En Sıcak Konular

DSÖ: Tütün vergilerini arttırın

27 Mayıs 2014 17:31 tsi
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bütün ülkelerin tütüne uyguladıkları vergiyi yüzde 50 artırması halinde önümüzdeki 3 yılda 11 milyon insanın ölümünün engellenebileceğini bildirdi.

DSÖ'nün 31 Mayıs Dünya Tütünle Mücadele Günü dolayısıyla yayımladığı yazılı açıklamada, tütün kullanıcılarının sigarayı bırakmaya özendirilmesi ve yeni insanların kullanıcı olmasının önlenmesi için tüm ülkeleri tütüne uyguladıkları vergileri artırmaya çağrıldı.

Tütün kullananların yarısının bu kullanıma bağlı hastalıklar nedeniyle öldüğüne işaret edilen açıklamada, bu ölümlerin her 6 saniyede bir gerçekleştiği bildirildi.

DSÖ'nün 2012 tahminlerine göre, bütün ülkelerin tütüne uyguladıkları vergiyi yüzde 50 oranında artırmaları, önümüzdeki 3 yıl içinde kullanıcıların sayısını 49 milyon azaltacak ve 11 milyon insanın hayatının kurtulmasını sağlayak.

Tütünün, kullanıcıların yanısıra aileler, işletmeler ve hükümetler için de önemli kayıplar doğurduğuna işaret edilen açıklamada, tütünden kaynaklanan kanser ve kalp rahatsızlıkları gibi hastalıkların tedavilerinin pahalı olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen DSÖ Genel Direktörü Margaret Chan ise, "Tütüne uygulanan vergileri artırmak kullanımı azaltmanın ve yaşamları kurtarmanın en etkili yolu" dedi.

Yüksek fiyatların özellikle genç insanları tütün kullanımından vazgeçirdiği belirtilen açıklamada, tütüne uygulanan vergilerin yüzde 50 artırılması halinde hükümetlerin 101 milyar dolar gelir elde edecekleri de kaydedildi.

AA



Bu haber 492 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,179 µs