En Sıcak Konular

İsteyen kriptolu cep telefonu kullanabilecek

10 Eylül 2014 12:08 tsi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK’ın sivillere yönelik kriptolu telefon projesini yürüttüğünü bildirerek, "İsteyen kriptolu cep telefonu kullanabilecek" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, devletin zirvesinin kullandığı kriptolu telefonların dinlenmesinin ardından yeni kriptolu telefonlar hazırlandığını belirtti. Yazılımı ve donanımı değiştirilen yeni kriptolu telefonların yılbaşında devletin üst yöneticilerine dağıtılacağını açıklayan Işık, yılbaşından sonra devlet yöneticileri için "yeni nesil" kriptolu telefonlar için yeni bir çalışma başlayacağını kaydetti.
 
Bakan Işık, hukuksuz dinlemelerin bir örgütün işi olduğunu ifade ederek, kripto yazılımını yapanla dinlemeyi yapanın örgütsel işbirliği olmadan dinlemesinin mümkün olmadığını belirtti. Bakan Işık, hukuk devletinde yasadışı dinlemeyi kimsenin mazur ve meşru gösteremeyeceğini vurguladı.
 
Sivillere de kriptolu telefon
 

Gündelik hayatta kullanılan cep telefonlarının dinlenilmemesine yönelik güvenlik tedbirlerinin olmadığını belirten Işık, kriptolu telefonların ise güvenlikli olduğunu ifade etti.
 
Sivillerin özellikle de ticari şirketlerin güvenli görüşme için kriptolu görüşmeleri tercih ettiğini aktaran Bakan Işık, "TÜBİTAK’ın sivil kullanıma yönelik cihaz üretim çağrısını çok önemsiyoruz. Herkesin kolaylıkla dinleyemeyeceği bir yapı oluşturmak istiyoruz. Buna yönelik olarak TÜBİTAK bir çalışma  başlattı.  Hiçbir iletişim yüzde 100 güvenli değildir. Buna karşılık, en güvenli görüşmeler kriptolu telefonlarla yapılıyor. Sivillerin talebiyle bunu yaygınlaştırmak istiyoruz. İsteyen kriptolu cep telefonu kullanabilecek" ifadelerini kullandı.

aa


Bu haber 366 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,384 µs