En Sıcak Konular

Rusya, AB'nin ipini bize verir mi?

26 Mayıs 2014 10:37 tsi
Rusya, AB'nin ipini bize verir mi? Başbakan, "alın bizi Şanghay'a kurtulalım AB"den demişti!..

iyibilgi Ankara

Dün Rusya Devlet Başkanı Putin bir açıklama yaptı ve Türkiye’nin adını alenen zikretmese de, Avrupa’ya karşı bir koz olarak kullandı. Cümle şuydu; “Avrupa engel olmaya devam ederse Güney Akım doğalgaz boru hattını AB üyesi olmayan ülke üzerinden geçiririz!”

Rusya liderinin bu açıklamasının temel taşı elbette Avrupa Birliği’nin Güney Akım’ın gerçekleştirilmesine engeller çıkarmasından duyduğu rahatsızlık. Burada kullandığı ifade gayet açık; “Brüksel sürekli bu projeyle ilgili bizim tekerimize çomak sokuyor.” Üstelik Kremlin sadece belli Avrupa ülkelerini değil, komple AB politikalarını hedef tahtasına oturtmuş oldu; “AB üyesi olmayan ülkeler üzerinden varyasyonları gözden geçiririz. Sadece AB yeni bir transit ülkeyle karşılaşacak.”

Bu gerçekten de ilginç bir çıkış; Türkiye’nin üzerinden geçecek bir enerji hattı Ankara’yı rahatsız etmez. Türkiye zaten uluslar, kıtalar arası enerji yolu, enerji “hub”ı olmak istiyor, yani Ankara bundan rahatsız olmaz! Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız; “Moskova’nın Güney Akım’ın Türkiye topraklarından geçmesi talebi olursa değerlendirebiliriz!..” Peki ama Avrupa niye rahatsız olsun?

Kapıda bekletmek varken...

Avrupa, uzun zamandır Rusya’ya olan enerji bağımlılığın ciddi bir güvenlik sorunu yarattığını biliyor. ABD de bu durumdan son derece rahatsız. Son Ukrayna krizi de zaten bunun en açık, elle tutulur örneğin. Özetle, AB’nin “Aşil topuğu” enerji ve bu konuda-en azından kısa vadede-yapılabilecek fazla bir şey bulunmuyor.

Avrupa’da bu kozun önemli bir kısmının Türkiye’nin eline geçeceğine ilişkin belirgin bir korku da var! Bu şekilde hiç söylenmiyor ama bir yandan Akdeniz, bir yandan Azerbaycan ve Irak’tan gelecek enerji işte Türkiye üzerinden geçecek ve Avrupa’yı beslediği ölçüde bağımlı da kılacak!

Elbette AB için bu yıllardır kapının önünde beklettiği, ikide bir yeni kaprisler üretip yaptırdığı, hâlâ da Ankara’yı küçümsediği bir dönemde kolay sindirilebilir bir durum değil! Psikolojik etkisi de önemli ama asıl burada bir ihtiyaç/bağımlılık durumunun hasıl olacağı. İşte bunların üzerine bir de Rus gazının Türkiye’den geçmesi, üstelik daha ekonomik olduğu bilinen bir rota bu, Avrupa’nın zaten “olmayan durum”unu iyice sıkıştırabilir.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,459 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,901 µs