En Sıcak Konular

Kolin Grubu: "Proje devletindir"

12 Kasım 2014 10:47 tsi
Kolin Grubu: Danıştay'ın termik santral inşaasının yürütmesini durdurma kararı vermesinin ardından hükümet, kendilerinin bu meselenin tarafı olmadığını söyleyerek şirketi işaret etmişti. Kolin Holding'ten ise proje sahibinin ve muhatabın devlet olduğunu açıklandı.

Manisa'nın Soma ilçesindeki Yırca Köyünde, köylülerin zeytinliklerini korumak için direndiği ve inşasına karşı çıktığı termik santrale ilişkin, "taraf" belirsizliği yaşanıyor. Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararının ardından köylülerin karşısında projenin sahibi konumunda kimin bulunduğuna ilişkin hükümet ve Kolin Holding'ten farklı açıklamalar geldi.

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada konuya değinen Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, yürütmeyi durdurma kararını değerlendirdi ve "Bir yargı kararı olduğuna göre bu karara uymak ve kararın gereklerini yerine getirmek bizim için bir görevdir. Biz burada taraf değiliz. Aslında taraf olan bir şirkettir. Buraya termik santral yapmak üzere bir sözleşme imzalamıştır. Gereken çalışmaları yaptığını düşünüyoruz. Danıştay'ın kararı gereğince şirkete düşen husus bunun gereğini yerine getirmektir. Biz de Enerji ve Tabii Kaynakları ve Tarım Bakanlığı olarak takip etmekle görevliyiz" dedi.

Ancak Kolin Holding'ten ise farklı bir açıklama geldi. CNN TÜRK'te Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programına telefonla katılan Kolin Holding Enerji Grubu Sorumlusu Murat Aydın, Arınç'ın tam aksi bir yönde açıklamada bulunarak, projenin devlete ait olduğunu söyledi. Aydın şunları söyledi:

"Proje Kolin Grubu'nun bir projesi değildir, bu proje Kolin Grubu tarafından da geliştirilmiş değildir. Bu devletimizin projesidir. Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) bir kamu kurumudur. Ülke olarak sahip olduğumuz en önemli havzalardan biri olan Soma'daki kömürleri ekonomiye kazandırmak için termik santral kurma şartıyla bir rödovans ihalesi düzenlemiştir. 61 firma şartname almış, 15 firma teklif sunmuştur. Kolin Şirketler Grubu da rekor denebilecek bir rödovans ödemeyi, yani kamuya bir pay ödemeyi taahhüt ederek ihaleyi kazanmıştır. Her yıl Kolin Şirketler Grubu'nun kamuya ödeyeceği bedel yaklaşık 155 milyon TL'dir. Bu oran enflasyon ile güncellenerek TKİ'ye her yıl ödenecektir."

Bu haber 820 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,482 µs