En Sıcak Konular

Güneydoğu’daki 109 belediyenin borcu 130 milyonu aştı

28 Mayıs 2014 16:43 tsi
Elektrik enerjisinin kullanımı ve ödeme bakımından ülkenin en sorunlu bölgesi olarak kabul edilen Güneydoğu’daki 109 belediyenin, DEDAŞ’a olan borcu 130 milyon lirayı aştı.

Dicle Elektrik Dağıtım Bölgesi’nde belediyelerin DEDAŞ’a olan elektrik borcu her geçen gün artarken, toplam borç 130 milyon TL’yi aştı. Yine bu bölgede köy içme sularının DEDAŞ’a 49.4 milyon lira borcu bulunuyor.

Güneydoğu illerindeki belediyelerin elektrik borcu konusu yerel seçimler öncesinde, DEDAŞ ekiplerinin borcunu ödemeyen bazı belediyelerin elektriğini kesmesi ile gündeme gelmişti. Elektrikleri kesilen belediyeler, önce DEDAŞ’ın özelleştirme sürecinde devletten devraldığı binaları mühürlemek istemiş, ardından da borçlarıyla ilgili yapılandırma talep etmişti. Seçim süreci nedeniyle gündemden düşen bölgedeki belediyelerin elektrik borcu konusu, borç miktarının 130 milyon lirayı aşması ve gerekli ödemelerin geçen süreye rağmen yapılmaması nedeniyle yeniden gündeme geldi.

DEDAŞ yetkilileri, kendilerinin her gün peşin olarak TETAŞ’tan toptan elektik satın aldıkları ve belediye gibi müşterilerine bu elektriği götürdüklerini, ancak birçok belediyenin elektrik borçlarını ödemediğini aktarıyor. DEDAŞ kayıtlarına göre bölgedeki 3’ü büyükşehir olmak üzere 6 il ile bu illere bağlı ilçe ve belde belediyeleri dahil toplam 109 belediyenin elektrik borcu bulunuyor. Belediyelerin en fazla borcu arıtma tesisleri, içme ve kullanma suyu ile park, bahçe aydınlatmasından kaynaklanıyor.

Bu arada, bölgede köy içme sularının DEDAŞ borcu da 50 milyon liraya yaklaştı.

TARIMSAL SULAMADA ELEKTRİK BORCUNA YÜZDE 75 İNDİRİM

Dicle Elektrik, tarımsal sulamada elektrik enerjisinin yoğun biçimde kullanıldığı Güneydoğu bölgesindeki 6 ilde, elektrik borcu bulunan veya kayıt dışı elektrik kullandığı tespit edilerek borç çıkarılan çiftçiler için çok büyük kapsamlı bir kampanya düzenliyor. Buna göre, tarımsal sulamada kullanılan elektrik bedeli üzerinden yüzde 75’leri aşan düzeyde indirim yapılacak.

Örneğin, pamuk üretimi yapılan 100 dönüm arazi için çıkan 40-45 bin TL elektrik faturasının sadece 9 bin TL’sini alacak. Dicle Kampanyaya dahil olan çiftçilerden 2014 yılında başka bir ödeme talep etmeyecek.

Uzmanlar mevcut sulama şeklinin devam etmesi durumunda bölgede çiftçilerin yakın bir gelecekte ne sulama ne de içme için su bulamayacaklarını ifade ediyor. Bu da milli servetin israfla bilinçsiz şekilde tüketilmesi anlamına geliyor. Bir anlamda bilinçsiz sulama geleceğimizin israf edilmesi anlamına geliyor.

(CİHAN)



Bu haber 519 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,061 µs