En Sıcak Konular

Güç dengelerini değiştiren karar

30 Eylül 2014 09:08 tsi
Güç dengelerini değiştiren karar Liderler, Hazar'da askeri gücün dengeli olması ve burada 5 ülkenin dışında başka bir ülkenin askeri gücünün bulundurulmaması konusunda uzlaştı.

Hazar Denizi'ne kıyısı bulunan ülkelerin devlet başkanları, Hazar kıyısındaki Rus kenti Astrahan'da düzenlenen Hazar Ülkeleri Devlet Başkanları 4. Zirvesi'nde bir araya geldi.
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov'un katıldığı zirvede, Hazar Denizi'nin hukuki statüsü konusu görüşüldü.
 
Toplantının ardından liderler, hidrometeoroloji alanında işbirliği, olağanüstü hallerde karşılıklı haberleşme ve yardımlaşma ile Hazar'ın biyolojik kaynaklarının korunması ve rasyonel kullanılmasını öngören anlaşmalara ve zirve sonuçlarına dair bildiriye imza attı.
 
Taraflar Hazar'da askeri gücün dengeli olması ve burada 5 ülkenin dışında bir ülkenin askeri gücünün bulundurulmamasının gerekliliği konusunda anlaşmaya varırken, Hazar bölgesinin güvenliği için işbirliğini devam ettirmek konusunda uzlaşı sağlandı.

Liderler, görüşmelerde ulaşım sorununa da vakit ayırdı. Avrupa'yı Orta Asya, Rusya ve İran'la birleştirecek "Kuzey-Güney" hava koridoru görüşüldü. Toplantıda Hazar çevresinde demiryolu ağının genişletilmesi ve Hazar'daki limanları birleştirecek sistemin kurulması da gündeme geldi.

Toplantı sonrasında liderler, sembolik tuşa basarak, havuz içerisindeki Mersin balıklarını Volga Nehri'ne saldılar. Bunun, biyolojik kaynakların korunmasında sağlanan uzlaşını sembolize ettiği belirtildi.

İlki 2002'de Aşkabat'ta, ikincisi 5 yıl sonra Tehran'da, üçüncüsü ise 2010'da Bakü'de gerçekleştirilen zirvenin bir sonraki toplantısı Kazakistan'da yapılacak.

Sabah



Bu haber 995 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,370 µs