En Sıcak Konular

Türkiye taahhüdünü gerçekleştirmeye hazır

5 Kasım 2014 20:01 tsi
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Türkiye'nin 2012'de IMF'ye 5 milyar dolar borç verme taahhüdünde bulunduğunu belirterek, "Her an gerçekleştirilmeye hazır" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Başbakanlığa bağlı ve ilgili kurumların 2015 yılı bütçelerinin görüşmeleri sürüyor.
 
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nın bütçelerine ilişkin soruları yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "2012 yılında IMF kaynaklarının arttırılmasına yönelik toplantıda Türkiye 5 milyar dolar borç verme taahhüdünde bulunmuştur. Bu bir taahhüttür ve her an gerçekleştirilmeye hazırdır" dedi.
 
Kudüs'te Mescid-i Aksa'da önemli bir gelişme olduğunu ifade eden Kurtulmuş, 47 yıl aradan sonra ilk defa Mescid-i Aksa'ya İsrail askerlerinin çizmeleriyle girdiklerini söyledi. İsrail askerlerinin savaş alanına çevirdiği Mescid-i Aksa'da 27 kişinin yaralandığını anlatan Kurtulmuş, "Bu saldırganlığı şiddetle kınıyoruz. Kabul edilmesinin mümkün olmadığını bütün gücümüzle haykırıyoruz" ifadesini kullandı.
 
IMF'ye borç verme konusundaki soruyu yanıtlayan Kurtulmuş, IMF programlarıyla ilgili kanaatinde zerre kadar bir değişim olmadığını kaydetti. Kurtulmuş, Türkiye'nin AK Parti döneminde 14 Mayıs 2013'te IMF ile hem program hem borç ilişkisini sonlandırdığını hatırlatarak, "2012 yılında IMF kaynaklarının arttırılmasına yönelik toplantıda G20 ülkeleri liderler zirvesinde Türkiye 5 milyar dolar borç verme taahhüdünde bulunmuştur. Bu bir taahhüttür, her an gerçekleştirilmeye hazırdır" diye konuştu.
 
Kurtulmuş, hane halkı borçluluk oranının Türkiye'de yüzde 54, AB ülkelerinde yüzde 50 ile 200 aralığında, ABD'deyse yüzde 83.3 olduğunu ve bu oranın uluslararası sistemde bir mali kırılganlık konusu olarak görülmediğini ama Türkiye ekonomisi açısından önemli olduğunu söyledi. Türkiye hane halkı borçluluğunun ülkenin önemli bir meselesi olduğunun altını çizen Kurtulmuş, hedeflerinin bu borçluluk oranlarının azaltılması olduğunu vurguladı.
 
Kosova'daki TİKA ve imam meselesinde bir yalan haber üzerinden uluslararası bir algı yürütüldüğünü anlatan Kurtulmuş, şöyle konuştu: "TİKA'nın Fatih Sultan Mehmed camisinde 'radikal İslamcı bir imam tutuklandı' ifadesi gündemde. Fatih Sultan Mehmed camisinin sadece yapımını TİKA üstlenmiştir. O camiye ve diğer bütün camilere hangi imamın atanacağı Kosova'daki bütün Müslümanların bağlı olduğu Kosova İslam Birliği tarafından belirlenmiştir. Kaldı ki söz konusu Şevket Krasniqi isimli imam gözaltına alınmış, sorgulanmış ve serbest bırakılmıştır."
 
"Sahtekarlık dolu yalanlar etrafından bir algı operasyonu yürütülmüştür" diyen Kurtulmuş, şunları söyledi:
 
"Lütfen rica ediyorum, buna kapılmayın. Bu AK Parti'nin zaafı olmaz, Türkiye'ye karşı atılan iftiradır. Sadece Ortadoğu değil bütün dünya bir türbülans içerisinde, bu türbülansın merkezi de başta komşularımız olmak üzere İslam coğrafyasıdır. Bir tarafta her türlü zulmü baskıyı yapan İslam adına kara propagandanın merkezi haline gelen IŞİD ve benzeri terör örgütleri, diğer tarafta da bunu bir fırsat bilerek İslamofobya'yı körüklemek isteyen ihanet şebekeleri. Bunların her ikisi bütün dünyada İslam'ın güler yüzünü barışçıl yüzünü gizlemek için her türlü algı operasyonunu yapıyorlar. Bunlara karşı en büyük cevabı verecek olan ülke Türkiye'dir."
 
TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ve Yunus Emre Enstitüsü'nün Balkanlardaki çalışmalarından rahatsız olan çevrelerin bir yalan algısı üzerinden politika yürüttüklerini dile getiren Kurtulmuş, isteyen herkese TİKA ve imam meselesindeki yalan haberi yayınlayan gazete hakkındaki mahkeme kararını ve gazetede 3 gün sonra yayınlanan düzeltmeyi verebileceğini söyledi.
 
Yurt dışındaki Türklerin oy kullanması konusunda soruyu da yanıtlayan Kurtulmuş, oranların düşük olduğunu, önümüzdeki seçimlerde hep beraber bütün seçmenlerin çalışılması gerektiğini, uygulamadan kaynaklanan eksiklikleri bildiklerini ve bunlar üzerinde çalışmalara devam ettiklerini ifade etti.

aa


Bu haber 465 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,475 µs