En Sıcak Konular

SMDK Başkanı Bahra'dan ÖSO'ya destek çağrısı

6 Kasım 2014 12:33 tsi
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı Hadi el-Bahra, uluslararası koalisyona Özgür Suriye Ordusu’na destek ve koordinasyon sağlaması çağrısı yaptı.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Hadi el-Bahra, uluslararası koalisyona Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) destek ve koordinasyon sağlaması çağrısı yaptı.
 
SMDK Başkanı Bahra yaptığı yazılı açıklamada, “Teröre karşı düzenlediği operasyonların etkili olabilmesi için koalisyon ile ÖSO arasında destek ve koordinasyonun olmasını bekliyoruz. IŞİD’in varoluşunun asıl sebebi ve bu tür aşırı grupların doğmasına ve gelişmesine zemin hazırlayanın, Suriye’de varlığını devam ettiren Esed rejiminin olduğunu" ifadelerini kullandı.
 
"IŞİD’in başlarda küçük bir yapı olduğunu, Irak’ta bir köye bile hükmedemediğini" belirten Bahra, “Nasıl oldu da sınırdan Suriye’ye geçen IŞİD, bu derecede gelişme, güçlenme ve genişleme fırsatını bulabildi?” sorusunu yöneltti.
 
Bahra'nın bu ilerleyişin, IŞİD ile Esed rejimi arasında doğrudan bir ilişkinin açık delili olduğunu savunduğu açıklamada, “Rejim güçleri Halep’te ÖSO birlikleri karşısında ilerleme kat etmişken IŞİD baş gösterdi. Bu rejim nasıl oluyor da IŞİD’in kendisini arkadan vurmayacağından bu kadar emin olabiliyor. Bütün bu göstergeler akıl sahiplerinin dikkatlice düşünmesi gereken büyük bir soru olarak karşımızda duruyor” denildi.
 
IŞİD ile savaşmaya karar verdiklerinde diğer devletler ile istişare etmediklerini çünkü bu yapıyı Suriye halkı için tehdit olarak gördüklerinin ifade eden Bahra, ÖSO’nun, başından bu yana Esed rejimi ve IŞİD terörüne karşı eş zamanlı olarak savaştığını, son sürece kadar da ÖSO dışında ne uluslararası toplum ne de başka bir grubun teröre karşı bir koalisyon oluşturmadığını vurguladı.
 
Bahra son olarak şunları kaydetti:
 
“Uluslararası toplumun, krizin siyasi çözümü noktasında duruşu açık ve SMDK’nın görüşünü destekler niteliktedir. Buna göre, Suriye halkının, çalınmış olan insani ve anayasal haklarını geri alabilmesi için yönetime siyasi geçişin sağlanması, anayasanın yeniden yazılması ve yeni siyasi liderlerin seçilmesi kaçınılmazdır. Uluslararası arenada sergilenen tüm duruşların, SMDK’nın, ‘Esed rejiminin Suriye’nin geleceğinde rol oynaması ve terörün kaynağı olarak terörle mücadelenin ortaklarından biri olmasının imkânsız olduğu’ ilkesiyle uyum içerisindedir.”
 
"Tutuklulara karşı yasadışı muamelede bulunan ve suç işleyenlerin hesaba çekilmesi için harekete geçilmeli"
 
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Hadi el-Bahra, "Uluslararası toplumdan, Esed rejimine ait hapishanelerde bulunan gözaltında alıkonulanlar, tutuklu ve hükümlüler karşısında sorumluluğunu üstlenmesini" talep etti.
 
Bahra, Humus kırsalındaki Muhin ve Havvarin beldelerinden 35 sivilin, Esed güçlerinin işkencesi altında hayatını kaybetmesinin ardından yaptığı yazılı açıklamada, uluslararası topluma çağrıda bulunarak "Tutukluların serbest bırakılması, korunması ile onlara karşı yasadışı muamelede bulunan ve suç işleyenlerin hesaba çekilmesi için harekete geçilmeli" ifadelerini kullandı.
 
“SMDK adına Suriyelilerin kanının önemsenmemesi ve basite alınması konusunda uyarımı yineliyorum” ifadelerine yer veren Bahra, Suriyelilere yardım etmekten geri duranları, onlar hakkında işlenen suçlara ortak olmakla suçladı.
 
Bu olayın, "Humus’un beldelerinde düzenlenen ve 44 kişinin işkence altında yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan katliamdan sadece bir hafta sonra gerçekleştiğini" kaydeden Bahra, uluslararası topluma, savaş suçlarında uzman ve araştırmacıların, bu yılbaşında 11 bin Suriyelinin işkence altında veya idam edilerek öldürüldüğünü belgeleyen fotoğraflara ulaştıklarını hatırlattı.
 
Bu belgelerin, Esed rejiminin 2011 Mart ayından bu yana Suriyeli tutuklulara yönelik işkence ve sistematik idam uyguladığının açık kanıtı olduğunu vurgulayan Bahra, şunları kaydetti:
 
“Binlerce belge, tanıklık ve delil, uluslararası toplumun, Suriye insanına değer vermedeki kayıtsızlığının devam ettiğini ortaya koyuyor. Suriye’nin evlatlarına karşı Esed rejiminin zindanlarında işlenen korkunç suçlar karşısında uluslararası hükümetler, resmi heyetler ve uzmanların sessizliğini kınamamız gerekmektedir.”
 
Suriye'de iki gün önce Humus kırsalındaki Muhin ve Havvarin beldelerinde gözaltına alınan 35 sivilin gördükleri işkence sebebiyle hayatlarını kaybettikleri ortaya çıkmıştı.

aa


Bu haber 490 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,364 µs