En Sıcak Konular

'Her çeşit tehdide' karşı ortak önlem

27 Mayıs 2014 09:23 tsi
'Her çeşit tehdide' karşı ortak önlem Rus-Çin askeri deniz tatbikatının mesajı...

İki ülkenin tatbikat yöneticileri, gelecek “deniz etkileşiminin” geçeceği bölgenin artık seçimine başladılar. Tatbikatların sonuçları ayrıntılı şekilde incelenecek. Fakat artık şimdiden Rusya ve Çin’in sıradan korsan karşıtı ve anti-terör tatbikatlarının kapsamını aşan çok çetin deniz operasyonları yapıbileceği anlaşılıyor.

Bilinmeyen hava hedefi ortaya çıkarıldı. Hedef, iki ülkenin savaş gemilerine yaklaşıyor. Belirlenmesi amacıyla, havaya Rus Su-30MK2 ve Çin J-10 uçakları kaldırıldı. Açıklandığına göre, bu rakibin pilotsuz uçağıdır. Pilotsuz aygıt, filoyu yok edebilecek. Fakat dakikada 6 bin el ateş yapabilecek Rus 6 namlulu AK-630 topçu tesisi, uçağın gemiye tehlikeli bir mesafeye yaklaşmasına olanak vermeden onu delik deşik ediyor. Bu anda hidroakustikler, Rus ve Çin gemileri filosuna yaklaşan denizaltıyı ortaya çıkarıyor. Vaktinde kaydedilen denizaltı roketatardan çıkarılan deniz bombalarla vuruluyor.

Şimdiki “Deniz etkileşiminin” tüm bileşenleri başarılı şekilde yerine getirildi. Rusya ve Çin, böyle tatbikatlara artık üçüncü kez üst üste katılıyor. Her geçen yıl tatbikatların senaryosu çetinleştiriliyor. Bundan önce söz konusu Rusya ve Çin filoları etkileşiminin mükemmelleştirilmesi ise, bu defa iki ülke gemilerinden karışık filo meydana getirilmişti. Rusya ve Çin denizcileri tek grup içinde savaş görevlergini yerine getiriyordu.

Bu kez Doğu Çin Denizinde geçen manevralara katılmak üzere ÇHC “ Varyag” füze kruvazörü, destroyer, destek gemilerinden oluşan Pasifik Filosuna ait savaş gemileri grubu vardı. Toplam olarak Rusya tarafından manevralara 6 suüstü ve destek gemisi, 2 helikopter ve deniz komandoları katıldı. Çin tarafından da 6 gemi katıldı. İki ülkeye ait böyle bir miktarda geminin grup haline getirilmesi çok bileşik teknik ve organizasyon sorununun halledilmesini gerektirdı. Çin gemilerinin Rus yönetimi altında olduğunu kaydetmek gerek. Rus gemileri ise, Çin birleşik komutanlığı karargahından yönetilmişti. Dil engeli bile iki ülkenin denizcilerine tatbikat görevlerini parlak bir şekilde yerine getirmelerini engelliyemedi. RF Pasifik Filosu gemiler grubunun komutanı Sergey Lipilin anlatıyor.

Kıyıda yaptığımız hazırık çalışmaları boşa çıkmadı. Denizdeki tatbikat sırasında gemilerin hepsi iyi etkileşim ve pratik beceri sergiledi. Silah kullanılmasıyla gerçekleştirilen pratık atışlar sırasında gerek bizim gemilerimiz, gerekse Çin gemileri deniz ve hava hedeflerine yapılan çekimleri iyi yaptılar.

“Deniz etkileşimleri-2014” adlı Rus-Çin tatbikatları, Rusya Devlet Başkanının Çin’ye yaptığı resmi ziyaret sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Başkanı Xi Jinping tarafından açılmıştı. Şüphesiz, Vladimir Putin ve Xi Jinping, bundan önce de denizdeki etkileşim stratejisini denetlemişlerdi. Fakat, iki ülke liderlerinin ortak manevraları açtıkları bu ilk olaydı. Yıllık tatbikatların yapıldığı tarihin Putin ve Xi’nin protokol görüşmelerine alınmasında analizciler, Ukrayna’daki krizden sonra oluşan yeni jeopolitik ortamın yansımasını görüyor.

Doğu Çin denizi sularında ABD ve Güney Kore muntazzam olarak tatbikatlar düzenliyor. Bu olay Çin’i çok sinirlendiriyor. Böylece şimdiki Rusya-Çin “Deniz etkileşimi” birçokları tarafından NATO blokuna ait ülkelerin manevralarına verilen yanıt olarak algılanıyor.

Böyle olmakla birlikte, hem Rusya, hem de Çin askeri birlik kurulması yolunda hareket ettiklerini şimdilik inkar ediyor, çünkü bunun için ciddi siyasi önkoşullar yok. Bu manevraların savunma niteliği taşıdığına işaret ediliyor. İki ülkenin askerlerine birbirini anlamalarına ve çeşitli tehditlere ortaklaşa karşı koymalarını bugün bile hiç birşey engellemiyor.

Rusya'nın Sesi



Bu haber 1,075 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,594 µs