En Sıcak Konular

9 eyalet kaderi belirleyecek…

4 Kasım 2014 08:32 tsi
9 eyalet kaderi belirleyecek… Amerikalılar, ülkelerinin siyasetteki yönünü belirlemek sandık başına gidiyor.

ABD halkı, ülkelerinin iç ve dış siyasetteki yönünü belirlemek için bugün sandık başına gidiyor ama özellikle yarışın kıran kırana süreceği 9 eyalet, ABD Kongresi'nin siyasi duruşunda kaderi belirleyecek.
 
ABD'de seçmenler 435 üyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı, Senato'nun 36 sandalyesi ve 38 eyaletin valisi ile eyalet meclisleri üyelerini belirlemek için oy kullanacak.
 
Kongre'nin Temsilciler Meclisi kanadında çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçiler için seçimlerde Kongre'nin bu kanadı için bu tablonun değişmesi beklenmiyor. Seçimlerin esas ilgi odağı olması beklenen Senato kanadında ise durum farklı. 100 üyeli Senato'da şu anda, 53 Demokrat senatör ve Demokratlarla hareket eden 2 üyeye karşın Cumhuriyetçilerin 45 sandalyesi bulunuyor.
 
Bu noktada Cumhuriyetçilerin seçimlerde Senato'daki 45'e karşı 55'lik dengeyi lehlerinde bozarak üstünlüğü ele geçirebilmek için 6 sandalyeyi Demokratların elinden alması, Demokratların ise üstünlüğü korumak için buraları kaybetmemesi gerekiyor. Anketlere bakıldığında genel beklenti, Cumhuriyetçilerin bunu muhtemelen başaracağı yönünde.
 
9 EYALETTE KIRAN KIRANA YARIŞ
 
Seçimlerde yarışacak eyaletlerin çokluğuna rağmen, sadece birkaçından alınacak sonuç Senato'daki parti dağılımının kaderini belirleyecek.
 
Şu anki duruma göre, Cumhuriyetçilerin West Virginia, South Dakota ve Montana'yı almasına kesin gözüyle bakılıyor. 9 eyaletin ise Senato'da hangi partinin çoğunluğu eline geçireceğinde kilit öneme sahip olacağı belirtiliyor. Bu 9 eyalet ise; Colorado, Kansas, Iowa, New Hampshire, Alaska, Arkansas, Louisiana, Georgia ve North Carolina.
 
KONGRE ÜYELERİ NASIL SEÇİLİYOR?
 
Temsilciler Meclisi ve Senato, neredeyse eşit yetkilere sahip olmakla beraber üyelerin seçilme yöntemi biraz farklı.
 
Temsilciler Meclisindeki her sandalye eyaletlerde bir bölgeyi temsil ediyor ve her üye çoğunluk kuralı çerçevesinde kendi bölgesinden tek temsilci olarak seçiliyor. Mecliste sandalyeler eyaletlerin nüfuslarına göre dağıtılıyor ancak 50 eyalet için mutlaka en az bir sandalye bulunuyor.

TRT Haber


Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,217 µs