En Sıcak Konular

Evraklarda karartma var, orijinalleri getirilsin

6 Kasım 2014 17:25 tsi
İzmir merkezli olarak 13 ilde 'yasa dışı dinleme' iddialarına ilişkin yürütülen soruşturmanın ardından, tamamı tutuksuz 32 emniyet mensubu hakkında 10 ile 961 yıl arasında hapis cezası istemiyle açılan davaya dördüncü günde devam edildi.

Hükümete yakın bir gazetede çıkan kupürle başlatılan operasyonu davasına, İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediliyor. Tamamı tutuksuz 32 emniyet mensubunun 10 ile 961 yıl arasında değişen hapis cezası talebiyle yargılandığı dava dördüncü gününde devam ediyor. Duruşmaya, eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan'ın dışındaki 31 tutuksuz sanık, müşteki ve tarafların avukatları katıldı.

Bugünkü duruşmada savunma yapan Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı, suçlandığı evraklarla ilgili olarak, "Orijinal ıslak imzalı belgeleri görmem gerek. Yoksa bu haliyle benimdir diyemiyorum. Her türlü şubeden getirilen fotokopinin fotokopisi olan evraklardan yargılanmak istemiyoruz. Orijinal evrakları getirirseniz, onlarla yargılanırsak çok daha sağlıklı olur, çünkü evraklarda karartma var. İmzalar bize ait mi değil mi anlayamıyoruz." dedi.

Karakayalı, mahkemedeki savunmasında, "Sulh ceza hakimlikleri adil yargılanmaya aykırıdır. Dört bin kişinin isimleri gazete haberiyle pervasızca ortaya saçıldı. Savcılığın asıl dava açması gereken bunları ortaya saçanlardır, bu kumpası ortaya atanlar, yayanlardır. Kanun böyle diyor, biz görevimizi yapıyoruz. MİT'te de bakılsa bir tane personel bırakamazsınız, hepsini buraya getirirsiniz. Dinlemeler bile delil olarak kabul edilmezken talep formlarından yargılanmamız çelişkidir. Önleme dinlemesi yapılan 35-40 bin numara tek tek incelendi, özellikle emniyet mensubu algısı oluşabilecek 30 numara belirlendi. Ağırlıklı olarak emniyet mensupları dinlendi algısı oluşturulmaya çalışıldı. Bölücü örgütle mücadelede dinlenen şahısların yarısı ya midyeci ya da inşaat işçisi. Önleme dinlemesi kapsamında binlerce midyeci ve inşaat işçisi takip ettik. Savcı bunu dikkate almadı. Burada bir zorlama var . Bu 30 kişinin tamamı da emniyet mensubu değil. Böyle bir örgüt olabilir mi? Ama midyeciler üzerinden böyle bir çalışma yapılsaydı anlardık, adamlar bu sektörü dinlemişler derdim. 40 bin kişi arasında 30 tane çıkarılması bile emniyet personelinin görevini en iyi şekilde yaptığını gösterir." diye konuştu.

"BEŞ YILDA 15-20 BOMBACI YAKALADIK"

İzmir İstihbarat Şubesi'nde müdür olarak görev yaptığı 2008-2013 arasındaki beş yılda önleme dinlemesi ve istihbarat çalışması yaparak İzmir'de en az 15-20 bombacı yakaladıklarını ifade eden Karakayalı, "Foça'daki saldırı hariç diğerlerinin tamamını yakaladık ve bombalı saldırıları önledik. Hepsini bu arkadaşlar yakaladı. Sadece Foça hariç, onlar direkt kırsaldan geldi. Aradan geçmiş beş sene, diyorsunuz ki, 'Siz şu başçavuşu neden dinlemişsiniz?' Binlerce, on binlerce karara imza atılmış, hatırlamak mümkün değil. Bir bombacıyı yakalamak için binlerce telefon arasından örneğin 100 taneye indirilir. Bunlar için karar alınır. Bu durum onların tamamının suçlu olduğunu göstermez. Onlar arasında titizlikle çalışılır ve bombacılar yakalanır. Bu şekilde beş yılda en az 15-20 bombacı İzmir'de eylem yapamadan yakalanmıştır. Bu yapılmasaydı bu bombacılar yakalanmazdı. Üç farklı personele verin, şu numara kimin diye, üç farklı isim çıkarır size. Bu normaldir. Farklı personelin farklı sonuçlar çıkarması mümkündür ve bu son derece doğaldır. Adli dinleme ile önleme dinlemesi arasında çok fark var. 21 yıllık istihbaratçılık hayatımda 18 Mart 2014'teki gazete haberine kadar bu işlerin sızdırıldığı, istismar edildiği, art niyetli kullanıldığına şahit olmadım. Bu kumpası gösterir." dedi.

