En Sıcak Konular

Gümrükler BBG evi olacak

11 Kasım 2014 09:32 tsi
Memurlar kamera ile takip edilecek. Kör nokta kalmayacak. Gümrüklerdeki rüşvet iddiaları bitecek. Yurda giren çıkan tüm mallar x-ray'den geçecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, gümrük kapılarındaki rüşvet iddialarına son verecek yeni bir projeyi hayata geçireceklerini açıkladı. Canikli, hiçbir kör noktaya yer vermeden tüm alanlara kamera takılacağını, tuvaletler hariç her yerin kameralarla izleneceğini söyledi. Gümrük kapılarında alınacak yeni tedbirleri açıklayan Canikli ilk etapta gümrük kapılarının yenileneceğini, araçlar gümrüklere geldiğinde 6 ayrı yerde yapılan kontrollerin teke indirilerek yığılmaların önleneceğini kaydetti. Canikli şöyle konuştu: “Araçlara son aşamada kontrolden geçtiğine dair bir bandrol takılacak. Son kontrol noktasına geldiğinde eğer o araçta bandrol varsa devam edecek. Ayrıca kapılardaki freeshop bölümlerini ayırıyoruz. Gelen ve çıkanların kullandığı free-shoplar ayrı yerlerde olacak. İki grup birbirine karışmayacak. Tüm gümrük kapıları buna göre yenilenecek. Öncelik Kapıkule ve Sarp'a verilecek. Bu iki sınır kapısı ile ilgili projeler hazır. Fiziki mekanları da Türkiye'ye yakışır şekilde yenilenecek.”

Kamera sistemini tüm gümrük sahasına, memurların çalıştığı tüm alanlara kuracaklarını belirten Canikli, “Sendikalar 'özel alan bunu yapamazsınız' dedi. Böyle saçmalık olur mu? Bir fabrikada çalışma bandında çalışan işçiler kameraya kaydediliyor da, gümrüklerde niye olmasın. Her ikisi de çalışma yeri, arasında bir fark yok. İddialar var, bazıları rüşveti alıyor ve içerde dağıtıyor diye. Pasaport arasına konuluyor deniyor. Doğru veya yanlış bilemem. Ama bu iddialara son vereceğiz. Sıfır ölü nokta olacak. Tuvaletler hariç merkezden kontrollü olacak. Öncelikle dört kapı ile ilgili çalışma yapılacak. Habur, Sarp, Kapıkule, Ambarlı'ya kurulacak kamera sistemi. Diğer gümrükler de hızla kamera sistemi ile donatılacak” dedi.

X-RAY SAYISI ARTIRILACAK

Canikli Türkiye'de giren ve çıkan malların tümünü x-ray denetimine tabi tutacaklarını belirterek, ”Şu anda giren mallarda yüzde 5, çıkan mallarda yüzde 1 x-ray kullanılıyor. 38 olan cihaz sayısına 2015 yılında 20-25 adet daha ekleyeceğiz. Ancak bu da yeterli değil. En az 200 olması gerekiyor. Bu sayıyı sürekli artıracağız” dedi.

Türkiye




Bu haber 454 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,582 µs