En Sıcak Konular

Bu eli kim dağıtıyor?

29 Mayıs 2014 10:33 tsi
Bu eli kim dağıtıyor? Türkiye'nin KUZEY IRAK planı!

iyibilgi Ankara

Kuzey Irak özellikle "petrol" üzerinden bir oyun kuruyor ve bu masanın oyuncusu/müşterisi çok. Ana oyuncu da Türkiye! Ancak, Erbil'in Türkiye üzerinden enerji ihracına herkes aynı sempatiyle bakmıyor. Bağdat yönetiminin bu konuya hisleri zaten biliniyor. Şu sıralar yeniden Başbakanlık üzerine düşünen Maliki ve yönetimi, K.Irak'ın bu hamlesine direndiği gibi, Türkiye ile mahkemelik hale de gelmiş durumdalar. Öte yandan Bağdat bu duygularında yalnız değil; Erbil'in enerji ihracı ister istemez konuyu Kuzey Irak'ın Irak'tan ayrılmasına getiriyor ve buna karşı olan ülkeler de mevcut.

Örneğin İran bu konuda net fikirlere sahip ve K.Irak'ın kendi başına olmasından huzursuzlanacağını söylemiş bulunuyor. Tahran'ın bu etkisi, Bağdat'ı da etkiliyor ve burada bir "eksen" oluşuyor. Dahası bu eksen Suriye'ye, daha doğrusu Şam'a kadar ulaşıyor.

Bu aklın büyük bir ortağı da var şu sıralar; ABD de, birden çok nedenden dolayı Erbil'in merkezi yönetimden bağımsız olarak petrol satmasına muhalif! Kuzey Irak'ı hayli destekleyen bir ülke olarak ABD, bir yandan hâlâ savrulan Bağdat dengelerini tutmaya çalışırken, bir yandan da çok emek verdiği gelişen İran ilişkilerini bozmak istemiyor.

Kaldı ki, Ukrayna krizinden sonra Rusya ile rekabetinde bir parçası olan İran'ın elde tutulması için Araplara bile baskı yapıyor Washington. İsrail'in şimşeklerini de üzerine çekme pahasına.

Türkiye ise enerji bağlantılarını sağlam kurmakta kararlı görünüyor ve K.Irak'la bu alış-verişi götürmekte kararlı. Sakin ve sağa sola çarpmadan bunu yönetmeye çalışıyor. Çok yakın döneme kadar İsrail'le düzelme işaretleri veren ilişkiler de şu sıralar yeniden gerilmiş durumda ve Suriye meselesi de henüz çözülmüş değil.

Bu yüzden Kuzey Irak konusunda hayli kalabalık bir cepheye karşı gibi görünen Türkiye garip bir şekilde çelik sinirlere sahip görünüyor! Bu durumda elinin hayli dolu olduğu varsayılabilir! O eli görebilmek içinse Kuzey Irak'tan çıkıp daha, çok daha büyük bir haritayı okumak gerekiyor.Çünkü bu kadar güçlü el oradan geliyor! 

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,442 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,692 µs