En Sıcak Konular

'MERS virüsü, en çok yaşlılarda görülüyor'

3 Kasım 2014 15:30 tsi
SAÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Karabay: "Hastalığa bağlı ölüm hızı 50 yaş için yüzde 38 iken, 60 yaş için yüzde 75’tir. Altta yatan ciddi hastalığı olanlar, hastalanma ve bulaşmada daha f

 Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Karabay, Ortadoğu Solunum Yetmezliği Sendromu (MERS) hastalığına bağlı ölüm hızının 50 yaş için yüzde 38, 60 yaş için yüzde 75 olduğunu belirterek, "Altta yatan ciddi hastalığı olanlar, hastalanma ve bulaşmada daha fazla rol oynar" dedi.

Karabay, gazetecilere yaptığı açıklamada, son günlerde paniğe sebep olan MERS'in viral solunum yolu hastalığı olduğunu söyledi.

Virüsün nereden geldiğini bilemediklerini, hayvansal kaynaklardan olabileceğinin düşünüldüğünü belirten Karabay, Katar, Umman, Mısır ve Suudi Arabistan'da develerde bulunduğuna dikkati çekti.

Karabay, virüsün temas yoluyla bulaştığını, o nedenle hastanelerde diğer hastalara yayılma olasılığının bulunduğunu ifade ederek, kişiden kişiye nasıl yayıldığını anlamak için birçok ülkede yapılan olgu kümeleri araştırmalarının sonucunu beklediklerini anlattı.

MERS enfeksiyonu olan kişilerde ağır akut solunum yolu hastalığı bulgularının olabileceğine işaret eden Karabay, "Hastalarda ateş, öksürük, nefes darlığı ve bazı hastalarda ishal, bulantı ve kusma gibi gastrointestinal semptomlar görülebilir" dedi.

- Hastalığa bağlı ölüm, yaşlılarda daha çok

Prof. Dr. Karabay, MERS enfeksiyonu hastalığının yüzde 30’unun ölümle sonuçlandığını dile getirerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Ancak ölen insanların çoğunda altta yatan sağlık sorunu saptanmıştır. Ayrıca, ölüm görülme riski yaşla doğru orantılıdır. Hastalığa bağlı ölüm hızı, 50 yaş için yüzde 38 iken, 60 yaş için yüzde 75’tir. Altta yatan ciddi hastalığı olanlar, hastalanma ve bulaşmada daha fazla rol oynar. Öncesinde ciddi hastalığı olanlar, bağışıklık sistemleri zayıflamış olan kişiler, diyabet, kanser ve kronik akciğer, kalp ve böbrek hastalığı olanlarda hastalık şiddetli geçebilir. 16 Ekim itibarıyla dünya genelinde 877 vaka saptanmış ve 317 ölüm bildirilmiştir."

MERS olan biriyle yakın temas olması halinde mutlaka hastaneye başvurulması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Karabay, tedavi için lisanslı aşı olmadığını belirtti.

Karabay, MERS enfeksiyonu şüphesi taşıyanların mutlaka izole edilmesi gerektiğini anımsatarak, sağlık personelinin de kişisel bariyer koruma önlemlerine uyması gerektiğini kaydetti. 

AA



Bu haber 454 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,704 µs