En Sıcak Konular

IŞİD hedeflerine 11 saldırı düzenlendi

30 Eylül 2014 08:12 tsi
ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, Suriye ve Irak’ta IŞİD örgütü hedeflerine 11 yeni hava saldırısı düzenledi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığından (CENTCOM) yapılan açıklamada, operasyona ortak ülkelerin askeri güçleri, savaş uçakları ve insansız hava araçları vasıtasıyla IŞİD’in Suriye’deki hedeflerine 8, sadece Amerikan savaş uçağı ve insansız hava araçlarının ise örgütün Irak’taki hedeflerine 3 saldırı düzenlediği bildirildi.
 
Açıklamada, Suriye’de Deyru’z-Zor’un yakınlarındaki saldırıda IŞİD’e ait bir silahlı aracın ve uçaksavar topçusu taşıyan taşıtın imha edildiği aktarıldı. Ülkenin kuzeyinde Halep yakınlarındaki IŞİD kampına yönelik iki, örgütün kontrolünde bulunan uçak pistine de bir hava saldırısı düzenlendiği belirtilirken, Rakka yakınlarında da örgütün kamplarına iki, Münbiç yakınlarındaki eğitim kampına iki, örgütün elinde bulunan tahıl ambarı bitişiğindeki araçlara yönelik de bir saldırı gerçekleştirildiği ifade edildi. Saldırıların ilk etapta başarılı olduğu görünse de örgütü verdiği hasarın tespitinin devam ettiğine değinilen açıklamada, Suriye’deki hedeflere yönelik saldırıların Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin katılımıyla yapıldığı bildirildi.
 
Irak’ta, Kerkük yakınlarındaki saldırıda IŞİD’in iki aracının, Sincar bölgesinde de iki silahlı aracının imha edildiği belirtilirken, ülkenin kuzeybatısında örgütün silahlı aracını hedef alan saldırının ise başarısızla sonuçlandığı bilgisine verildi.
 
Açıklamada, uçakların operasyonların ardından bölgelerden güvenli biçimde ayrıldığı kaydedildi.
 
HRW sivil can kayıplarından endişeli
 
Öte yandan, New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), "ABD'nin Suriye'nin İdlib bölgesine düzenlediği belirtilen ve en az 7 sivilin hayatını kaybettiği füze saldırılarının, savaş hukukunu ihlal edip etmediğine ilişkin araştırma yapılması gerektiğini" bildirdi.
 
HRW'nın raporunda, kendilerine konuşan üç bölge sakininin, 23 Eylül'de İdlib'in kuzeyindeki Kafr Deryan köyüne atılan ABD füzelerinin en az 2 erkek, 2 kadın ve 5 çocuğu öldürdüğünü ifade ettiklerini belirterek, saldırıda hayatını kaybeden 2 erkeğin de Nusra Cephesi üyesi olduğuna dair bir bilgi bulunmadığını kaydetti.
 
Örgütün Ortadoğu Direktör Vekili Nadim Houry, ABD ve müttefiklerinin, sivillere zarar vermekten kaçınmak için tüm tedbirleri almaları gerektiğini ifade ederek, ''ABDhükümeti, sivillerin ölümüne sebep olduğu düşünülen tüm hukuksuz saldırıları soruşturmalı, halka konuyla ilgili bilgi vermeli ve hukuka aykırılık durumunda uygun telafi yollarını hayata geçirmelidir” dedi.
 
Açıklamasında, Suriye'nin bir çok yerinde sivillerin hala Suriye hükümeti tarafından gerçekleştirilen hava saldırılarının sürekli tehdidi altında yaşadığını belirten Houry, "ABD, bölgede yaşayan sivillerin Amerikan ordusu tarafından düzenlenen saldırılarda zarar görmemesi için gerekli tüm tedbirleri almalı" dedi.
 
16 köyde kontrol sağlandı

 
Öte yandan, Irak’ın çeşitli bölgelerinde güvenlik güçleri ile IŞİD mensupları arasında çıkan çatışmalarda 100 militanın öldürüldüğü, 16 köyde kontrolün tamamen sağlandığı bildirildi.
 
Dicle bölgesindeki operasyonlardan sorumlu komutan Korgeneral Abulemir ez-Zeydi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Diyala ilinin kuzeyinde Şii gönüllülerden oluşan El-Haşdu’ş-Şa’bi (Halk Topluluğu) birliklerinin desteklediği destekli ordu ve polisin, IŞİD’e karşı düzenlediği operasyonda 100 militanın öldürüldüğünü belirtti.
 
IŞİD militanlarının 16 köyden tamamen temizlendiğine değinen Zeydi, operasyonda IŞİD’e ait 25 aracın kullanılamaz hale geldiğini, söz konusu köylere yerleştirilen 50 patlayıcı düzeneğinin de imha edildiğini aktardı.
 
El-Enbar’daki operasyonlardan sorumlu komutan Korgeneral Reşid Felih de Enbar’a bağlı Felluce ilçesinin kuzeyinde güvenlik güçlerine destek veren aşiretlerin, IŞİD’in kuzey bölgesi sorumlusu Abdullah es-Sumeydi'yi öldürmeyi başardığını kaydetti.
 
Irak'ta, terör örgütü IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların haziran ayında Musul başta olmak üzere bazı bölgelerin kontrolünü ele geçirmesinin ardından, ülkenin çeşitli yerlerinde IŞİD ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar sürüyor.

aa


Bu haber 329 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,350 µs