iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

‘New CHP’den, ‘eski’ CHP çıkar mı?

3 Kasım 2014 07:06 tsi
‘New CHP’den, ‘eski’ CHP çıkar mı? Herkes, 'parti parçalanırsa ayrılanlar başarılı olamaz' diyor ama CHP tabanında 'kerhen oy veren' kesimin ruh hali tavan yapmış durumda. Sürpriz olabilir!.. iyibilgi Ankara

Emine Ülker Tarhan’ın partide dört yılı bile tamamlamadan CHP’den istifa etmesi, “alışıldığı üzere” partinin yeni bir devinim üreteceğini müjdeliyor. İstifaların devam edeceği ve partinin parçalanacağı yönündeki tahminler ayyuka çıkmış durumda. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun istifayı “sağlık olsun” şeklinde karşılaması da CHP’nin şifa arayışına işaret eder mi ayrı konu ama Deniz Baykal’la kahvaltıda bu konuların üzerinden geçildiği de söyleniyor.

İstifaya ilişkin hemen herkesin/kesimin üzerinde mutabık kaldığı nokta-çözüm önermese de-sorunları özlü biçimde tespit etmiş olması! Özetle; tutarsız tezkere söylemleri, halkın duyarlılıklarından kopuk muhalefet anlayışı, CHP yönetiminin vahim ve değiştirilemeyen tercihleri,  partinin iktidar umudu ve hedefini yitirmesi. Tabii bir de yapılan “sorumsuz çağrılar”! Öyle ki Başbakan Davutoğlu dahi “imzamı atarım altına” demiş bulunuyor.

Bu sefer belli olmaz…

Şu an partide spekülasyonu en yapılan iki konu, başka istifalar olacak mı ve parti bölünür mü soruları. Eğer istifalar sürer ise bölünmeyle beraber yeni bir siyasi oluşum doğar mı bunu kestirmek hem zor hem de birden çok değişkene bağlı.

Ama temel soru şu; hepsi olursa yeni siyasi yapı başarılı olabilir mi? Bu kritik bir soru çünkü Türkiye’nin önünde yaklaşan bir seçim var. Yani tüm hesaplar buna göre yapılıyor.

Genel-geçer kabul, Türkiye’de büyük partilerden kopuşların pek başarılı olamadığı yönünde. Birçok parti kuruldu ve sonra hepsi de tarih oldu. Yani şansları az görünüyor.

Peki, parti seçmeninin lidere, başarılara veya politikalara değil CHP amblemine oy verdiği iddiası bu sefer başarısız olabilir mi? Yani yeni yapının fark edilmeyen bir şansı var mı, CHP seçmeni bu şansı verir mi?

Verir ama onlara verir mi?

CHP seçmen kimliği ve genel-geçer kabul doğru. Ama şu da doğru; CHP seçmeninin kendileri itiraf edemeseler bile bu partiyle AKP’ye yönelik başarı kazanma umudu biteli çok oluyor. “Kerhen veriyoruz”un “mecburen” kısmı, “başkası mı var”a da denk geliyor. Başkası var olursa? Bu konjonktür, politik ruh hali CHP tabanında şimdiye kadar görülmemiş biçimde yükselmiş bulunuyor.

Yani, genel seçimlere kadar doğru bir oyun planı sürpriz yaratabilir. Tek sorun, ayrılacak “ulusalcı grubun”, “e, bunların alacağı oy zaten ortada” handikabını da aşması gerektiği. Çünkü farklı seçmenlerden oy alması mümkün gözükmüyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,275 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,861 µs