En Sıcak Konular

21 yıl sonra köylerine döndüler

29 Mayıs 2014 16:44 tsi
Yaşanan terör olayları nedeniyle 21 yıl önce farklı ülkelere göç etmek zorunda kalan 3 Asuri aile, çözüm süreciyle Silopi'nin Köseler köyündeki topraklarına döndü

Şırnak'ta 1990'lı yıllarda yaşanan şiddet olayları yüzünden yurt dışına göç etmek zorunda kalan Asuriler,  çözüm süreciyle 21 yıl önce ayrıldıkları topraklara geri dönmeye başladı.

Yıllar önce terör olayları nedeniyle Avrupa'nın değişik ülkelerine yerleşen 3 Asuri aile, çözüm sürecinin ardından bölgede huzurun hakim olmasıyla terk ettikleri Silopi'nin Köseler köyüne döndü.

Asuri vatandaşı Gurgis Kucum, AA muhabirine Belçika'da 21 yıldır köy özlemiyle yaşadıklarını söyledi. Uzun yıllar sonra geldikleri köylerini yeniden inşa etmeyi amaçladıklarını dile getiren Kucum, topraklarına dönme kararını çözüm süreciyle birlikte aldıklarını belirtti.

Kucum, şöyle dedi:

"Köyümüzün boşaltılma sebebi herkesçe biliniyor. Bunun üzerinde durma ihtiyacı duymuyorum. 1987'li yıllarda köyümüzde 300'den fazla aile yaşıyordu. Köy boşaltıldıktan sonra çoğu Belçika'da olmak üzere, Almanya, Fransa, İsveç ve Hollanda'da yaşamaya başladık. Köylüler, bir kaç defa bir araya geldik ve başlatılan çözüm süreciyle birlikte köye dönüş kararı aldık."

Köye döndüklerinde bir çok şeyi eskisi gibi bulamadıklarını aktaran Kucum, düzensiz çalışan maden ocağının bunun örneği olduğunu söyledi.

"Biz de köy halkı olarak, köyümüzde iyi bir şekilde yaşamak istiyoruz" diyen Kucum,"Eskisi gibi köyümüzün suyunu ve bağ bahçemizi kullanmak istiyoruz" diye konuştu.

İlk etapta 3 aile geldiklerini anlatan Kucum, yıl sonuna kadar 7-8 ailenin daha köye yerleşmesini planladıklarını dile getirdi.

Kucum, köye gelecek aile sayısının 60'a ulaşacağını sözlerine ekledi.

İliş Beğtaş da Köye Dönüş Projesi kapsamında geldikleri topraklarında, köylerini yeniden inşa edeceklerini kaydetti.

Avrupa'da yaşayan Asurilere köylerine geri dönmeleri yönünde çağrıda bulunan Beğtaş, şöyle konuştu:

"Avrupa'ya göç eden herkes köyüne geri dönmeli. Köyümüze dönmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Köyün genel durumu ortada. Silopi Belediyesi'nden aldığımız yardımlarla, yollar ve içme suyu için kanalların yapımına başlandı. Köyde yeni evlerin temellerini atacağız. Eskisi gibi köyümüzde yaşamımızı sürdüreceğiz."

AA



Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,708 µs