En Sıcak Konular

Güzergâh netleşti

30 Mayıs 2014 09:31 tsi
İstanbul'un çılgın projesi Kanal İstanbul'un yeri kesinleşti.

Proje, Küçükçekmece Gölü'nden başlayıp Sazlıdere aksından Karadeniz'e bağlanacak. Yeni şehirlerin haritası 30 Nisan'da Resmi Gazete'de yayımlanırken, 100 yıllık altyapı projeleri de tamamlandı.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 2009 yerel seçimleri öncesi açıkladığı İstanbul'un çılgın projesi, Kanal İstanbul'un güzergahı ve güzergahta yapılacak yeni yerleşim birimleri ile rezerv alanları netleşti. Daha önce Silivri, Ortaköy, İnceğiz, Gökçeli, Çanakça, Dağyenice olarak tespit edilen bölgeden Karacaköy, Evcik Barajı'ndan Karadeniz'e bağlanan bölümde istimlak edilecek arazilerin çokluğu nedeniyle vazgeçildi. Projenin tüm detaylarını içeren son haline Sabah ulaştı. Kanal, Küçükçekmece-Başakşehir-Arnavutköy hattında olacak. Yeni yerleşim alanları haritası 30 Nisan'da Resmi Gazete'de, İstanbul İli Avrupa Yakası Proje Alanı haritası başlığıyla yayımlandı. Yeni düzenlemeyle Rezerv Alanı Karaburun'a kadar uzanıyor. Bu çerçevede Arnavutköy Belediyesi'ne gönderilen haritalar esas alınarak çalışmalar başlatıldı. Kanal İstanbul, 6 bin 865 hektarda, yani 68 milyon 865 bin metrekare alan üzerinde kuruluyor. Alanda 1 milyon 120 bin 280 kişinin yaşayacağı hesaplandı. 40 milyar dolara mal olacak projeyle binlerce kişiye istihdam sağlanacak. 3. Havalimanı ile birlikte yepyeni bir şehrin oluşturulacağı Kanal İstanbul'un detayları şöyle:

MALİYET DÜŞTÜ: Projede bu rotanın seçilmesindeki en önemli neden, kanal aksında bulunan arazilerin yüzde 80'inin kamu arazisi olması ve orman arazinin bulunmaması. Böylece istimlak bedeli başta olmak üzere projenin maliyeti düşecek. Bölgedeki rezerv ve ticaret alanları ile diğer bölgelerin büyük çoğunluğu 3. Havalimanı gibi yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilecek.

2 YENİ ŞEHİR: Küçükçekmece'den başlayıp, Başakşehir'den geçecek alana 44 bin 442 dönüm araziye "Rezerv Alanı 1" kurulacak. İkinci şehir ise Arnavutköy bölgesinde 280 bin 29 dönüm arazi üzerine kurulacak. Etüt çalışmaları başlatılırken, sadece konut ve ticaret alanları 68 milyon 865 bin metrekare alana kurulacak.

RİSKLİ İLÇELER TAŞINACAK: Kurulan rezerv alanlarına deprem riski yüksek olan ilçeler taşınacak. Özellikle Zeytinburnu, Bakırköy, Küçükçekmece, Bağcılar, Esenler, Güngören, Gaziosmanpaşa bölgeleri kentsel dönüşüm alanı olarak kaldığı için Arnavutköy ve Kemerburgaz'da yeni şehirler oluşacak.

410 BİN KİŞİYE İŞ: Yeni şehirde yaklaşık 410 bin kişiye iş imkanı yaratılacak. Havaalanı ve ileri teknoloji endüstrisinde 100 bin; üniversite, sağlık, yüksek teknoloji parkında 50 bin; idari bölümlerde 10 bin; finans ve servislerde 100 bin; turizmda 50 bin, genel alanlarda ise 100 bin olmak üzere toplamda 410 bin kişiye istihdam sağlanacak.

GÖL CANLANACAK: Kanal İstanbul, Küçükçekmece - Başakşehir - Arnavutköy ilçelerinden geçip Karadeniz ile Marmara Denizini birbirine bağlayacak. Proje kullanılamaz hale gelen Küçükçekmece Gölü yeniden hayat bulacak.

KURAKLIĞA ÇÖZÜM: Projeyle Sazlıdere Barajı devredışı kalacak. İstanbul'un su sorununun giderilmesi için Melen Çayı projesine ağırlık verilecek. Böylece İstanbul'daki olası kuraklığın önüne geçilecek.

TARIM ARAZİSİ SATIŞLARI DURDU
 
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın haziran ayı içerisinde temelini atacağı 3. Havalimanı projesinin yanı sıra Kanal İstanbul'un büyük bölümünün geçeceği Arnavutköy bölgesiyle ilgili yeni bir adım daha atıldı. Önceki gün Arnavutköy Tapu Müdürlüğü'ne gelen bir genelgeyle bölgede hisseli tarım alanlarıyla ilgili satışlar durduruldu. Arsa spekülasyonunu önlemek ve tarım alanlarını kontrol altına almak için hem köylüler hem de yatırımcılar sadece bir hisseli arsa alıp, satabilecek. Birden fazla tapu satışı, proje açıklanana kadar donduruldu.

ÜÇ MAHALLEYE TALİH KUŞU KONDU
 
25 metre derinlikte ve 150 metre genişlikteki Kanal İstanbul'un en önemli istimlak ve kamulaştırma çalışması, Küçükçekmece Gölü ile Sazlıdere Barajı arasında kalan Başakşehir ilçesinin Altıntepe, Güvercintepe ve Şahintepe mahallelerinde gerçekleştirilecek. Tamamı ruhsatsız ve imarsız evlerden oluşan üç mahalle kanala cephe olacak. Fiyatlar şimdiden üçe, dörde katladı. Arazi fiyatlarının artması bakanlığın 'Rezerv Alanı' önlemiyle biraz olsun durdu. Belirlenecek kamulaştırma bedeliyle araziler Rezerv Alanı'na dahil edilecek.

100 YILLIK ALTYAPI PLANLARI HAZIR
 

Dünya Su Formu'nda geçen yıl bilim adamlarının "Yer üstü suları, havzalara ve kanallara bağlansın. Yeraltı sularına önem verilsin" önerileri Kanal İstanbul'un bu aks üzerinde yer almasında etkili oldu. İSKİ ve DSİ ile belediyeler kanal aksında yapılacak isale hattı, tünel, atık su kolektörleri, arıtma tesisleri ile alt ve üst yapı projeleriyle ilgili 50-100 yıllık planlarını önümüzdeki hafta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderecek. 3. Havalimanı'nın hemen yanından geçecek Kanal İstanbul turizm açısından da bölgeye katkı sağlayacak.

Sabah


Bu haber 417 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,868 µs