En Sıcak Konular

Katalanlardan tencere-tava protestosu

5 Kasım 2014 12:31 tsi
İspanya'da Anayasa Mahkemesi'nin durdurma kararı aldığı 9 Kasım'daki bağımsızlık yanlısı gayri resmi halk oylamasını yapmakta kararlı olan Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Artur Mas, Katalanlara "9 Kasım'da korkmadan oy kullanın" çağrısı yaptı.

Mas, bu sabah katıldığı bir forumda yaptığı konuşmada, İspanyol devletini "hoş görüsüzlük ve siyasi beceriksizliğin yanı sıra korku ve kargaşa yaymaya çalışmak, toleranssızlık duvarı örmek, hiçbir siyasi inisiyatif kullanmamakla" suçladı. Mas, Katalanların "bağımsızlıktan yana veya karşı olduğu için değil İspanyol devletine karşı Katalonya'yı savunmak için oy kullanmaya gitmelerini" istedi.

Gayri resmi halk oylamasını "katılımcı süreç" olarak tanımlayan ve bunu gerçekleştirmek için ellerinden geleni yapacaklarını vurgulayan Mas, "Yaptıklarımızdan dolayı çok rahat olmalıyız çünkü tamamen normal, mantıklı bir şey" şeklinde konuştu.

Katalonya Başkanı ayrıca, 9 Kasım'dan sonra halk oylamasının bilançosunu ele alacağı bir mektubu İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'a göndereceğini belirtti. İskoçya'daki bağımsızlık referandumuna izin veren İngiltere hükümetine atıf yapan Mas, Başbakan Rajoy'a göndereceği mektupta, "İngiliz stilinde, anlaşmalı, belirleyici bir çözüm bulma teklifi götüreceğini" söyledi.

-Katalanlardan tencere-tava protestosu-

Öte yandan İspanyol hükümetinin itirazını kabul ederek 9 Kasım'daki gayri resmi halk oylamasını otomatik olarak askıya alan Anayasa Mahkemesi'nin kararı, dün gece Katalanlar tarafından protesto edildi. Yerel saat ile 22.00'de balkonlara çıkan bağımsızlık yanlısı Katalanlar, ellerindeki tencere ve tavalara vurarak Anayasa Mahkemesi'nin kararını protesto etti.

İspanyol devletinin yasağına rağmen 9 Kasım'daki gayri resmi halk oylamasıyla ilgili tanıtımlarını sürdüren Katalonya özerk yönetimi, pazar günü sandıkların kurulacağını savunurken, İspanyol hükümeti şimdilik sessiz kalmayı tercih ediyor. İspanyol basınında yer alan haberlerde, pazar günü olası bir gerginliğe karşı Katalonya'ya takviye polis ekipleri gönderileceği belirtilirken, savcılığın da bir suç unsuru olduğunda harekete geçeceği öne sürülüyor.

AA



Bu haber 435 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,993 µs