En Sıcak Konular

Yarın güzel haberler gelecek...

29 Mayıs 2014 14:17 tsi
Yarın güzel haberler gelecek... "Türkiye’nin doğalgaz ve petrol taşımacılığıyla alakalı coğrafyasından kaynaklanan avantajlarını daha çok kullandığı döneme giriyoruz"

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Hazar’daki bir kısım yeni şekillenmeler için iyi haberlerimizin olduğunu söylemem lazım. Yarın kamuoyuna bunları hep beraber paylaşacağız. Türkiye’nin doğalgaz ve petrol taşımacılığıyla alakalalı coğrafyasından kaynaklanan avantajlarını daha çok kullandığı döneme giriyoruz" dedi.

Yıldız, Petrol Platformu Derneğinin (PETFORM) düzenlediği "Arama-Üretim Sektörü Bilgilendirme Toplantısı"nda, özellikle son 12 yıllık süreçte Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) yatırım bütçesinin yaklaşık 10 kat arttığını anlattı.

Son 12 yılda 26 milyon ton ham petrol, 8,4 milyar metreküp doğalgaz üretildiğini ifade eden Yıldız, "Bunlar tüketim rakamlarımızın yanında mütevazı kalabilir. Ama 10 yıl içerisinde bizim 1 yıllık tüketimimizi karşıladığımızı söylemem lazım. Hedefimiz bunun en az yarısını karşılayabilecek tarzda bir yapıya ulaşmak" diye konuştu.

Denizlerdeki petrol arama faaliyetleri için TPAO’ya alınan Barbaros Hayreddin Paşa adlı sismik geminin önemine dikkati çeken Yıldız, milli imkanlarla üretilecek diğer sismik gemiyle ilgili çalışmaların da sürdürüldüğünü kaydetti.

Yarın İstanbul'da bir imza törenine katılacaklarını anlatan Yıldız, "Hazar’daki bir kısım yeni şekillenmeler için iyi haberlerimizin olduğunu söylemem lazım. Yarın kamuoyuna bunları hep beraber paylaşacağız. Türkiye’nin doğalgaz ve petrol taşımacılığıyla alakalalı coğrafyasından kaynaklanan avantajlarını daha çok kullandığı döneme giriyoruz" diye konuştu.

-Aramalar için yıllık yatırım tutarı 1 milyar dolar

İç Anadolu ve ve Doğu Anadolu'daki petrol ve doğalgaz potansiyelini ortaya çıkartmak için de arama çalışmalarının devam ettiğini belirten Yıldız, bunun için yapılan yıllık yatırım tutarının 1 milyar doları bulduğunu söyledi.

Karada ve denizlerde petrol arama çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:

"2002 yılında 42 milyon dolarlık yatırım yapılırken, 21 şirket varken, şu anda 58 şirket var. 7,5 milyar dolarlık yatırım yapıldığını görüyoruz. Tabi ülkemizde özel sektör yatırımlarının daha da artmasını teşvik edeceğiz ve açılan kuyu sayımızın yıllık 35'ten, 200'lere kadar çıktığını ve sondaj metrajımızın da 52 bin metrelerden 6ı kat artışla 300 bin metreleri bulduğunu söylemem lazım. Arıyorsak da inşallah bulacağız. İster denizde, ister karada olsun bu çalışmalarımıza büyük bir inatla devam edeceğiz."

AA



Bu haber 762 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,972 µs