En Sıcak Konular

'Alman istihbaratı Amerikalılarla aynı yatakta '

27 Mayıs 2014 17:54 tsi
'Alman istihbaratı Amerikalılarla aynı yatakta ' Amerika'nın casusluk faaliyetlerine ilişkin belgeleri ifşa eden ABD Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden, Almanya’da yaşayan her bireyin anayasal haklarının ihlal edildiğini ileri sürdü.

Snowden yarın yayınlanacak Stern dergisine verdiği röportajda, Alman Meclisi'nde NSA’nın dinleme faaliyetlerine ilişkin kurulan araştırma komisyonunda tanıklık ederek, değerli bilgiler verebileceğini ifade etti.

NSA’da çalıştığı dönemde Almanya’daki iletişim bilgileriyle meşgul olduğunu belirten Snwoden, ‘’Almanya’daki her vatandaşın anayasal hakları ihlal ediliyor’’ dedi.

İstihbarat çevrelerinde kendisinin interneti izleme ve internet üzerinde karşıt casusluk konularında en iyi uzmanlardan biri olarak kabul edildiğini ifade eden Snowden,  bilgileri elde etme ve analiz operasyonlarını yönettiğini, bu bağlamda Almanların iletişimini izleyen sistemleri de kullandığını kaydetti.

Bu sitemlerin teknik olarak nasıl çalıştığınıibildiğini belirten Snwoden, tüm bunları anlatması durumda Alman milletvekillerinin yeni bir şeyler öğrenebileceklerini ifade etti.

Dijital izlerin iyi bir analiste bir insan üzerine her şeyi ele verdiğini belirten Snwoden, insanların nerede yaşadığı, seçimlerde kime oy vereceğii, hatta kime aşıklar olduğu ortaya çıkarılabileceğine dikkati çekti.

Snowden, cep telefonları için kurulan baz istasyonlarındaki kayıtlı olan bilgilerle hemen hemen eksiksiz her şeyin öğrenilebileceğine işaret etti.

- ''Gerçekler hala gizli tutuluyor''-

Alman dış istihbarat servisi BND’nin de benzer yöntemlerle çalıştığına işaret eden Snwoden, Alman istihbarat servislerinin de Almanların milyarlarca iletişim bilgilerinde arama yapan NSA’nın X-Keyscore programına giriş yapabildiğini vurguladı.

 ‘’Alman istihbarat servisleri Amerikalılarla aynı yatakta yatıyor’’ ifadesini kullanan, bundan dolayı Alman hükümetinde bazı kişilerin NSA’nın araştırılmasına direnç göstermesini anlayabildiğini kaydetti.

Snwoden, ‘’Görünüşe göre kamuoyunda infiale sebep olabilecek gerçekler hala gizli tutuluyor’’ dedi.

Bir süre Almanya’da kalmanın kendisini sevindireceğini belirten Snwoden, Alman halkının insan haklarına gösterdikleri saygıdan etkilendiğini kaydetti.

Alman siyasetçilerinden kişisel bilgilerinin korunması için daha açık şekilde  çaba sarf etmelerini isteyen Snwoden, ‘’Özellikle Almanya insan haklarını ileriye götürme konusuna büyük fırsat yakaladı. Sadece Almanlar için değil, tüm insanlar için’’ şeklinde konuştu.

- ''ABD tuzak kurdu''-

Snwoden, Rus hükümeti veya istihbaratıyla birlikte çalıştığı yönündeki suçlamalara karşı çıkarak, bunların saçma ve gülünç olduğunu kaydetti.

Bir yıl önce Moskova’ya geldiğinde  pasaportunu iptal etmekle ABD’ni kendisine tuzak kurduğunu belirten Snowden, ‘’ABD, Rusya benim hedefim olmadığını biliyordu. Rus hükümeti bana ne teklif edebilir’’ dedi.

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden'ın geçen yılın ortalarında basına sızdırdığı belgelerle NSA'nın dünya genelindeki dinleme faaliyetleri ortaya çıkmıştı. Snowden'ın ifşa ettiği belgelerde NSA'nın Alman vatandaşlarını ve başta Başbakan Angela Merkel olmak üzere siyasetçilerini dinlediği iddia edilmişti.

-Alman hükümetinin Snowden'in Almanya'da dinlenmesini istemiyor-

Alman Meclisi de NSA’nın dinleme faaliyetlerine ilişkin bir araştırma komisyonu kurdu. Araştırma komisyonu, ABD ve İngiltere istihbaratlarının Almanya’da yürüttüğü casusluk faaliyetlerini araştırmakla görevlendirildi. Komisyonda yer alan muhalefet partilerinin temsilcileri Snowden’ın komisyon tarafından Almanya’da dinlenmesini istiyor. Alman hükümeti ise hazırladığı raporda, ABD makamları tarafından uluslararası tutuklama emri ile aranan Snowden’ın Almanya’ya gelmesi durumunda ABD ile ilişkilerinin ağır yara alacağı ifade ediliyor.

Bundan dolayı araştırma komisyonunda yer alan hükümet üyeleri Snowden’in Moskova’da dinlenmesini istiyor.

Snwoden’a Rusya tarafından geçen yıl geçici bir süre iltica hakkı verilmişti, bu süre temmuz  sonunda bitiyor.

AA



Bu haber 1,214 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,701 µs