"BURADA OLMASI GEREKENLER, BİZİ BURAYA GÖNDERENLERDİR"

Mahkemedeki savunmasında kendilerine yönelik açık bir kumpas kurulduğunu, polis ve savcılığın bu kumpasa geldiğini ileri süren Karakayalı, "Burada olması gerekenler, bizi buraya gönderen insanlardır. IMEI numarasıyla telefonu kullanan emniyet personelinin usulsüz dinlendiği iddia ediliyor. Suç örgütü mensupları genelde güvenli olduğunu düşündükleri kamu personeli, öğretmen, polis ve doktor gibi hatları kullanıyor. Talep formlarında meslek bilgisi yazmak zorunluluğu yok. Kanuni olarak meslek bilgisi yanlış yazılmış diye burada olan arkadaşlarımız var. Böyle bir zorunluluk yok. Adli dinlemelerde de hedef olan birçok kişi yanlış oluyor. Şu şahıs bu numarayı kullanıyor dediğimiz 10 numaradan ikisi farklı çıkabilir. Hataların varlığı, dinlemelerin usulsüz olduğu sonucunu doğurmaz. Dinlemede bunun farklı bir kişi tarafından kullanıldığı tespit edildiği anda sıralı amirler bilgilendirilmiş, ilgili kişi de dinlemeye son vermiştir. Bunun aksini kimse iddia etmedi ve edemez de. Örgütle suçlandık. Örgüt üyesi, yönetici, lider, hepsini saydılar. Bir örgütü kurmak, yönetmek, anılan suç tipleri için temel ön koşul örgüt olmasıdır. Biz devletin örgütüyüz, emniyet teşkilatı örgütüyüz. Bu insanlar 13 küsur ilden toplandı. Bu devletin örgütü, suç örgütü değil. Örgüt yöneticisi, üyesi olarak gösterilen bizlerin suç işlemek amacıyla biraraya geldiğimiz delili yok. Kime şantaj yapmışız? Kimi tehdit etmişiz? Kimi mağdur etmişiz? Kupürle devletin en gizli, mahrem bilgileri ortaya saçıldı. 4 bin kişinin mahrem bilgileri ortaya saçıldı. Arkadaşların tamamı, kanunsuz emir almadıklarını beyan etti. 'Bana kimse kanunsuz emir vermedi, baskı yapmadı.' dediler. Meslek hayatım boyunca çalıştığım hiçbir yeri ben seçmedim. Devletim beni nerede görevlendirdiyse orada görev yaptım." dedi.

"OLMAYAN ÖRGÜTÜN KURUCUSU, ÜYESİ OLMAZ"

İddianameyi hazırlayan savcının, kendilerini örgüt kurmakla itham ettiğini hatırlatan Karakayalı, "Kamu davası açan savcı, örgüt bağlamında hiyerarşiyi yanlış değerlendirmiştir. Sanıklar arasındaki mesleki hiyerarşi, amir memur ilişkisini suç örgütü hiyerarşisi olarak göstermiş, oysa bu devletin hiyerarşisidir, suç örgütüyle ilgili tek bir delil bile yoktur. Olmayan bir örgüt için örgüt kurucu, yöneticisi, üyesi olması mümkün değildir. Örgütün bir menfaat elde etmesi lazım. Hiçbir tane kazanım var mı? Birisi tehdit edilmiş mi? Bir kişinin cebine bir kuruş girmiş mi? Hayır. Cebir, şiddet, tehdir var mı? Hayır, yok. Nasıl olur da bizi örgüt kurmakla suçlarsınız? Biz devletin memurlarıyız. Hepimiz devletin bize verdiği görevi yapmaya çalışıyoruz. Dinleme talebinde bulunan hedef kişilere herhangi bir suç isnadında bulunulmamaktadır, onlar bizim için şüpheli, suçlu veya zanlı değildir, hiçbir önleme dinleme talepnamesi suç isnadı içermez. Bizlerin tüm faaliyetleri istihbari niteliktedir. Savcılık dahi bu durumu, müştekiler hakkında adli idari işlem yapılmadığını belirtmektedir. Alınan kararlar tamamen yasal ve kanunidir. Gerçeğe aykırı olarak dinleme yapılması, kanunsuz iş yapılması kesinlikle söz konusu değildir. Benim bu yönde kesinlikle bir talimatım olmamıştır. Yasadışı kanunsuz bir emir vermedim. Zaten buradaki tüm arkadaşlarım da buna şahittir." diye konuştu.

