En Sıcak Konular

Baykal stratejiyi neden değiştirdi?

1 Eylül 2007 13:16 tsi
Baykal stratejiyi neden değiştirdi? Türkiye normalleşiyor. Artık her köşede bu sözleri okumak mümkün. Normalleşme sürecine CHP lideri Baykal da katkı yapıyor. Dört aylık bir gerginlikten sonra iki gün önce Baykal stratejisini değiştirdi. Ancak “Anlaşılıyor ki, sert bir dönemden geçece

22 Temmuz seçimleri ve Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Türkiye’de rüzgar normalleşmeye doğru esiyor. Bunun son örneği 30 Ağustos törenleri ve resepsiyonunda yaşandı. Dört aydır Ankara’nın üstünü örten karanlık hava yerini sağduyuya bırakıyor. Üstelik geçtiğimiz dönemde gerginliğin önemli taraflarından biri olan CHP lideri Deniz Baykal da bu atmosfere katkı sağlıyor. 30 Ağustos resepsiyonunda Baykal ve Gül’ün sıcak diyaloğu gözlerden kaçmadı.
Aslında bu Baykal’ın değişen stratejisi… Geçtiğimiz günlerde Radikal gazetesine yansıyan bir haber Baykal’ın strateji değişikliğini özetliyordu: “Baykal’ın, kurmaylarına da Gül’e muhalefet eden askerlerin çok konuşarak etkilerini azalttığını söyleyip, CHP’lilerin artık daha az konuşmalarını istediği öğrenildi.” Baykal’ın strateji değişikliğini açıklayan sözleri şöyle: “Bu süreçte askeri kanat bir anlamda çok fazla konuşarak, açıklama yaparak etkisini azalttı. Biz de askerin sözcüsü gibi gösterilmek istendik. Gül’ün cumhurbaşkanlığı ile ilgili olası gerginlikler ve toplumsal tansiyonun yükselmesinin sorumluluğunu bizim üzerimize yıkmak, faturasını bize yüklemek isteyenler çıkacaktır. Anlaşılıyor ki, sert bir dönemden geçeceğiz. Toplumsal gerilimi tahrik eden durumuna düşmeyelim. Bu nedenle cumhurbaşkanlığı konusunda bir meşruiyet tartışması açmayın, bu tartışmalara girmeyin. Bundan sonra bu konuda daha az konuşun. Gerekli açıklamaları da sözcülerimiz yapsın. Gül’ü takip edeceğiz.”
Peki, ne oldu da Baykal strateji değişikliğine gitti. İyibilgi Baykal’ın yeni politikasını Star gazetesi Ankara temsilcisi Şamil Tayyar’a sordu.

22 Temmuz sandığından çıkan sonuçlardan sonra CHP’nin durum değerlendirmesi yaptığını ve AK Parti’nin başarısını tarikatların ve ikinci cumhuriyetçilerin desteğine bağladığını hatırlatan Tayyar “O değerlendirme gerçek niyetlerini yansıtmıyor” diyor. CHP yönetiminin daha gerçekçi bir değerlendirme yaptığını ancak bunu kamuoyuyla paylaşmadığını ileri süren Tayyar CHP’nin topluma böyle bir imaj verdiğini ancak gerçek değerlendirmeler ışığında parti politikalarına yön vereceklerini düşündüğünü belirtiyor. Star gazetesinin Ankara temsilcisi şöyle devam ediyor: “Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında CHP marjinal bir noktaya sürüklendi. Sosyal demokrasinin evrensel ilkelerinden uzaklaştı. Bunun toplumsal karşılığı yok. Toplumun hassasiyetlerine göre yeni bir iktidar projesi geliştirmek istiyorlar. Ama samimi olmanız gerekiyor. Bunu topluma izah edemeyebilirsiniz.”

CHP’nin önümüzdeki dönemde nasıl bir politika izleyeceğine ilişkin sorumuza verdiği yanıtta Tayyar, Deniz Baykal’ın konjonktürel politika yaptığını belirtiyor. “Muhafazakar değerler güç kazandığında Anadolu solunu öne çıkarıyor. Ulusalcık yükselince de partiyi oraya yanaştırıyor” diyen Tayyar’a göre CHP’nin net bir politikası yok. Özellikle MHP ve DSP’nin pozisyonunu bozması ve partiyi muhalefette yalnızlaştırmasıyla, CHP’nin seçimler sonrasında yeni bir arayışa girdiğini vurgulayan Tayyar’a göre CHP bundan sonra bireysel hak ve özgürlükleri biraz daha ön plana çıkaran bir politikaya yönelecek. “Her şeye rağmen bu küresel ekonomide liberal politikaları da ön plana çıkarabilirler” diyen Tayyar “AK Parti neden yükseldi diye sorarken buldukları cevaplar yeni politikalarını belirleyebilir” diyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 522 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,739 µs