En Sıcak Konular

''Türkiye bölgemiz için büyük ve özel bir güç''

5 Kasım 2014 11:59 tsi
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, açıklamalarda bulundu.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, "Türkiye'yi bölgemiz için büyük ve özel bir güç olarak nitelendiriyoruz" dedi.
 
Arnavutluk ile Türkiye arasındaki ilişkilerin hiçbir zaman şimdiki kadar iyi düzeyde olmadığını kaydeden Rama, hükümet olarak Türkiye'yi dış politikada stratejik ortak olarak kabul ettiklerini söyledi.
 
Rama, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı dönemindeki iyi işbirliğinin, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun göreve gelmesinin ardından da sürdüğünü ifade ederek, "Türkiye'yi bölgemiz için büyük ve özel bir güç olarak nitelendiriyoruz. Hem Arnavutluk hem de Türkiye NATO üyesi olduklarından, bu işbirliğimizi karşılıklı ve ortak amaçlara odaklanmış kılıyor" şeklinde konuştu.
 
Arnavutluk'taki Türk yatırımlarına da değinen Rama, ülkedeki Türk yatırımlarının daha etkin olmasını dilediklerini ve bu kapsamda "ellerinden geleni" yaptıkları vurguladı. Rama, Arnavutlar ile Türkler arasında ortak bir tarihin bulunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
 
"Bu öyle bir tarih ki birçok Arnavut'u Türkiye'ye yönlendirmiş. Türkiye'ye giden bu kişilerin birçoğu orada kalmış, hayatlarını orada kurmuşlar. Türk siyasilerin Arnavutlar hakkındaki övgü dolu sözlerini duymaktan dolayı çok mutluyum. Öte yandan, Arnavutların Türkiye'deki varlığının ülkelerimizi bağlayan en güçlü köprülerinden biri olduğunu bilmek de beni çok mutlu ediyor." 
 
Arnavutluk'un başkenti Tiran'da 1993 yılında temeli atılan ancak yapımına başlanılamayan "Balkanlar'ın en büyük camisi" projesine ilişkin de Rama, "Yeni caminin inşaatı başlamadan bu yıl bitmeyecek" dedi.
 
"BALKANLAR AVRUPA İÇİN, AVRUPA DA BALKANLAR İÇİN GEREKLİ"

Rama, geçen Ağustos ayında Almanya'da düzenlenen ve Balkan ülkeleri liderlerinin katıldığı hükümetler arası konferansın, Balkanlar açısında tarihi bir olay olduğunu belirterek, söz konusu konferansın, Almanya gibi önemli bir ülkenin ve bu ülkenin Başbakanı Angela Merkel'in Balkanlar'a yönelik bağlılığının somut bir göstergesi olduğuna inandığını söyledi.
 
Balkanlar'ın Avrupa için gerekli olduğunu savunan Rama, "Aynı şekilde Balkanlar için de Avrupa'nın gerekli olduğunu düşünüyoruz. Berlin'deki konferans da bu konuda yeni bir sayfa açtı. Üzerimize düşen vakit kaybetmeden tüm alanlarda işbirliği yolları aramaktır" diye konuştu.
 
Rama, Balkanlar'da 2014 yılı içerisinde ülkeler arasındaki sınır noktalarında ilk kez hiçbir çatışmanın yaşanmadığını hatırlatarak, Balkanlar'ın büyük bir kalkınma ve gelişme potansiyeline sahip olduğunu ve bu potansiyeli bölgesel işbirliği yararına sunması gerektiğini vurguladı.
 
ARNAVUTLUK-SIRBİSTAN İLİŞKİLERİ

Son dönemde, özellikle Sırbistan ile Arnavutluk milli takımları arasında oynanan futbol maçı nedeniyle gerilen Arnavutluk-Sırbistan ilişkilerini ve 10 Kasım'da Sırbistan'a yapmayı planladığı ziyareti de değerlendiren Rama, iki ülke ilişkilerinin geleceğinden umutlu. Sırbistan'ı başbakan düzeyinde 67 yıl sonra ilk kez ziyaret edecek olan Arnavutluk Başbakanı Rama, şunları kaydetti:
 
"Bunun tüm Balkanlar için yeni bir başlangıç olacağına inanıyorum. Ancak bu yeni dönem, halklarımız için daha iyi olacak bir gelecek için yeni ve birlikte yaklaşım gerektiriyor. Sadece ileriye gitmemizi engelleyen değil, aynı zamanda birçok çatışmaya ve kan dökülmesine neden olan geçmişe dair her şeyi ardımızda bırakmalı, birlikte, barışa ve bölgesel işbirliğine dair yeni bir tarih yazmalıyız."
 
Arnavutluk'un Bosna Hersek'teki büyükelçiliğini kapatmasına ilişkin de Rama, bunun kesinlikle Bosna Hersek'in Kosova'yı devlet olarak tanımaması ile ilgili olmadığını söyledi.
 
Rama, imkanlarının bu kadar çok altyapıyı ayakta tutacak genişlikte olmadığını öne sürerek, "Fransa gibi büyük ülkeler dahi kaynaklarının rasyonalizasyonu için farklı ülkelerdeki diplomatik temsilcilikleri kapatıyorsa bu durum Arnavutluk için son derece doğaldır. Burada, diplomatik ağın yeniden yapılandırılmasından başka bir şey söz konusu değildir" şeklinde konuştu.

aa


Bu haber 475 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,838 µs