En Sıcak Konular

BMGK Ukrayna için acil toplanıyor

12 Kasım 2014 08:10 tsi
BMGK Ukrayna için acil toplanıyor BM Güvenlik Konseyi, Ukrayna'nın BM Daimi Temsilcisi Yuriy Sergeyev'in ülkenin doğusundaki askeri hareketliliğe ilişkin uyarılarının ardından bugün acil toplanma kararı aldı.

BM Güvenlik Konseyi, Ukrayna'nın BM Daimi Temsilcisi Yuriy Sergeyev'in ülkenin doğusundaki askeri hareketliliğe ilişkin uyarılarının ardından bugün acil toplanma kararı aldı.
 
BMGK Kasım ayı başkanı ve Avustralya'nın BM Daimi Temsilcisi Gary Quinlan, acil toplantının New York saati ile 14.30'da (TSİ: 21.30) gerçekleşeceğini bildirdi.
 
Ukrayna'nın BM Daimi Temsilcisi Yuriy Sergeyev, bugün BM'de yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna sınırına çok sayıda asker yığdığını ve Ukrayna'daki ayrılıkçılara yeni silah desteği yaptığını ileri sürerek, "Son gelişmeler gösteriyor ki Rusya, Ukrayna'ya yönelik büyük bir saldırı planlıyor. Bu konuda BM'nin en kısa sürede bilgilendirilmesi lazım" ifadelerini kullandı.
 
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Ukrayna Özel Gözlem Misyonu'ndan yapılan açıklamada da "Ülkenin doğusunda görev yapan AGİT gözlemcilerinin, bugün Donetsk'in merkezine 3 kilometre mesafede kente doğru ilerleyen kime ait olduğu belirsiz 43 askeri kamyon tespit ettiği" kaydedilmiş, bu kamyonların 5'inin 120 milimetreli havan toplarını, yine 5 kamyonun ise çok namlulu roketatar sistemlerini taşıdığı belirtilmişti.
 
Bosna Hersek'teki barış gücünün görev süresi uzatıldı
 
Öte yandan BM Güvenlik Konseyi, Bosna Hersek'teki Avrupa Birliği Barış Gücü Misyonu'nun (EUFOR ALTHEA) görev süresini 2015 Kasım sonuna kadar uzattı.
 
BMGK'da yapılan oylamada 14 üye kabul oyu verirken Rusya, BMGK'nın ülkeyi Avrupa Birliği yönüne zorlanmaması gerektiğini savunarak çekimser oy kullandı.
 
BM Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Valentin Inzko, Konsey'de yaptığı açıklamada, ülkenin siyasi taktikler ve ayrıştırıcı politikalar nedeniyle girdiği kısır döngüden kurtulması gerektiğini belirtti.
 
Ayrılıkçılık yanlılarını da uyaran Inzko, Dayton Anlaşması uyarınca hiçbir bölgenin Bosna Hersek'ten ayrılamayacağını ve ülkenin toprak bütünlüğünün korunacağını kaydederek, sınırların yeniden çizilmeyeceğini söyledi.
 
BMGK kararında da ülkedeki durumun halen bölgenin barış ve güvenliği için risk oluşturduğu belirtilerek, EUFOR ALTHEA'nın görev süresi 12 ay daha uzatıldı.

aa


Bu haber 715 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,389 µs