"KADROLAŞMA İDDİALARI HAYALİ"

İstihbarat Şube'ye belli bir görüşe mensup kişilerin alındığının iddia edildiğini aktaran Karakayalı, İstihbarat şubelere alınan ve oradan uzaklaştırılan kişilerle ilgili tüm kararları Emniyet Genel Müdürlüğü'nün (EGM) verdiğini söyledi. İstihbarat biriminin son derece önemli bir birim olduğunu hatırlatan Karakayalı, "2008-2009'dan sonra İstihbarat Şube'ye alınan personelin belli bir görüşe mensup kişiler olduğu iddia edildi bazı arkadaşlarımız tarafından. İstihbarat Şube'ye alınacak personellerin taşıması gereken vasıflar belli. Her isteyen bu birimde çalışamaz, bu birimde çalışacak personel uzun süren eğitimden, kurstan, incelemeden sonra bu büroya EGM tarafından atanır. İl Emniyet müdürü bile bu büroya adam alamaz, atayamaz. Bu yetki bende de yoktur. İstihbarat personelini direkt EGM atar. İstihbarat Şube'de kimin çalışacağına ne istihbarat müdürü ne de il emniyet müdürü karar veremez. Ben kimseyi şubeye alamam, il müdürü de alamaz, direkt EGM yapar. Burada çalışan herkesin, EGM'nin onayıyla aday memur önerme hakkı vardır. 'Bu arkadaşı ben öneriyorum' diye üst yazıyla Ankara'ya göndeririz. Personellerin seçimi, tahkikatları, sınavları, kursları Ankara'da yapılır. Tüm yetki EGM'dedir. Bu durumdayken nasıl kadrolaşmadan söz edilebilir? Şubede Sünni, Alevi, Caferi, içki içen, namaz kılan herkes vardı. Hiçbir personelin, yaşam tarzı ve inancından dolayı diğerini eleştirmesine asla müsaade etmedim. Benim için özverili, fedakârane, dürüst çalışan personel en iyi personeldir." diye konuştu.

"ÜÇ KİŞİ BASKI ALTINDA İFADE VERDİ"

Ramazan Karakayalı, 32 kişi arasında bulunan ve verdikleri ifadelerle 32 kişinin örgüt suçlamasıyla karşı karşıya kalmasına sebep olan üç polisin, baskı altında ifade verdiğine inandığını söyledi. Operasyonun yapıldığı gece söz konusu bu üç kişinin İsthbarat Şube'ye çağrıldığını belirten Karakayalı, "Bu arkadaşlarımıza durum anlatılmış ve, 'Siz merak etmeyin, biz sizi kollayacağız. Avukat dahi tutmayacaksınız ama amirlerinizi suçlayacaksınız.' şeklinde baskı yapıldı. Üç arkadaşın kullandığı ifadeler, polis ve savcılıkta baskı altında söylediklerini düşünüyorum. Benim hakkımdaki ifadeleri, kendi özgür iradesiyle söylediklerine inanmıyorum. Ben sadece onlara değil, hiçbir arkadaşımıza baskı yapmadım. Eğer yaptığımı söylüyorlarsa lütfen burada sizin huzurunuzda söylesinler. Ben kimseye baskı yapmadım. Bizde gizlilik esastır. Kimse her bürodan sorumlu, bilgili olamaz. Amir de memur da herkes, sorumlu olduğu alandan sorumludur." dedi. Karakayalı, hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek beraatini talep etti.

Bu haber 490 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,815 µs