''Hava saldırıları muhalefetin işine yarar''
12 Eylül 2014 11:31 tsi
Suriyede IŞİD terör örgütüne karşı hava saldırılarına başlayacak olan Washington yönetimi, bu saldırıların Suriyeli muhaliflere yarar sağlayacağını düşünüyor.
Suriyede Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne karşı hava saldırılarına başlayacak olan Washington yönetimi, bu saldırıların Esed rejimi değil, Suriyeli muhaliflere yarar sağlayacağını düşünüyor.
ABD Başkanı Barack Obama, dün IŞİDe karşı yeni stratejisini duyurdu. Dört ayaktan oluşan stratejinin birinci ayağında IŞİD için güvenli bölge haline gelen Suriyedeki hedeflerin hava saldırılarıyla vurulması geliyor. Ancak, bu hedeflerin ne zaman vurulacağı henüz net değil. Şu anda Suriyedeki IŞİD hedeflerini belirleme üzerinde çalışan Obama yönetimi, saldırıların kendilerinin belirlediği takvime göre ilerleyeceğini belirtiyor.
Suriyedeki hava saldırılara ilişkin en büyük çekince ise bundan kimin yarar sağlayacağı.
IŞİD ile hem ılımlı muhalifler hem de Esed rejimi çarpışıyor. IŞİD hedeflerinin vurulması ve buradaki IŞİD varlığının azaltılmasının, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esedin ekmeğine yağ sürüp sürmeyeceği ve ABD yönetiminin IŞİD ile mücadele ederken Esed ile aynı cephede bulunacağı izlenimi yaratıp yaratmayacağı, yanıt bekleyen sorular.
Obama yönetimi, Suriyede IŞİDe karşı hava saldırılarında Esed rejimi ile kesinlikle işbirliği yapmayacak. Obama yönetiminden üst düzey bir yetkili, IŞİDin arkasından gitmek için Esed rejimi ile çalışmayacağız. Çünkü onların Sünni toplumu üzerinde hiçbir meşruiyeti yok dedi.
Obama yönetimine göre hava saldırıları, Esedin bu bölgeleri yeniden ele geçirmesi için kapı aralamaz.
Suriyedeki hava saldırılarıyla IŞİDden boşalacak alanların Esed rejimine bağlı güçler tarafından doldurulacağını düşünmediğini belirten Beyaz Saray yetkilisi, bu bölgelerin, Esed rejiminin geri almak için güçlü biçimde mücadele verebileceği ve meşruiyetini sağlayabileceği alanlar olmadığını söyledi. Yetkili, Çünkü, IŞİDin kontrol ettiği alanlar, Esedin kendilerini yönetmesine izin vermez. Bu alanlar Sünni çoğunluğun bulunduğu alanlar diye konuştu.
Hava saldırılarının, Nusra Cephesi gibi diğer radikal grupların güçlenmesi gibi ABD'nin hiç istemediği neticeler doğurabileceği yorumları da yapılıyor.
Hava saldırıları muhalefetin işine yarar
Obama yönetimine göre hava saldırıları, Suriyeli muhaliflerin bu bölgeleri ele geçirmesine yardım edebilir.
Obama yönetiminden üst düzey yetkili, Açıkçası, bu alanlarda IŞİDin gücü zayıflatılırsa, bundan büyük ihtimalle bizim birlikte çalıştığımız meşru muhaliflerin yararlanacağı kanısındayız değerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan, Obama, yeni stratejisinde, hem Esed hem de IŞİD ile savaşan ılımlı muhaliflere askeri yardım ve eğitim desteğini artıracağını duyurdu. Bu noktada, ABDnin ılımlı muhalifler olarak resmen tanıdığı ve şu ana kadar çalıştığı kesim ise Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) ve askeri kanadı Özgür Suriye Ordusu (ÖSO).
