "Konseyin uluslararası referanslar mucibince İsrail işgaline son vermek için harekete geçmesi ve belirli bir zaman dilimi içerisinde karar çıkarması gerekiyor" dedi.
 
BMGK'de daimi üye ülkelere çağrıda bulunan Medeni, işgal altındaki Filistin topraklarında güven tesis etmek için "1949 Cenevre Sözleşmesi" taraflarına kolektif siyasi iradenin harekete geçirilmesi yönünde baskı uygulanması gerektiğini kaydetti.
 
ABD taraf olmamalı
 
ABD'nin, İsrail lehine alınan kararları veto etmesini eleştiren ve Washington yönetiminin kararlarını "taraflı" olduğunu belirten Medeni, "ABD'nin bu dosyada taraf ya da arabulucu olmaması gerekir" diye konuştu.
 
Medeni, uluslararası güçlere, İsrail'in saldırıları karşısındaki tavırlarını net bir şekilde ifade etme ve sivil topluma da ihlalleri tespit etme çağrısında bulunarak, şunları kaydetti:
 
"İsrail'in, Kudüs'ün Yahudileştirilmesi için çalışmalarına devam etmesinin yanı sıra son günlerde daha önce görülmemiş bir duruma tanık olunuyor. İsrail, Mescid-i Aksa'daki Yahudi varlığını pekiştirmeye ve Kudüs'ü Filistin topraklarından izole etmeye çalışıyor." 
 
Medeni, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın talebi üzerine İİT Genel Sekreterliği'nin Filistin halkına destek için olağanüstü bir zirve düzenleyeceğine işaret ederek, söz konusu zirve için istişare çalışmalarının başladığını belirtti.
 
Uluslararası topluma çağrı
 
İİT Kudüs Temas Grubu, uluslararası topluma, İsrail'in saldırıları karşısında sorumluluk taşıma çağrısı yaptı.
 
Grubun, Fas'ın başkenti Rabat'taki toplantısının kapanış bildirisinde, Kudüs ve İslam'ın kutsal değerlerini korumak için uluslararası güçlerle görüşmeler yapacak ve İİT Genel Sekreterliği ile koordineli çalışacak 3 ekibin oluşturulması yönünde karar alındı.
 
Fas Dışişleri Bakanı Salahaddin Mizvar tarafından okunan bildiride, İsrail'in halihazırdaki saldırıları konusunda uyarıda bulunularak, "dünyadaki terör ve aşırılıkla mücadele yolunun, Filistin meselesine çözüm bulmak ve İslam'ın kutsal değerlerine yönelik İsrail provokasyonlarını durdurmaktan geçtiği" belirtildi.
 
Bildiride ayrıca söz konusu provokasyonların, yüzlerce Müslümana Filistinli kardeşlerine yardım etmekten mahrum olma duygusu yaşattığı ifade edildi.
 
Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Maliki ise Müslümanların attığı bu adımların yeni bir merhale inşa ettiğini, uluslararası topluma, "Aksa için sorumluluk taşıma ve İsrail ihlalleri karşısında sessiz kalmama" mesajı gönderdiğini kaydetti.
 
İİT Genel Sekreteri İyad Medeni de Filistin'in Kudüs'teki son gelişmeleri görüşmek üzere olağanüstü zirve talebinin, İİT tarafından değerlendirileceğini, mevcut durumun, etkili kararların alındığı bir zirve düzenlemeyi gerektirdiğini belirtti.
 
Bakanlar düzeyindeki Kudüs Temas Grubu, başta Kudüs olmak üzere Filistin davasına destek ve İİT’nin bu konudaki ortak tutumunun ilgili uluslararası platformlarda duyurulması amacıyla geçen yıl Gine’nin başkenti Konakri’de yapılan İİT Dışişleri Bakanları toplantısında alınan kararla kurulmuştu.
 
Türkiye'yi Kurtulmuş temsil ediyor
 
Filistin tarafının acil talebi ve Temas Grubu’nun başkanı sıfatıyla Fas’ın ev sahipliğinde düzenlenen Kudüs Temas Grubu'nun ilk toplantısı başkent Rabat'ta yapılıyor.
 
Dışişleri Bakanlığı konferans salonunda düzenlenen toplantıya, evsahibi Fas'ın yanı sıra Filistin, Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır, Gine, Azerbaycan, Malezya ve Türkiye'den heyetler katılıyor. İİT Genel Sekreteri İyad Emin Medeni'nin de iştirak ettiği toplantıda Türkiye'yi, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş temsil ediyor. 
 
Dışişleri Bakanlığı binasında düzenlenen toplantının açılış konuşması, Temas Grubu Başkanı sıfatıyla Fas Dışişleri Bakanı Selahaddin Mizvar tarafından yapıldı.
 
Konuşmasına, Filistin liderlerinden Yasir Arafat'ı 10'uncu ölüm yıl dönümü münasebetiyle anarak başlayan Mizvar, toplantının Rabat'ta yapılmasının, Filistin davası ve Mescid-i Aksa'nın, Fasılıların kalbindeki yerinin ve Filistin mücadelesine verdiği desteğin bir göstergesi olduğunu belirtti.
 
Kudüs ve Mescid-i Aksa'daki son gelişmelere atıfla, "Bu toplantıyı, tehlikeli ve eşi görülmemiş bir krizin altında yapıyoruz" diyen Mizvar, İsrail'in 1967'den bu yana ilk kez Mescid-i Aksa'nın kapılarını Müslümanlara kapattığını, Filistinlilerin girişine engel olduğunu hatırlattı. İsrail'in, "Kudüs'ün Yahudileştirilmesi, Arap ve İslam kimliğinin tahrip edilmesi, Filistinlilerin göçe zorlanması suretiyle şehrin toplumsal dokusunun bozulması ve ayrım duvarı inşası" gibi faaliyetlerine dikkati çeken Mizvar, İİT bünyesindeki Temas Grubu'nun, "bu saldırganlıklara ortak yanıt vermek" amacıyla oluşturulduğunu kaydetti.
 
Kudüs Temas Grubu'nun kuruluş süreciyle ilgili bilgi de veren Mizvar, "Kudüs, farklı dinler arasındaki uyum ve müsamahanın sembolü olarak kalmaya devam etmeli ve dokusunun bozulmasına yönelik bütün girişimlere karşı çıkılmalı" dedi.
 
İsrail'in uygulamalarının Ortadoğu ve dünyanın güvenliğini tehdit ettiğini, bölgede çatışma ve şiddetin artmasından başka bir şeye hizmet etmediğini vurgulayan Mizvar, İslam dünyasında oluşan infialin, bu tasarrufların doğal sonucu olduğunu kaydetti.

aa


 

Bu haber 740 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,162 µs