En Sıcak Konular

Kriz bölgelerine ilk TİKA ulaştı

5 Kasım 2014 13:38 tsi
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Myanmar, Filistin ve en son Irak'ta yaşanan hadiseler esnasında ortaya çıkan insani krizler sonrası TİKA bölgeye intikal eden ilk kuruluşlardan biri oldu" dedi.

Kurtulmuş, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nın bütçelerine ilişkin sunumda, 2012 yılında TİKA'nın yurt dışındaki koordinasyon ofisi sayısının 12 iken bugün bu rakamın 40'ın üzerine çıktığını, TİKA'nın şu an 5 kıta ve 120'den fazla ülkede faaliyet gerçekleştirdiğini belirtti.
 
TİKA'nın çalışma coğrafyasının her geçen gün genişlediğini ve sahra altı Afrika, Latin Amerika, Asya-Pasifik ülkeleriyle ilişkilerin somut işbirliğine dayalı olarak genişletildiğini aktaran Kurtulmuş, kurumun krizler esnasında hızlı hareket etme kabiliyetine sahip olduğunu ifade etti.
 
"Myanmar, Filistin ve en son Irak'ta yaşanan hadiseler esnasında ortaya çıkan insani krizler sonrası TİKA bölgeye intikal eden ilk kuruluşlardan biri oldu" diyen Kurtulmuş, altyapı, sağlık, eğitim, tarım, sağlıklı içme suyu temini gibi pek çok alanda TİKA'nın gerçekleştirdiği projelerle Gazzelilerin nefes alıp vermesine vesile olduğunu vurguladı.
 
TİKA'nın yaptığı insani yardımlar
 

Yapılan insani yardımlara da değinen Kurtulmuş, 2013 yılında gerçekleşen 3.3 milyon dolarlık resmi kalkınma yardımlarının yüzde 49'unu insani yardımların oluşturduğunu dile getiren Kurtulmuş, şunları söyledi:
 
"Merkezi Londra'da olan Kalkınma İnisiyatifleri adlı bağımsız kuruluşun Küresel İnsani Yardım Raporu'ndaki yardım miktarlarına göre Türkiye, ABD ve İngiltere'nin ardından üçüncü olmuştur. GSMH'ya göre ise Türkiye dünya birincisidir. TİKA yardımlarının bölgesel dağılımında Afrika yüzde 33.7 ile ilk sırada, Güney ve Orta Asya yüzde 21.83 ile ikinci sırada, Ortadoğu yüzde 21.74 ile üçünsü sırada, Balkanlar ve Doğu Avrupa yüzde 21.4 ile dördüncü sırada yer aldı. 2013 yılında gerçekleştirilen proje ve faaliyetlerin yüzde 45,5'i sağlık, yüzde 20.49 idari ve sivil toplum, yüzde 15.81 eğitim, yüzde 14.78 kültürel işbirliği ve restorasyon, yüzde 3.45 su ve su hijyeni ile ilgili konulardadır."
 
Eğitim alanında 2013 yılında 80 okul inşaat ve onarımı, 102 okul donanımı ve tefrişatı gerçekleştirildiğini belirten Kurtulmuş, sağlık alanında TİKA'nın yaptığı faaliyetlerle ilgili "1992-2002 yılları arasında TİKA'nın herhangi bir su kuyusu açma projesi yokken, 2002-2013 yılları arasında açılan su kuyusu sayısı toplamda 916'ya ulaştı. Bunlardan 263'ü Afganistan, 214'ü Nijer ve 160'ı Pakistan'da açılmıştır" ifadesini kullandı.
 
STK'larla işbirliği hakkında da bilgi veren Kurtulmuş, bu projelerden en çok Nijer, Somali, Filistin, Suriye ve Irak'ın yararlandığını söyledi. Kurtulmuş, Balkan coğrafyasındaki çok sayıdaki tarihi eserle ilgili yapılan çalışmaları anlatırken, kendisinin de katıldığı Makedonya ve Afganistan gezilerinden büyük haz aldığını, projelerin manevi değerinin de yüksek olduğunu bizzat gördüğünü ifade ederek, "TİKA ve diğer kuruluşların yapacağı gezilere milletvekili ve diğer arkadaşları davet ediyoruz. Gelin bu hazzı birlikte yaşayalım" dedi.
 
Kurtulmuş, 2104 bütçesinde 132 milyon 267 bin TL olan TİKA bütçesinin, 2015  bütçesinin yüzde 6.6'lık bir artışla 141 milyon 49 bin TL olmasının hedeflendiğini belirtti.
 
Yurt dışında Türkçe eğitimi ve İslamofobya ile mücadele
 
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın çalışmalarına dair bilgi veren Kurtulmuş, kurumun ailelere yönelik danışmanlık, rehberlik, Türkçe eğitimi, gençlerin okul başarılarının arttırılması gibi konularda paydaş sivil toplum kuruluşları ve ilgili kurumlarla çeşitli çalışmalara yönelik hizmetler sunduğunu kaydetti.
 
Almanya'da son dönemde camilere yönelik saldırıları hatırlatan Kurtulmuş, yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve İslamofobia ile mücadelede hak arama noktasında yurt dışında yaşayan hukukçularla yönelik Uluslararası Hukuk ve Mukayeseli Hukuk Eğitim Programları kapsamında 400 kişiye eğitim verildiğini anlatarak, "Ayrıca Balkanlar, Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika'daki 27 ülkeden 2673 misafir öğrenci Küresel Değişim Programları kapsamında ülkemizde misafir edilmiştir. Bunun yanı sıra 10 ilimizdeki 20 ayrı kampta bulunan 2 bin 200 lise mezunu Suriyeli sığınmacı öğrecinin de Türkçe Eğitim Programları'na katılımı sağlanmıştır" diye konuştu.
 
Türkiye burslarına 2012 yılına kadar her yıl 9 bin dolayında başvuru olurken 2014 yılında 176 ülkeden 82 bin civarında başvuru alındığını ve bu başvurulardan 4 bin öğrencinin burslandırıldığını dile getiren Kurtulmuş, bunu da Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın en önemli projelerinden biri olarak gördüklerini ve katkılar beklediklerini kaydetti.
 
Kurtulmuş, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nca 1 milyon 560 bin TL'si sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi giderleri olmak üzere toplam 223 milyon 896 bin TL ödenek talep edildiğini sözlerine ekledi.

aa
 

Bu haber 459 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,734 µs