Yönetim bir süredir muhaliflere yardımlarını artırmıştı ancak onların hem Esed hem de IŞİD ile mücadelede yeterli kapasiteye sahip olmadıklarının farkında. IŞİD ile Suriyede etkin mücadele edebilmenin yolunun, ılımlı Suriyeli muhalifleri ciddi anlamda eğitmek ve askeri malzemelerini artırmaktan geçtiğini bilen Obama, Kongreden bu konuda onay istedi.
Uzmanlar "ılımlı muhalifler" terimini belirsiz buluyor
Dış politika ve güvenlik uzmanı Mark Perry, AAnın sorularını yanıtlarken, ABDnin ılımlı muhaliflere askeri eğitim vereceğini belirtse de bunun zorluklar taşıdığı görüşünde. Perry, Yönetimden birinin, ılımlı Suriye muhalefetinin gerçekten ne olduğunu tanımlayabileceği günü iple çekiyorum. Ilımlı muhaliflerin kim olduğu, sayısı, Suriye halkının bunları ne kadar kabul ettiği konusunda detaylı bilgimiz yok dedi.
ABDdeki düşünce kuruluşlarından Hudson Enstitüsü Siyasi-Askeri Analizler Merkezi Direktörü Richard Weitz, AAya, Suriyedeki ılımlı grup güvenilir mi bilmiyoruz yorumunda bulundu.
ABD Dışişleri Bakanlığının eski Terörle Mücadele Koordinatörü Daniel Benjamin, eğitim ve askeri ekipman verilecek ılımlı Suriyeli muhaliflerin belirlenmesinin de ABDnin önündeki büyük çekincelerden olduğunu ifade ederek, ABDnin ılımlı kıstasını sağlayacak muhaliflerin sınırlı olacağı görüşünü dile getirdi.
Center for Strategic and International Studiesde uzman Anthony Cordesman, Ilımlı muhalifler, Özgür Suriye Ordusuna bağlı gruplardan oluşuyor. Gruplar, liderler değişiyor. Suriyede faaliyet gösteren 70 kadar farklı güç bulunuyor diye konuştu. Cordesman, bu ortamda ABD'nin istediği anlamdaki "ılımlı muhalifleri" belirlemenin zor olacağını kaydetti.
"Boşluğu Esed doldurur"
Obama yönetiminin aksine, IŞİDe hava saldırıları sonrasında o bölgede ortaya çıkacak iktidar boşluğunu kimin dolduracağı konusuna da şüpheli bakan dış politika ve güvenlik uzmanı Perry, Suriyede ortamın çok kırılgan olduğuna işaret etti.
Hudson Enstitüsü Siyasi-Askeri Analizler Merkezi Direktörü Weitz ise IŞİDden boşalabilecek alanı Esedin doldurabileceğini belirterek, Bundan en fazla onun yararlanabileceğini düşünüyorum diye konuştu.
ABD Dışişleri Bakanlığının eski Terörle Mücadele Koordinatörü Benjamin de Stratejinin Suriye ayağı oldukça zor olacak. Özellikle de hava gücümüzü destekleyen kara güçleri olmaksızın ve başka bir ülkenin ordusunun da sahada olması ihtimali karşısında hava saldırısı zorluklar içerecek değerlendirmesini yaptı.
IŞİD'in hava saldırılarıyla baş etmeyi öğrendiğine ve ABDnin Suriyedeki istihbaratının sınırlı olduğuna işaret eden Benjamin, bu nedenle Obama yönetiminin işe Iraktaki hava saldırılarıyla başlamasını, eş zamanlı olarak Suriyedeki seçenekleri değerlendirmesini ve ondan sonra gelen istihbarata göre Suriyede harekete geçmesini beklediğini kaydetti. Benjamin, Bence kısa vadede Suriyeden çok Irakta yoğun eylemler göreceğiz dedi.
aa
Bu haber 554 defa okundu.
Yorumlar
+ Yorum Ekle