En Sıcak Konular

Efes-2014 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı sürüyor

29 Mayıs 2014 12:34 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Efes-2014 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı'nın Milli Gözlemci Programı'na katıldı.

Erdoğan, "OBA" helikopteriyle saat 09.05'te tatbikatın gerçekleştirildi Seferihisar ilçesine bağlı Doğanbey bölgesine geldi. Genelkurmay Başkanı Özel, Başbakan Erdoğan'ı alana girişinde karşıladı.
 
Efes-2014 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı'nın milli ve yabancı gözlemcilerin katıldığı basına açık bölümünün ikinci günü başladı.
 
Ege Ordusu Komutanlığı koordinatörlüğünde, Genelkurmay Başkanlığı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait birlik ve unsurların katıldığı tatbikat birlik ve karargahların bir arada çalışmalarını sağlamayarak, eğitim seviyelerini geliştirmeyi, TSK envanterinde bulunan harp silah ve araçlarının müşterek kullanılma usul, taktik ve tekniklerini geliştirmeyi amaçlıyor.
 
Tatbikatın Milli Gözlemci Programı tamamlandı
 
Ege Ordusu Komutanlığı koordinatörlüğünde, Genelkurmay Başkanlığı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait birlik ve unsurların katıldığı Efes-2014 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı'nın milli ve yabancı gözlemcilerin katılımıyla basına açık bölümü sona erdi.
 
 Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Orgeneral Akın Öztürk, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Adnan Özbal ile Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay'ın da izlediği tatbikatın bugünkü bölümünde, senaryo gereği "Safir" ülkesinin "Mercan" ülkesine dün başlattığı hava hücum ve çıkarma harekatı devam etti.
 
Önce RF Fantom 4E uçakları ve mini İHA'ların yardımıyla taktik hava keşfi yapıldı. Ardından hava harekatının gündüz bölümüne geçildi. Harekata 2 Kobra helikopterinin korumasında 10 UH-1, 5 AS 532 olmak üzere 15 helikopter katıldı. Çıkarma sırasında yaralanan askerler helikopterle seyyar sahra hastanesine taşındı. Amfibi hücum harekatına F4 2020 uçakları da destek verdi. Safir'in obüs ve topları Mercan'ın daha önceden belirlenen hedeflerini vurdu. Aksar ve İygas araçları da mayın tarlasında çıkarma birlikleri için geçit açtı.
 
Çıkarma birliklerinden önce kıyıya ulaşan bot ekipleri, alanı güvenli hale getirdi. CASA CN 235 tipi nakliye uçağı, AS 532 Cougar helikopterleri, S-70 Black Hawk helikopteri, AR 412 helikopteri ve 3 bot denizde ve karada arama kurtarma faaliyetini yürüttü. Yaralı personel helikopterle taşındı.
 
Ardından çıkarma harekatının ikinci dalgası kapsamında 6 çıkarma gemisi zırhlı araç ve personeli kıyıya indirdi. Askeri unsurlar Mercan hedeflerine yönelik atışlar yaptı. Sahildeki hedef tanksavar tarafından vuruldu. Otomatik bomba atarlar ise diğer hedefleri imha etti. Taarruz helikopterleri birliklere ateş desteği verdi. Ardından diğer bir dalgada kıyıya yanaşan gemiler kapat attı. Helikopterle bölgeye nakledilen havan ve obüslerden hedeflere atışlar gerçekleştirildi. F-16'lar yakın hava desteği sağlarken, tanklardan da düşman hedeflerine top atışı yapıldı. Meskun mahal muharebesinin canlandırılmasının ardından kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer harp maddelerine maruz kalan bölgelerin temizliği yapıldı.
 
Nakliye uçağı tarafından karadaki birliklere ihtiyaç duyacakları her türlü malzemenin bulunduğu paketler paraşütlerle atıldı. Tatbikatı 24 ülkeden 50'den fazla yabancı askeri gözlemci de izledi.
 
Senaryonun başarıyla uygulanmasının ardından tatbikatın bu safhası sona erdi.
 
Yaklaşık 8 bin 500 personelin katıldığı Efes-2014 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatına 50 uçak, 40 gemi, 70 bot, 40 helikopter, 60 tank, 100 top, bin 100 tırtıklı ve tekerlekli araç katıldı. Tatbikat Batı Anadolu, Orta Ege, İzmir Körfezi ve Doğanbey Atışlı Tatbikat Bölgesinde 5 Haziran'a kadar devam edecek.

aa


Bu haber 422 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,237 µs