En Sıcak Konular

Davutoğlu: Çözüm sürecinde yolun yarısı geçildi

5 Eylül 2014 11:00 tsi
Başbakan Davutoğlu, çözüm sürecinin belli aşamaları olduğunu, bunun yarısının aşıldığını söyledi

Başbakan Ahmet Davutoğlu çözüm sürecinde önemli bir mesafe kaydedildiğini, yolun yarısının geçildiğini söyledi.

Başbakan Davutoğlu, TRT Haber televizyonunda gazetecilerin sorularını cevapladı. Çözüm süreci, yeni anayasa, paralel yapı ile mücadele gibi konularda sıcak açıklamalar yaptı.

İşte Davutoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları:

Bir mülakatta şunu zikretmiştim. Bu öyle bir şey ki, hızlı akan bir nehirde karşıdan karşıya geçmek gibi. Yarıya kadar geldiğiniz inancına kapıldığınız anda karşıya geçmeye çalışırsınız. Ama oraya gelmemişseniz akıntı da varsa aklınız geride olur. Bugün geldiğimiz nokta itibariyle, biz yarıyı geçtik artık. Bundan sonra çözüm sürecinin bütün aktörleri açısından karşı kıyıya bir an önce ulaşmak var. Çözüm sürecinin belirli aşamaları vardı. Bu aşamaları katettikçe yeni ufuklar açıldı.


15 GÜNDE BİR TOPLANACAĞIZ

Şimdi tek kaygımız var, bu yarayı kapatmak ve bu yarayı kapatacağız. Bu ülkede ne Diyarbakır hapishanelerinde yaşanan zulümler bir daha yaşanacak, ne dış veya iç provokasyonlarla gençlerin hayatlarının baharında dağlara götürüldüğü, kullanıldığı süreçler yaşanacak. Önceliğimiz Türkiye'nin her yerinde aidiyet hissinin gelişmesi ve silahların tümüyle devreden çıkmasıdır. Çözüm sürecinde başkanlığımda oluşturulan mekanizmanın 15 günde bir toplanacak.

Çatışmasızlık ortamını sürdürmek istiyoruz. Çalışmaları kamu ile paylaşma noktasına geldiğimizde paylaşacağız. Demokratikleşme adına atılan adımlarla çözüm güçlendirilecek. Akil Adamları önümüzdeki süreçte aktif bir şekilde kullanmayı düşünüyoruz.


GENELKURMAY BAŞKANI İLE HERŞEYİ GÖRÜŞTÜM

Bu oyun Türkiye'de bir daha oynanamaz. Biz paralel yapılanmaya izin vermeyiz. Yargı tek bir ekolün hakimiyeti altına giriyor. Böyle bir yapının oluşturacağı yargı en acımasız dikta olur. Bütün yargı mensuplarına sesleniyorum; Tek başınıza karar verin. Burada hedef alınan Türkiye'nin 12 yılda biriktirdiği enerjidir, güçtür. Genelkurmay başkanımız ile bütün konuları her detayıyla görüştük. Bu çeteler bir piyon.


YÜKSEK ÖĞRETİM İLK ADIM ATACAĞIM KONU

1 Ekim'de atacağımız ilk adımlardan biri üniversite öğretim üyelerimizin hayat şartlarını, özlük haklarını düzeltecek tedbir almak. Yükseköğretimin sorunlarını öğretim üyesi, içeriden biri olarak iyi biliyorum. Yükseköğretim yapılanmasını ilk mesele olarak ele alacağım, bu konularda devrimsel mahiyette çalışmalar yapılacak.


ÇANKAYA'DA SEMBOLİZM ARAMAYIN

Çankaya Köşkü'ne taşınma konusunun arkasında bir sembolizm aramamak gerekir. Atatürk'ün mirası var ise, ki var, en büyük mirası Türkiye Cumhuriyeti Devleti. Mekanların ötesinde eğer Türkiye'yi idare eden cumhurbaşkanı, başbakan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kudretini, etkinliğini, şefkatini, halkıyla ilişkisini yeniden tanzim etmiş ve yeni bir ufka yöneltmişse, mirasa sahip çıkmak böyle olur.


YÜZYILIN BAYRAMI OLACAK

Cumhurbaşkanlığı seçimi, 'Yeni Türkiye' söylemi ve hükümet programı hakkındaki soruları da cevaplayan Davutoğlu şunları kaydetti: Biz AK Parti olarak iç siyasette siyasetin öznesini değiştirdik. Vatandaşı özne yaptık. Dış siyasette de Türkiye'yi özne yapmak… Bütün çabamız Türkiye'yi tarihin akışında bir özne yapmaktı. Son cumhurbaşkanı seçimi Türkiye Cumhuriyeti'nin öznesini değiştirdi. İç siyasetin öznesini artık her bir Türk vatandaşı.

2015-2019 arasında ne mahalli seçim var, ne genel seçim var, ne herhangi bir cumhurbaşkanlığı seçimi var. İnşallah yapabilirsek bir anayasa referandumu, yeni bir anayasa yaparız. O da şenlik olacak. Yani bırakın seçimi, şenlik olacak, toplumsal bir şenlik. Yani yüzyılın bayramı olacak.



Bu haber 327 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,797 µs