En Sıcak Konular

42 dakikada Kobani'ye geçiş

2 Kasım 2014 10:29 tsi
42 dakikada Kobani'ye geçiş Irak'tan gelen peşmerge güçleri özel harekat, jandarma ve MİT ekiplerinin kontrolünde Kobani'ye geçti. Geçiş öncesi IŞİD sınır kapısına saldırdı. Bunun üzerine B planı devreye sokuldu.

Sınırda üç noktada tel örgüler kesildi. 32 araçlık konvoy 4'lü gruplar halinde 42 dakikada sınırdan geçerek Kobani'ye girdi.

IŞİD'e karşı mücadelede YPG'ye destek için Irak'tan gelen peşmerge güçleri Suruç'ta iki günlük bekleyişin ardından özel harekat ve jandarma ekiplerinin kontrolünde Kobani'ye geçti. IŞİD'in Mürşitpınar sınır kapısına saldırması üzerine emniyet ve Milli İstihbarat teşkilatı B planını devreye soktu.

PEŞMERGE TRAFİĞİ

Türkiye üzerinden Kobani'ye geçen 15 kişilik peşmerge grubu YPG'li yetkilerle konvoyun güvenli bir şekilde geçişini görüştü. Perşmerge komutanları 7 saatlik görüşmenin ardından ağır silah ve mühimmat taşıyan araçların sınır kapısında geçmesinin riskli olacağı notunu Erbil'e aktardı. Araçların Suruç'ta bırakılması ve sadece perşmergenin Kobani'ye geçmesini önerdi. Mesud Barzani'den gelen 'Ne olursa olsun Kobani'ye geçilecek' mesajının ardından 15 kişilik peşmerge grubu tekrar Türkiye'ye geçti.

OLAĞANÜSTÜ GÜVENLİK

32 araç ve 155 peşmergenin geçişi için hazırlıklara başlandı. MİT ve emniyet birimleri saat 14.30'da operasyonu başlatıp olağanüstü önemler aldı. Sınırdaki güvenlik iki katına çıkarıldı. Her türlü hareketlilik an ve an izlendi. 16.45 sularında hazırlıklarını tamamlayan peşmerge konvoyu da yola koyuldu. Sınırdaki istihbarat birimlerinden gelen, 'IŞİD 4 keskin nişancı ve bir hareketli havan topu aracıyla sınır kapısına 400 metre yaklaştı' notunun ardından Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü ve MİT Bölge Başkanlığı B planını devre soktu.

Saat 21.00'de harekete geçildi

B planın devreye sokulmasının ardından saat 21.00'de sınıra doğru harekete geçildi. Peşmerge ve güvenlik ekiplerinden oluşan 60 aracın farları söndürüldü. Sınır kapısına 1 kilometre kala tüm telsizler dinlenme ihtimaline karşı kapatıldı. Yeni Şafak ekibi başlatılan operasyonu an ve an takip etti. Sınır kapısına hareket eden ekibe eşlik eden zırhlı araçlar en önde yer aldı.

Tel örgüler kesildi


Sınıra doğru hareket eden konvoyun önünde yer alan zırhlı araçlar Mürşit Pınar sınır kapısına giden güzergahtan ayrılarak taşlık araziye yöneldi. Yumurtalık bölgesinde geçişin yapılacağı beklenilirken araçlar yönünü değiştirdi. Araçların geçişi öncesi emniyet ve MİT ekiplerinin önceden hareket ederek üç noktadan sınırdaki tel örgüleri kesti.Emniyet ve MİT yetkililerinin ortak operasyonu ile Peşmerge konvoyunun 4lü gruplar halinde tel örgülerin kesilmesi sonucu açılan üç noktadan geçişi sağlandı. Böylece 32 araçlık konvoy 42 dakikada sınırın öte tarafına geçti. Geçiş noktalarında peşmergeleri bekleyen YPG'li gruplar el fenerleri ile işaret etti.

Peşmerge altı cephede olacak

Güvenlik güçleri peşmerge konvoyunun Kobani kentine ulaşana kadar sınırda bekledi. Peşmergelerden gelen geçiş başarılı bir şekilde tamamlandı bilgisinin ardından ekipler sınırdan ayrıldı. Peşmerge güçleri Kobani'de YPG ile birlikte 6 cephede yer alacak.

Yeni Şafak

Bu haber 905 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,959 µs