En Sıcak Konular

Mescid-i Aksa için Türkiye ayağa kalktı

8 Kasım 2014 09:07 tsi
Mescid-i Aksa için Türkiye ayağa kalktı İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa baskını, Türkiye'nin hemen her ilinde düzenlenen gösterilerle protesto edildi. Diyanet İşleri Başkanlığı camilerde, 'Mescid-i Aksa kan ağlıyor' başlıklı bir Cuma hutbesi okuturken, pek çok ilde Cuma namazı sonrası, İsrail

İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa'yı basması ve mescit içine postallarla girip mihrabı, minberi tahrip etmesi, Türkiye'de büyük tepkiye neden oldu. Birçok ilde Cuma namazı çıkışında İsrail'in küstah tutumuna karşı gösteriler düzenlendi. Çeşitli pankart ve dövizler taşıyan göstericiler, İsrail aleyhine sloganlar attı. Herhangi bir olayın çıkmadığı gösterilerde, bazı kentlerde sloganlar eşliğinde yürüyüşler yapıldı.

KUDÜS İSLAMINDIR

Amasya'da Sultan 2. Bayezid Camisi'nde kılınan cuma namazı sonrası cami dışında protestolar yapılırken, Samsun'da da Büyük Cami'de kılınan Cuma namazından çıkanlar, ellerindeki Türk ve Filistin bayraklarıyla Konak Sineması'na kadar yürüdü. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde bir araya gelen sivil toplum kuruluşu üyesi öğrenciler ise "Kudüs İslamındır" ve "Hayat, iman ve cihad" yazılı pankartlar açarak ve sloganlar atarak İsrail askerlerinin Mescid-Aksa'ya düzenlediği baskını protesto etti.

TÜRKİYE KÜSTAHLIĞI TEL'İN ETTİ

Konya'da tepkilerin adresi Şerafettin Camisi önü olurken, İzmirliler ise Cuma namazı sonrası, Konak Meydanı'ndaki cami önünde toplandı. Manisa ve Aydın'da da tepki vardı. Rize, Edirne, Kayseri, Diyarbakır ve Adana'da da İsrail'i lanetleyen gösteriler yapıldı. İsrail'in şımarık tutumu; Hatay, Mersin, Antalya, Şırnak, Batman ve Isparta'da da protesto edildi. Yurdun her bölgesinden gelen İsrail'e yönelik tepkiye Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Çorum ve Düzce de destek verdi.

İSTANBUL'DA ADRES FATİH CAMİSİ

İsrail'e karşı yapılan protestoların en büyüklerinden biri İstanbul'da gerçekleşti. Cuma namazı sonrası yapılan pek çok gösteride olduğu gibi buluşmanın adresi yine Fatih Camisi oldu. Filistin Halkıyla Dayanışma Platformu öncülüğünde bir araya gelen çok sayıda vatandaş, Fatih Camisi önünde "Mescid-i Aksa onurumuzdur", "Filistin halkı yalnız değildir" yazılı pankartlar ve sloganlarla İsrail'i protesto etti. Bir büyük gösteri de Ankara'da gerçekleşti. Cuma namazı çıkışı Hacı Bayram-ı Veli Camisi'nin avlusunda toplanan vatandaşlar, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa baskını protesto ederken, Filistin halkının yanında olduklarını ifade ettiler.

Sessiz kalmak ortak olmaktır

İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa'ya yaptığı saygısızlık, çeşitli sivil toplum örgütleri tarafından da kınandı. İslam Ülkeleri Akademisyenler ve Yazarlar Birliği (AY-BİR) Başkanı Prof. Dr. Yusuf BALCI 'İsrail, Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarını barbarlık derecesine getirmiş, uluslararası hukuku açıkça çiğnemiştir' derken, Türkiye Gençlik Vakfı da, baskına ve İsrail'in Filistin'e uyguladığı ablukaya dikkat çekmek için Ayasofya Meydanı'nda 9 dilde bildiri dağıttı. Mescid-i Aksa baskınına Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'dan da tepki geldi. Atalay, 'Baskına sessiz kalmak, saldırıya ortak olmaktır' dedi. Mirasımız Derneği Genel Koordinatörü Numan Balcı da "İsrail'in başlıca hedefi Aksa'yı zaman ve mekan olarak bölüp tamamen kontrol altına almak" şeklinde açıklama yaptı. Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kudüs Uzmanı Filistintinli Yrd. Doç. Dr. Khalid El Awaisi, "Filistinliler ayakta. Hiçbiri bu zulmü kabul etmiyor. İnşallah bir gün Mescid-i Aksa'da özgürce namaz kılacağız" dedi.

Yeni Şafak



Bu haber 678 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,257 µs